Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Mechanical Engg Set-8

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Mechanical Engg Set-8

1. In water tube boilers

A. water passes through the tubes which are surrounded by flames and hot gases
B. the flames and hot gases pass through the tubes which are surrounded by water
C. forced circulation takes place
D. none of these

2. If the value of n = 0 in the equation pvn = C, then the process is called

A. constant volume process
B. adiabatic process
C. constant pressure process
D. isothermal process

3. Which of the following statement is wrong ?

A. Locomotive boiler is a water tube boiler.
B. Water tube boilers are internally fired.
C. La-mont boiler is a low pressure water tube boiler.
D. all of the above

4. In a glass tube type water indicator for a boiler, one end of the tube is connected to water space and the other end is connected to

A. water space also
B. chimney
C. steam space
D. superheater

5. Which of the following statement is correct for a compound steam engine ?

A. The cost of the engine, for the same power and economy, is more than that of a simple steam engine.
B. The forces in the working parts are increased as the forces are distributed over more parts.
C. The ratio of expansion is reduced, thus reducing the length of stroke.
D. The temperature range per cylinder is increased, with corresponding increase in condensation.

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Which of the following is correct?

A. Absolute pressure = Gauge pressure + Atmospheric pressure
B. Gauge pressure = Absolute pressure + Atmospheric pressure
C. Atmospheric pressure = Absolute pressure + Gauge pressure
D. Absolute pressure = Gauge pressure - Atmospheric pressure

7. The ratio of specific heat at constant pressure (cp) and specific heat at constant volume (cv) is

A. equal to one
B. less than one
C. greater than one
D. none of these

8. The object of producing draught in a boiler is

A. to provide an adequate supply of air for the fuel combustion
B. to exhaust the gases of combustion from the combustion chamber
C. to discharge the gases of combustion to the atmosphere through the chimney
D. all of the above

9. Carbonisation of coal consists of

A. drying and crushing the coal to a fine powder
B. moulding the finely ground coal under pressure with or without a binding material
C. heating the wood with a limited supply of air to temperature not less than 280°C
D. none of the above

10. The atomic mass of oxygen is

A. 12
B. 14
C. 16
D. 32

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (A) 2. (C) 3. (D) 4. (C) 5. (C) 6. (A) 7. (C) 8. (D) 9. (D) 10. (C)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL