Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Machanical Engg Set-1

New! SSC Stenographers Grade C&D Answer Keys Released

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - Machanical Engg Set-1

1. Moment of inertia of a circular section about an axis perpendicular to the section is

A. pd4/64
B. pd3/16
C. pd3/32
D. pd4/32

2. The unit of angular acceleration is

A. m/s
B. m/s2
C. N-m
D. rad/s2

3. The velocity ratio in case of an inclined plane inclined at angle ? to the horizontal and weight being pulled up the inclined plane by vertical effort is

A. tan q
B. cosec q
C. cos q
D. sin q

4. Moment of inertia of a triangular section of base (b) and parallel to the base, is

A. bh3/12
B. bh3/36
C. bh3/4
D. bh3/8

5. A smooth cylinder lying on its convex surface remains in __________ equilibrium.

A. unstable
B. neutral
C. stable
D. NON OF THESE

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. The range of projectile on a downward inclined plane is __________ the range on upward inclined plane for the same velocity of projection and angle of projection.

A. equal to
B. less than
C. more than
D. None of these

7. A body of weight W is required to move up on rough inclined plane whose angle of inclination with the horizontal is ?. The effort applied parallel to the plane is given by(where ? = tan? = Coefficient of friction between the plane and the body.)

A. P = W (sin a + mcos a)
B. P = W (cosa +  msin a)
C. P = W tan a
D. P = W tan(a + f)

8. Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

A. v/4
B. v/8
C. v
D. v/2

9. The friction experienced by a body, when in motion, is known as

A. limiting friction
B. rolling friction
C. dynamic friction
D. static friction

10. If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is

A. 90°
B. 120°
C. 60°
D. 30°

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (D) 2. (D) 3. (D) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (B)


Get Daily Study Material via Email.