Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-2

New! SSC Stenographers Grade C&D Answer Keys Released

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-2

1. UDAN scheme is related to which of the following?

A. Tribal upliftment
B. Aviation sector
C. Girl education
D. None

2. Which of the following is one of the goals of smart cities?|

A) Inclusive growth
B) Recasting India's urban landscape
C) Providing safe investment avenues in infrastructure
D) None of the above

3. There is a concern over the increase in harmful algal blooms in the seawater of India. What could be the causative factors for this phenomenon ?

1. Discharge of nutrients from the estuaries.
2. Run-off from the land during the monsoon.'
3. Upwelling in the seas.

Select the correct answer from the codes given below:

A. 1 only.
B. 1 and 2 only.
C. 2 and 3 only.
D. 1,2,and 3.

4. Which of the following is correct regarding the exports in India?

1. Agricultural export is largest portion of Indian export
2. Petroleum sector accounts for close to 20 percent of all the exports.

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

5. Which of the following will reduce the fiscal deficit in short term?

A. Increasing the expenditure on ports and infrastructure building
B. More use of JAM trinity for subsidy distribution
C. Waving of the loans of farmers
D. Increasing the expenditure on Public welfare programmes

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Antibodies are

A. Carbohydrates
B. Glycoproteins
C. Nucleic Acid
D. Proteins

7. Consider the following statements :
The India-Africa Summit

1. held in 2015 was the third such Summit
2. was actually initiated by Jawaharlal Nehru in 1951

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

8. Which of the following is world's largest Tin producing country?

A. Malaysia
B. Japan
C. China
D. Indonesia

9. President's recommendation is not required for introduction of which of the following bills?

A. Amendment Bill.
B. Bill for the formation of new states or alteration of boundaries of a state.
C. Money Bill.
D. Finance Bill.

10. Which of the following is correct regarding Right to Education act?

1. The Right to Education of persons with disabilities until 18 years of age has also been made a fundamental right.
2. It requires all private schools to reserve 25% of seats to children from poor families

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (B) 2. (B) 3. (D) 4. (B) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (A) 10. (C)


Get Daily Study Material via Email.