Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-2

New! SSC Stenographers Grade C&D Answer Keys Released

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM - CIVIL ENGG set-2

1. The basic purpose of a retarder in concrete is

(A) To increase the initial setting time of cement paste in concrete
(B) To decrease the initial setting time of cement paste in concrete
(C) To render the concrete more water tight
(D) To improve the workability of concrete mix

2. Clay and silt content in a good brick earth must be at least

(A) 50 %
(B) 40 %
(C) 30 %
(D) 25 %

3. Which of the following is the purest form of iron?

(A) Cast iron
(B) Wrought iron
(C) Mild steel
(D) High carbon steel

4. If the iron ore contains clay as an impurity, the flux added during calcination, is

(A) Clay
(B) Lime stone
(C) Argillaceous iron ore
(D) All the above

5. The stretcher bond in brick masonry can be used only when the thickness of wall is

(A) 90 mm
(B) 180 mm
(C) 190 mm
(D) 280 mm

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. The plywood

(A) Has good strength along the panel only
(B) Can be spilt in the plane of the panel
(C) Has greater impact resistance to blows than ordinary wood
(D) Cannot be bent more easily than ordinary wood of same thickness

7. Pick up the correct statement from the following:

(A) The phenol is carbolic acid
(B) The phenol is either extracted from coal-tar or prepared from benzene
(C) Phenol reacts with formaldehyde, to form phenol formaldehyde resin
(D) All the above

8. Advantage of a clamp compared to a kiln for burning bricks is that

(A) It takes less time for burning
(B) It gives more output of first class bricks
(C) It has less initial cost
(D) It is suitable when bricks are required in large numbers

9. Pick up the correct statement from the following:

(A) Solder material is an alloy which melts at a temperature above 400°C
(B) Brazing is done at temperature above 600°C to 1100°C
(C) Brazing joint is stronger than the solder joint
(D) All the above

10. Assertion A : Pure lime takes a long time to develop adequate strength.

Reason R : Pure lime has slow hardening characteristics.
Select your answer according to the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is correct explanation of A
(B) Both A and R is true and R is not a correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.