SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -5 "General English"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -5 "General English"

Directions: Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

There was a girl who sang beautifully at the temple every morning. The music master used to happily recall, “One day when I went into the woods to pluck flowers, I found this baby under a pipal tree.” He picked her up carefully, raised her lovingly as if she was his daughter and taught her to sing before she spoke her first word. The music master grew old and didn’t see too well. The girl tended to him caringly. Many people including young men travelled from far and wide to hear her sing. This made the music master’s heart quake with fear. “You will choose one of them as your husband. What is to become of me?” The girl replied, “I shall not be apart from you.” But on a full moon night during the harvest festival, the master’s chief disciple touched his feet reverently as said, “Master grant me your permission for your daughter has agreed to marry me.” The master’s tears flowed freely, “She has chosen well. Go and fetch her let me hear you sing the first of many melodies that you will sing together.” The two began to sing in harmony. But the song was interrupted by the arrival of the royal messenger. “Your daughter is very fortunate—the king has sent for her.” the messenger said. At the palace the Queen summoned the girl to her and said, “I place upon you the honour of making sure my daughter is never unhappy at her husband’s home.” There wasn’t a single tear in the girl’s eyes but she thought of the master and her heart was heavy. That very night the princess began her journey to Kambhoj. The princess’s royal chariot led the procession and the girl’s palanquin followed close behind carrying trunks of silks; jewellery and precious stones. It was covered with a velvet sheet and had soldiers on both sides. As the procession passed, the master and his disciple Kumarsen stood still by the wayside. A collective sigh escaped the crowd gathered there wishing that the princess wouldn’t feel homesick in her faraway home.

1. Which of the following can be said about the girl?

(A) She was brought up by her father as her mother had died when she was a baby.
(B) She was a talented singer who had learnt to sing at an early age.
(C) She was only allowed to sing with the master’s permission.

(a) Only A
(b) Both A & B
(c) Only B
(d) None of these

2. What was the girl’s reaction to leaving home?

(a) She was honoured to be serving the princess
(b) Sadness at leaving the master
(c) She entrusted the task of looking after the music master to Kumarasen
(d) She was thrilled to be living in luxury

3. What task was entrusted to the girl by the Queen?

(a) Seeing that her daughter reached Kambhoj safely
(b) Entertaining the princess on her journey to Kambhoj
(c) Protecting the princess and reporting to the queen if she was unhappy
(d) Ensuring the princess’ happiness

4. What was the master’s reaction to the girl’s decision to marry his disciple?

(a) He was upset and cried
(b) He promised to give his permission if the couple sang well together
(c) He was sad because she would be going to Kambhoj which was far away
(d) He was pleased with her choice of husband

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

5. Which of the following is not true in the context of the passage?

(A) The girl was leaving the master and going to Kambhoj once she was married.
(B) The King sent for the girl because she was a good singer.
(C) The master did not let the girl study any other subject except music.

(a) Only A
(b) Both A & B
(c) All A, B & C
(d) Both A & C

6. Why was the princess going on a journey?

(A) She was going to her prospective husband’s home to get engaged.
(B) Her parents wanted her to visit the kingdom of which she would be the future queen.
(C) To take expensive gifts for the rulers of the Kambhoj who were well known to her parents.

(a) Only A
(b) Both A & B
(c) All A, B & C
(d) Both A & C

7. Why was the master afraid?

(a) He felt the princess would treat the young girl unkindly
(b) He would be all alone after the girl’s marriage
(c) The girl may not be able to adapt to her new home
(d) He was slowly going blind

Directions: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

8. fortunate

(a) rich
(b) liked
(c) happy
(d) None of these

9. raised

(a) nurtured
(b) lifted
(c) grew
(d) built

10. Choose the word which is OPPOSITE in meaning of the word collective as used in the passage.

(a) alone
(b) separately
(c) united
(d) partial

Directions: Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct.

11. Finding himself in financial difficulty, he came forward me for help and advice.

(a) came across
(b) is come upto
(c) came to
(d) comes with

12. Deepak having been over eighteen years of age, is entitled to vote.

(a) has been of
(b) being over
(c) who is having over
(d) who is been

13. The magazine that we subscribe to is published monthly.

(a) which is subscribed
(b) we are subscribed
(c) whom we subscribe
(d) whichever we subscribe

14. Among of his many good qualities, that I remember is his honesty.

(a) All of his
(b) Some of the
(c) Only of his
(d) One of his

15. Many of our clients have deposit of this foreign bank.

(a) have deposits in
(b) had deposited
(c) with deposits
(d) have deposited

Directions : In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (a), (b), (c) and (d). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer.

16. We have incurred (l)/an expense (b)/of over fifty thousands (c)/this year alone (d)

17. World Earth Day is celebrated (a)/ as a means (b)/to make people aware (c)/ about the environment/(d)

18. The key issue (l)/discussed (b)/at the meeting was how to resolve (c)/the food crisis (d)

19. He deserves (a)/some recognition (b)/for working diligently (c)/for the passed (d)/five years.

20. There are many employment (a)/opportunities (b) /for fresh graduates (c)/No error(d)

Directions: Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then .answer the questions given below them.

(A) The sailor was told it was placed there as a warning signal to sailors to warn them of the danger.
(B) He returned to the spot a few years later as captain of his own ship.
(C) The ship was at sea for many days and finally anchored near the coastline.
(D) The night was stormy and without a warning signal his ship was wrecked on that very rock.
(E) One of the sailors on board saw a bell tied to a dangerous submerged rock.
(F) As a joke the sailor decided to steal the bell and hide it despite being informed of this.

21. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) E

22. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

23. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

24. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

25. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Directions: Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer.

26. In present the (a)/prices of food grains (b)/are high all (c)/over the world (d)

27. Majority of the banks (a)/today uses technology (b)/to reach out to those (c)/living in rural areas (d)

28. I will give (a)/you the advance (b)/if you repay it as (c) No error (d).

29. Though he is very (a)/wealthy and powerful (b)/he has any (c)/concern for the poor (d)

30. Mala has the (a)/liability to handle (b)/many tasks at (c)/the same time (d)

Directions: In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I had (31) to become a multi purpose manager. I took three steps to accomplish this. First, I took very (32) part in professional associations. I (33) the National President of the Indian Society for Training and Development—one of the (34) organizations for HR professionals. This helped me to grow professionally. My communication skills (35) . It also taught me (36) to conduct meetings in an effective manner. My job (37) me to different arts of the country and I (38) believe that (39) provided me with an education. I also wrote a lot. Newspaper editors often approached me with (190) to write articles for their publications.

31. (a) achieved
(b) aim
(c) try
(d) dreamed

32. (a) selected
(b) active
(c) interesting
(d) often

33. (a) elected
(b) voted
(c) became
(d) applied

34. (a) respected
(b) status
(c) impressed
(d) aged

35. (a) lacked
(b) grown
(c) learnt
(d) improved

36. (a) that
(b) why
(c) how
(d) never

37. (a) saw
(b) showed
(c) posted
(d) discovered

38. (a) quiet
(b) firmly
(c) stron
(d) first

39. (a) travelling
(b) journey
(c) visit
(d) migrating

40. (a) wish
(b) offer
(c) appointments
(d) requests

Directions: In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as (a), (b), (c) and (d). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer.

41. The income (a)/of many people in rural (b)/India is not adequate (c)/to satisfy (d)/their basic needs.

42. He is always (a)/prompt (b)/in caring (c)/out instructions (d)

43. The revized (a)/rates (b)/of interest will be effective (c)/immediately (d)

44. Such transactions (a)/are quiet (b)/ expensive (c)/ and time consuming (d)

45. The guidelines (a)/of the new scheme (b)/are expected (c)/ to be finally (d)

Directions: Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer.

46. Many multinational companies (a)/have not been as (b)/successful in India (c)/than we expected (d)

47. He has ruined (a)/his eyesight (b)/by not using (c)/ his spectacles regularly (d)

48. Mostly of the (a)/newly recruited officers (b)/have no experience (c) No error (d)

49. The resignation of (a)/one of our directors (b)/ have caused the price (c)/of shares to fall (d).

50. There are many (a)/ways of which (b)/inflation can (c)/ be measured (d)

 

ANSWERS

1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (a) 16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (d) 20. (d) 21. (d) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (b) 26. (a) 27. (b) 28. (d) 29. (c) 30. (d) 31. (d) 32. (b) 33. (c) 34. (a) 35. (d) 36. (c) 37. (d) 38. (b) 39. (a) 40. (b) 41. (d) 42. (c) 43. (a) 44. (b) 45. (d) 46. (d) 47. (d) 48. (a) 49. (c) 50. (d)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back To Main Page


Get Daily Study Material via Email.