SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 6 September 2016" (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 6 September 2016" (Reasoning)

EXAM DATE : 6-September-2016

EXAM START TIME : 16:15:00

EXAM NAME : SSC Examination 2016

EXAM DURATION : 01:15 Hrs

TOTAL MARKS : 200

TOTAL NO OF QUESTIONS : 100

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

Preamble : Constitution :: ? : ?
उद्देशिका : संविधान :: ? : ?

Options:

1) Word : Dictionary
शब्द : शब्दकोश

2) Contents : Magazine
विषय-वस्तु : पत्रिका

3) Explanation : Poetry
स्पष्टीकरण : कविता

4) Preface : Book
प्रस्तावना : पुस्तक

Correct Answer: Preface : Book
प्रस्तावना : पुस्तक

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

EFG : VUT :: KLM : ?

Options:

1) KJH
2) PON
3) ZXY
4) FDC

Correct Answer: PON

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

85 : 42 :: 139 : ?

Options:

1) 68
2) 69
3) 70
4) 67

Correct Answer: 69

Question 4.

For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
इस प्रश्न में दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या/ अक्षर/ संख्या चुनिए ।

Options:

1) Geometry
रेखागणित

2) Trigonometry
त्रिकोणमिति

3) Algebra
बीजगणित

4) Mathematics
गणित

Correct Answer: Mathematics
गणित

Question 5.

For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
इस प्रश्न में दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या/ अक्षर/ संख्या चुनिए ।

Options:

1) BDGK
2) JLOS
3) NPSW
4) MORU

Correct Answer: MORU

Question 6.

For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
इस प्रश्न में दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या/ अक्षर/ संख्या चुनिए ।

Options:

1) 64
2) 125
3) 225
4) 216

Correct Answer: 225

Question 7.If the given words are arranged according to English dictionary, which word will be in third place?
दिए गए शब्दों को अंग्रेजी शब्दकोश के अनुसार क्रम से रखने पर कौन सा शब्द तीसरे स्थान पर होगा ?

Options:

1) KNOW
2) KNACK
3) KNIT
4) KNOB

Correct Answer: KNOB

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
इस प्रश्न में एक अनुक्रम दिया है, जिसमे एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे।

ELFA, GLHA, ILJA, ? , MLNA

Options:

1) OLPA
2) KLMA
3) LLMA
4) KLLA

Correct Answer: KLLA

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
इस प्रश्न में एक अनुक्रम दिया है, जिसमे एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा कीजिए।

5, 11, 17, 25, 33, 43, ?

Options:

1) 49
2) 51
3) 52
4) 53

Correct Answer: 53

Question 10.Pointing towards a photo, Rakesh said, "She is the daughter of the only son of my grandfather." How is the girl related to Rakesh?
एक फोटो की ओर इशारा करते हुए राकेश ने कहा, यह मेंरे दादा की एकमात्र पुत्र की पुत्री है । लडकी का राकेश से संबंध बताइए?

Options:

1) Sister
बहन

2) Daughter
पुत्री

3) Grand Daughter
पोती

4) Cousin
चचेरी बहन

Correct Answer: Sister
बहन

Question 11.A is mother of B , C is son of A , D is brother of E, E is daughter of B. Who is the grandmother of E?
यदि A, B की मां है, C, A का पुत्र है, D, E का भाई है, E, B की पुत्री है, तो E की दादी /नानी कौन है ?

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
निम्नलिखित विकल्पों में से वह शब्द चुनिए जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता :

COURAGEOUS

Options:

1) COURSE
2) GRACE
3) SECURE
4) ARGUE

Correct Answer: SECURE

Question 13.If THEN is written as RLBS , then how may CASE be written in that code ?
यदि 'THEN' को किसी कोड में 'RLBS' लिखा जाता है, तो बताइए 'CASE' को उसी कोड में क्या लिखा जाएगा ?

Options:

1) AEPJ
2) APEP
3) EPAP
4) PAEJ

Correct Answer: AEPJ

Question 14.If ' * ' means subtraction ; ' - ' means division , ' □ ' means addition and ' % ' means multiplication, then find the value of: 13 □ 3 * 6 % 8 - 4 □ 14 = ?
यदि * का मतलब घटाना हो, - का मतलब विभक्त करने से हो, □ का मतलब जमा करने से हो और % का मतलब गुणा से हो तो: 13 □ 3 * 6 % 8 - 4 □ 14 = ?

Options:

1) 18
2) 14
3) 12
4) 8

Correct Answer: 18

Question 15.Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 3*2*8*4 = 632 ,
2*4*4*4 = 816
then 3*3*5*1 = ?

कुछ समीकरणों का कुछ प्रणालियों के आधार पर हल निकाला गया है। उसी आधार पर उस समीकरण का सही उत्तर ज्ञात करें जिसका हल नहीं निकाला गया है ?
यदि
3 * 2 * 8 * 4 = 632,
2 * 4 * 4 * 4 = 816 हो,
तो 3 * 3 * 5 * 1 = ?

Options:

1) 95
2) 45
3) 315
4) 184

Correct Answer: 95

Question 16.Find the missing numbers from the given alternatives
दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या चुनिए ?

Options:

1) 120
2) 360
3) 100
4) 240

Correct Answer: 240

Question 17.Rema walked 10kms south and turned right and walked 5kms. Then again she turned right and walked 10kms. Then she turned left and walked 10kms. How many kms will rema have to walk to reach the starting point?

रमा 10 कि.मी. दक्षिण दिशा की ओर चली और फिर दाहिने मुड़ कर 5 कि.मी. चली। वह फिर दाहिने मुड़कर 10 कि.मी. चली, फिर बायें मुड़ी और 10 कि.मी. चली । जिस बिन्दु से उसने चलना आरंभ किया था, उस तक पहंचने के लिए रमा को कितने किलोमीटर चलना पडेगा ?

Options:

1) 25 km
25 कि.मी.

2) 20 km
20 कि.मी.

3) 5 km
5 कि.मी.

4) 15 km
15 कि.मी.

Correct Answer: 15 km
15 कि.मी.

Question 18.One statement is given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statements:

All Hindus are God fearing. No Japanese is a Hindu

Conclusions:

I. The Japanese are not God fearing.
II. All God fearing are Hindus.

इस प्रश्न में एक वक्तव्य दिया गया है जिसके आगे दो निष्कर्ष/मान्यताएँ, I और II निकाले गये है। आपको विचार करना है कि वक्तव्य सत्य है चाहे वह सामान्यतः ज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होता हो। आपको निर्णय करना है कि दिए गये वक्तव्य में से कौन-सा निश्चित रुप से सही निष्कर्ष/मान्यता निकाला जा सकता है। अपने उत्तर को निर्दिष्ट कीजिए।

कथन :

सभी हिन्दू धर्म भीरू होते हैं| कोई भी जापानी हिन्दू नही है।

निष्कर्ष:

I. जापानी लोग धर्म भीरू नहीं हैं|
II. सभी धर्म भीरु हिन्दू हैं|

Options:

1) Only conclusion I follows
केवल निष्कर्ष I सही है

2) Only conclusion II follows
केवल निष्कर्ष II सही है

3) Both conclusion I and conclusion II follow
दोनो निष्कर्ष सही है

4) Neither conclusion I nor conclusion II follows
ना तो निष्कर्ष I और ना ही निष्कर्ष II सही है

Correct Answer: Neither conclusion I nor conclusion II follows
ना तो निष्कर्ष I और ना ही निष्कर्ष II सही है

Question 19.Find the number of triangles in the figure
आकृति में त्रिभुज की संख्या बताओं ?

Options:

1) 8
2) 9
3) 11
4) 13

Correct Answer: 13

Question 20.Study the following Venn Diagram and find the region representing persons who are educated and employed but not confirmed.
निम्नलिखित वेन आरेख का अध्ययन कीजिए, और वह क्षेत्र ज्ञात करें जो उन व्यक्तियों को दर्शाता हों जो शिक्षित हो नौकरी में हो किन्तु पक्की नौकरी में ना हों?

Options:

1) a, c
2) a, b, c
3) b, d
4) a, d, c

Correct Answer: b, d

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति के प्रतिरूप को पूरा करेगी ?


Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded [
दी गई उत्तर आकृतियों में से उस उत्तर आकृति को चुनिए जिसमें प्रश्न आकृति निहित है।




Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
यदि किसी कागज को, नीचे प्रश्न आकृतियों में दिखाए अनुसार मोड़कर काटा जाए तो खोलने पर वह किस उत्तर आकृति जैसा दिखाई देगा ?


Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
इस प्रश्न मे यदि एक दर्पण को MN रेखा पर रखा जाये तो दी गई उत्तर आकृतियों में से कौन सी आकृति प्रश्न आकृति का सही प्रतिबिम्ब होगी ?


Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., O can be represented by 03,14, etc., and 'K' can be represented by 56, 65, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'EASE'

एक शब्द केवल एक संख्या-समूह द्वारा दर्शाया गया है, जैसे कि विकल्पों में से किसी एक में दिया गया है। विकल्पों में दिए गए संख्या समूह अक्षरों के दो वर्गो द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे दिए गए दो आव्यूहों में हैं। आव्यूह I के स्तंभ और पंक्ती की संख्या 0 से 4 और आव्यूह II की 5 से 9 दी गई है। इन आव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ती और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदाहरण के लिए 'O' को 03, 14 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा 'K ' को 56, 65 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए हुए शब्द 'EASE' के लिए समूह को पहचानना है।



Options:

1) 55 , 85 , 44 , 42
2) 77 , 85 , 88 , 44
3) 77 , 66 , 31 , 44
4) 00 , 98 , 23 , 98

Correct Answer: 77 , 85 , 88 , 44

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page