SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 31 August 2016" Morning Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 31 August 2016" Morning Shift (Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

CURE : DISEASE :: HEAL : ? 

Options:

1) Illness
2) Injury
3) Recover
4) Sick

Correct Answer: Injury

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

DBCE : QOPR :: JLKI : ?   

Options:

1) YWXU
2) WYXV
3) WXYV
4) WYVX

Correct Answer: WYXV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

6 : 42 :: 12 : ?

Options:

1) 48
2) 72
3) 60
4) 84

Correct Answer: 84

Question 4.

For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

Options:

1) High-Up
2) Past-Present
3) Often-Seldom
4) Fresh-Stale

Correct Answer: High-Up

Question 5.For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) AOU
2) EOI
3) UIE
4) ALO

Correct Answer: ALO

Question 6.

For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) 13
2) 17
3) 29
4) 87

Correct Answer: 87

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first:

1. Temple 2 Tenant 3. Terminate 4. Temperature

Options:

1) Temple
2) Tenant
3) Terminate
4) Temperature

Correct Answer: Temperature

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

NOM, QRP, TUS, ?

Options:

1) WAX
2) HUT
3) WXV
4) HTU

Correct Answer: WXV

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

1,3,7,13,21,?

Options:

1) 27
2) 29
3) 31
4) 33

Correct Answer: 31

Question 10.If it is Saturday on 27th September, what day will it be on 27th October of the same year?

Options:

1) Thursday
2) Sunday
3) Friday
4) Monday

Correct Answer: Monday

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 11.The ratio of the ages of man and his wife is 4:3. After 4 years, the ration will be 9:7. If at the time of marriage, the ratio was 5:3, how many years ago were they married?

Options:

1) 12
2) 24
3) 5
4) 8

Correct Answer: 12

Question 12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ALTERNATIVES

Options:

1) ALTER
2) NATIVE
3) TEN
4) NATIONAL

Correct Answer: NATIONAL

Question 13.If code P is denoted by 7, X by 9, M by 5, Z by 8, L by 2, T by 1, then ZLTPXM will be

Options:

1) 812851
2) 821591
3) 812715
4) 821795

Correct Answer: 821795

Question 14.If 24x2=84, and 32x3=69, then 13x3=?

Options:

1) 38
2) 93
3) 16
4) 10

Correct Answer: 93

Question 15.If + means division, - means multiplication, '÷' means subtraction, x means addition, and < means less than, then which of the following is false

Options:

1) (10+2)÷7 < (10÷7)+2
2) (10-7)x2 < (10x2)-7
3) (10X7)-2 < (10-2)x7
4) (10÷2)+7 < (10+7)x2

Correct Answer: (10X7)-2 < (10-2)x7

Question 16.Select the missing number from the given responses. 

Options:

1) 1
2) 4
3) 9
4) 25

Correct Answer: 25

Question 17.Ram went 20 meters to the north then turned towards east and walked another 5 meters, then he turned towards right and covered 20 meters. How far is he from the starting point?

Options:

1) 3 m
2) 4m
3) 5 m
4) 6 m

Correct Answer: 5 m

Question 18.One or two statements are given followed by two or more conclusions/assumptions, I, II, III, IV. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: 

1. All goats are tigers.
2. All tigers are lions.

Conclusion:

I. All tigers are goats. 
II. All lions are tigers. 
III. No goat is a lion.
IV. No lion is a goat.

Options:

1) Only Conclusion III & IV follow
2) Only Conclusion I & II follow
3) None of the Conclusions follows
4) All Conclusions follow

Correct Answer: None of the Conclusions follows

Question 19.In the question figure how many squares are there in all? Select from the given alternatives. 

Options:

1) 12
2) 14
3) 10
4) 11

Correct Answer: 14

Question 20.In the following figure, triangle represents teachers, square represents merchants and circle represnts social workers. Which number space represents Teachers who are social workers? 

Options:

1) 3
2) 2
3) 4
4) 5

Correct Answer: 2

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

Options:

1) 
 
2) 

3) 
 
4) 

Correct Answer: 

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 


Options:

1) 
 
2) 

3) 
 
4) 

Correct Answer: 

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

 

Options:

1) 
 
2) 

3) 
 
4) 

Correct Answer: 

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 

Options:

1) 
 
2) 

3) 
 
4) 

Correct Answer: 

Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., D can be represented by 02, 10, etc., and 'R' can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BEAR' 


Options:

1) 13,11,12,78
2) 31,22,23,97
3) 42,34,42,79
4) 24,40,23,67

Correct Answer: 24,40,23,67

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page