SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Evening Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Evening Shift (Reasoning)

EXAM DATE : 3-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Paw : Cat :: Hoof : ? 

Options:

1) Man
2) Elephant
3) Lion
4) Horse

Correct Answer: Horse

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

JMPS : ADGJ :: QTWZ : ?


Options:

1) OLRU
2) LORU
3) LOSU
4) LPRU

Correct Answer: LORU

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

841 : 29 :: 289 : ?

Options:


1) 23
2) 21
3) 17
4) 13

Correct Answer: 17

Question 4.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) Violin (B) Piano (C) Flute (D) Harmonium


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer:
 C

Question 5.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) ZVR
(B) ZYX
(C ) QMI
(D) IEA

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 6.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) 24
(B) 49
(C) 64
(D) 81 

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer:
 A

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary.

1. Incompatible
2. Incomparable
3. Incongruous
4. Inconsistent

Options:

1) 2,1,4,3
2
) 3,4,2,1
3
) 4,2,1,3
4
) 2,1,3,4

Correct Answer:
 2,1,3,4

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

dem, fgo, hiq, _______


Options:

1) jkt
2) ikp
3) jks
4) klt

Correct Answer:
 jks

Question 9.Which number will complete the series?

1,8,27,64,125,216,________

Options:

1) 354
2
) 343
3
) 392
4
) 245

Correct Answer:
 343

Question 10.A man said to a lady, "Your mother's husband's sister is my mother." How is the man related to the lady.

Options:

1
) Cousin
2) Brother
3) Son
4) Nephew

Correct Answer:
 Cousin

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 11.The distance between two cities is 30 Km. A man goes at a speed of 30 Km per hour and returns at 20 Km per hour. What is his average speed

Options:

1
) 25 Km/hr
2) 24 Km/hr
3) 10 Km/hr
4) 26 Km/hr

Correct Answer: 24 Km/hr

Question 12.From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word:

COMPANIONSHIP

Options:

1) OPEN
2) OPIUM
3
) OPINION
4
) NATION

Correct Answer:
 OPINION

Question 13.If THOUGHT is coded as THGUOHT then THROAT will be coded as

Options:

1) TAROHT
2) TAORTH
3) TAROHH
4) TAORHT

Correct Answer:
 TAORHT

Question 14.If (─) stands for division, (+) stands for multiplication, (÷) stands for subtraction and (×) stands for addition, which one of the following equations is correct?

Options:

1
) 100+5−10×250÷200 = 100
2) 200+10−20×200÷100 = 150
3
) 50×5÷10+100−75 = 50
4
) 300+5−20×200÷100 = 200

Correct Answer:
 100+5−10×250÷200 = 100

Question 15.If, 1*2= 1,

2*3= -1 and

3*4= -5, Then find the value of 7*9= ?

Options:

1) -47
2
) -29
3
) -2
4
) -9

Correct Answer:
 -47

Question 16.Find the missing term in the following question:-



Options:

1
) 3
2
) 9
3
) 1
4
) 7

Correct Answer:
 1

Question 17.A girl walks 30m towards south, thn turning to her right she walks 30m, then turning to her left, she walks 20m, again she turns to her left and walks 30m. How far is she from her initial position?

Options:

1
) 20 mtr
2) 30 mtr
3) 50 mtr
4) 60 mtr

Correct Answer:
 50 mtr

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 

Statement: No man is a donkey. Ajay is a man. 

Conclusion I: Ajay is not a donkey. 

II: All man are not Ajay. 

Options:


1
) Only conclusion I follows
2
) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer:
 Only conclusion I follows

Question 19.Find the number of triangles in the figure.



Options:

1
) 12
2
) 14
3
) 16
4
) 18

Correct Answer:
 12

Question 20.14 notebooks of a class were corrected with ink pen while 22 notebooks were corrected with colour pencil. If 4 notebooks were corrected with both, what is the strength of class?

Options:

1
) 30
2
) 32
3) 28
4
) 25

Correct Answer:
 32

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?



Options:

1


2


3


4


Correct Answer:
 


Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.



Options:

1

2


3


4



Correct Answer:
 


Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.



Options:

1

2


3


4



Correct Answer:
 


Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?



Options:

1


2


3


4



Correct Answer:
 


Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its coloumn,e.g., A can be represented by 14,21,33 etc., and P can be represented by 56,75,87 etc. You have to identify the set for the word 'ARTS'.



Options:

1) 02, 12, 22, 67
2
) 40, 41, 42, 78
3
) 95, 34, 23, 86
4
) 65, 22, 23, 67

Correct Answer:
 65, 22, 23, 67

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page