SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Foot : Man :: Hoof : ?

Options:

1) Leg
2) Dog
3) Horse
4) Shoe

Correct Answer: Horse

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

ACEG : ZXVT :: IKMO : ?

Options:

1) MNOP
2) PQRS
3) RPNL
4) LNPR

Correct Answer: RPNL

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

68 : 130 :: 222 : ?

Options:

1) 345
2) 365
3) 355
4) 350

Correct Answer: 350

Question 4.For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) MARCH
2) MAY
3) JUNE
4) DECEMBER

Correct Answer: JUNE

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) CZHK
2) SENO
3) XUBU
4) MLAG

Correct Answer: XUBU

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) 1 : 8
2) 27 : 64
3) 125 : 218
4) 323 : 512

Correct Answer: 125 : 218

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Follicle 2.Folk 3.Follow 4.Foliage

Options:

1) 4, 2, 1, 3
2) 3, 4, 2, 1
3) 4, 3, 1, 2
4) 2, 4, 3, 1

Correct Answer: 4, 2, 1, 3

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

8, 15, 28, 53, ?

Options:

1) 106
2) 100
3) 108
4) 102

Correct Answer: 102

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

WFB, TGD, QHG, ?

Options:

1) NIL
2) NIK
3) NLK
4) NJL

Correct Answer: NIK

Question 10.The average age of 19 boys in a class is 21 years. If the teacher's age is included, the average increases to 22 years. What is the teacher's age?

Options:

1) 39 years
2) 41 years
3) 40 years
4) 44 years

Correct Answer: 41 years

Question 11.A man is 3 years older than his wife and four times as old as his son. If the son becomes 15 years old after 3 years. Then what is the present age of the wife?

Options:

1) 60 years
2) 51 years
3) 48 years
4) 45 years

Correct Answer: 45 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which can not be formed using the letter of the given word:

UNIVERSALISATION

Options:

1) NATION
2) CURTAIN
3) LIVER
4) AVIATION

Correct Answer: CURTAIN

Question 13.If FRIEND is coded as HTKGPF then REVEAL will be coded as:

Options:

1) TGXFCN
2) TGXNGC
3) TXGNCG
4) TGXGCN

Correct Answer: TGXGCN

Question 14.Which of the following interchange of signs would make the equation correct?

5 + 3 x 8 - 12 ÷ 4 = 3

Options:

1) - and ÷
2) + and x
3) + and ÷
4) + and -

Correct Answer: - and ÷

Question 15.Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the equation.

48 * 4 * 6 * 3 * 30

Options:

1) -, +, =, x
2) ÷, =, x, +
3) ÷, +, x, =
4) -, =, x, +

Correct Answer: ÷, +, x, =

Question 16.Find the missing number from the alternatives

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_16Q.jpg

Options:

1) 125
2) 175
3
) 225
4
) 250

Correct Answer: 225

Question 17.Starting from a point, a person travels 3 km towards east and turns left and travels 4 km. Then again he turns to left by 45° and moves straight. Which direction is he facing now?

Options:

1) North-East
2) North-West
3) South-East
4) South-West

Correct Answer: North-West

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: If he works hard he will be successful in life.

Conclusions: I. He is a hard worker.
Conclusions: II. Hard work pays

Options:

1) Both I and II follow
2) Only I follows
3) Only II follows
4) Neither I nor II follow

Correct Answer: Only II follows

Question 19.How many rectangles can you see in the figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_19Q.jpg

Options:

1) 9
2) 8
3) 10
4) 7

Correct Answer: 9

Question 20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
Tennis fans, Cricket players, Students

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20A.jpg
2
)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20D.jpg

Correct Answer: 1

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21D.jpg

Correct Answer: 1

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22D.jpg

Correct Answer: 2

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23D.jpg

Correct Answer: 1

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24D.jpg

Correct Answer: 2

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g.,A can be represented by 02, 31, etc., and 'K' can be represented by 33, 78, etc.

Similarly you have to identify the set for the word 'REST'

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_25Q.jpg

Options:

1) 22, 20, 79, 99
2) 66, 77, 68, 23
3) 44, 77, 24, 87
4) 22, 77, 79, 76

Correct Answer: 66, 77, 68, 23

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page