SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Evening Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Evening Shift (Reasoning)

1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

FUNGI: MYCOLOGY:: TISSUE: ??

Options:
1) Haematology
2) Cytology
3) Histology
4) Bacteriology

Correct Answer: Histology

2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

BDFH : YWUS :: JLNP : ?

Options:
1) QOMK
2) ACEF
3) ZXUT
4) UVWX

Correct Answer: QOMK

3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

18 : 30 : : 36 : ?

Options:
1) 78
2) 64
3) 66
4) 68

Correct Answer: 66

4. For the following questions

Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:
1) Arithmetic
2) Mathematics
3) Geometry
4) Algebra

Correct Answer: Mathematics

5. For the following questions

Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:
1) ACEG
2) BDFG
3) JLNP
4) SUWY

Correct Answer: BDFG

6. For the following questions

Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:
1) 16, 32
2) 20, 40
3) 64, 81
4) 81, 162

Correct Answer: 64, 81

7. Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Weather 2. Weasand 3. Wealth 4. Weapon 5. Weekend

Options:
1) 3,2,4,1,5
2) 3,2,1,4,5
3) 3,4,2,1,5
4) 3,4,1,2,5

Correct Answer: 3,4,2,1,5

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

8. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

BFK, KOT, UYD,?

Options:
1) BFJ
2) ADG
3) FJO
4) PSX

Correct Answer: FJO

9. Find the missing number in the series

2, 3, 8, ?, 112, 565

Options:
1) 565
2) 112
3) 27
4) 8

Correct Answer: 27

10. A woman pointing to a man said, "He is the widower of my uncle's brother's daughter." How is the man related to the woman?

Options:
1) Brother-in-law
2) Brother
3) Uncle
4) Nephew

Correct Answer: Brother-in-law

11. P, Q, R and S are four friends. P is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all?

Options:
1) P
2) Q
3) R
4) S

Correct Answer: R

12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letter of the given word.

IMPRACTICABLE

Options:
1) CAPABLE
2) PARTICLE
3) PRACTICAL
4) PEACE

Correct Answer: PEACE

13. If BROTHER is coded as GWTYMJW, then SCHOOL is coded as

Options:
1) WGLSSP
2) WGLSSQ
3) XHMTTQ
4) XHMTTP

Correct Answer: XHMTTQ

14. If '+' means subtraction, '÷' means addition, '<' means multiplication and '>' means division, then find the value of the given statement,

The value of 9 ÷ 7 < 8 > (4>2) + 5 will be

Options:
1) 32
2) 18
3) 16
4) 11

Correct Answer: 32

15. If 5 * 3 = 19 and 8 * 5 = 49, then what should 6 * 4 be?

Options:
1) 24
2) 28
3) 18
4) 16

Correct Answer: 28

16. Select the missing number from the given responses.

Options:
1) 45
2) 65
3) 70
4) 80

Correct Answer: 65

17.A man walks 7 km towards south and turns to the left. After walking 5 km, he turns to the right and walks 7 km. In which direction is he now from the starting point?

Options:
1) West
2) South
3) South-East
4) North-East

Correct Answer: South-East

18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement 1: When water is cooled, it turns into ice.
Statement 2: When water is heated, it turns into steam.

Conclusion I: Water is a solid.
Conclusion II: Water is a gas.

Options:
1) Only Conclusion I follows
2) Only Conclusion II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I nor II follows

Correct Answer: Neither I nor II follows

19.What is total number of triangles in the given figure?

Options:
1) 16
2) 32
3) 40
4) 12

Correct Answer: 16

20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below

Men, Rodents and living beings

Options:

1)

2)

3)

4)


 

Correct Answer: 3

21.Which answer figure will complete the pattern in the figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

22. From the given answer figures, select the one in which the figure is hidden/embedded

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 2

24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figure is the right image?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. N can be represented by 01, 14 etc. and A can be represented by 55, 69, etc. You have to identify the set for the word ‘GOOD’.

Options:
1) 02, 58, 68, 04
2) 44, 99, 76, 20
3) 31, 67, 76, 22
4) 33, 76, 86, 41

Correct Answer: 44, 99, 76, 20

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page