SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Morning Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Morning Shift (Reasoning)

1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

Electric Current : Ampere :: Weight : ?

Options:
1) Scale
2) Kilogram
3) Commodity
4) Measurement

Correct Answer: Kilogram

2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

ACXZ : BDWY :: CEVX : ?

Options:
1) DFUZ
2) DFUW
3) DGUW
4) DFUV

Correct Answer: DFUW

3. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

37 : 65 :: 50 : ?

Options:
1) 75
2) 79
3) 82
4) 87

Correct Answer: 82

4. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) Thermometer
2) Barometer
3) Diameter
4) Hygrometer

Correct Answer: Diameter

5. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) JF
2) UQ
3) PL
4) XS

Correct Answer: XS

6. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) 46-52
2) 56-62
3) 66-72
4) 76-84

Correct Answer: 76-84

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

7. Arrange the following words as per their order in the dictionary

  1. Embody
  2. Embrace
  3. Embitter
  4. Emblem
  5. Embroidery

Options:
1) 3, 4, 2, 5, 1
2) 4, 2, 5, 1, 3
3) 4, 1, 2, 5, 3
4) 3, 4, 1, 2, 5

Correct Answer: 3, 4, 1, 2, 5

8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

CBA, FED, IHG, LKJ, ?

Options:
1) PRT
2) VUT
3) ONM
4) ZYX

Correct Answer: ONM

9. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

6, 12, 36, 144, 720, 4320, ?

Options:
1) 30420
2) 30240
3) 31240
4) 32240

Correct Answer: 30240

10. Introducing a woman, a man said "Her mother is the only daughter of my mother-in-law". How is the man related to the woman?

Options:
1) Son
2) Brother
3) Husband
4) Father

Correct Answer: Father

11.Five children are standing in a row. O is third from M who is standing left of N, and P is on the left of Q who is fourth from N. What is the position of P from right?

Options:
1) Third
2) First
3) Fourth
4) Second

Correct Answer: Second

12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

INTELLIGENCE

Options:
1) GENTLE
2) TEEN
3) GREEN
4) ENGINE

Correct Answer: GREEN

13. If "GOAT" is coded as "HPBU", then how will "FROG" be coded as?

Options:
1) GSPH
2) PHSG
3) GSHP
4) PSHG

Correct Answer: GSPH

14.In a certain code language, '@' represents '+' , '⊕' represents '-' , 'α' represents '÷' and 'θ' represents 'x' . Find out the answer to the following question:

8900α100⊕5θ4⊕121α11 = ?

Options:
1) 58
2) 62
3) 158
4) 205

Correct Answer: 58

15. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives to the unsolved equation

1 × 2 × 3 = 231
3 × 4 × 5 = 453
5 × 6 × 7 = ?

Options:
1) 657
2) 675
3) 756
4) 765

Correct Answer: 675

16. Select the missing numbers from the given alternatives

http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A7_16Q.jpg

Options:
1) 12
2) 18
3) 20
4) 30

Correct Answer: 30

17. Rajneesh started walking towards North. He took a left turn after walking 20 metres. He again took a right turn after walking 30 metres. Which direction is he facing now?

Options:
1) North
2) East
3) West
4) South
Correct Answer: North

18. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements: 1. All books are trees. 2. All trees are lions.

Conclusions: I. All books are lions. II. All lions are books. III. All trees are books IV. Some lions are books.

Options:
1) Only conclusions I and III follow
2) Only conclusions I and IV follow
3) None of the conclusions follow
4) All conclusions follow

Correct Answer: Only conclusions I and IV follow

19. In the given cube, which colour is opposite to Blue?

http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A46_19Q.jpg

Options:
1) Green
2) Red
3) Violet
4) Yellow

Correct Answer: Yellow

20. Identify the relationship that best represents the relationship among classes given below:

Professors, Women and Clerks

Options:
 

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 3

21.Which answer figure will complete the pattern in the figure?

Options:

1)

2)

3)

4) ​

Correct Answer: 4

22.From the given answer figures, select the one in which the figure is hidden/embedded

Options:

1) ​

2) ​

3) ​

4) ​

Correct Answer: 2 ​

23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Options:

1) ​

2) ​

3) ​

4) ​

Correct Answer: ​4

24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Options:

1) ​

2) ​

3) ​

4) ​

Correct Answer: ​4

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'D' can be represented by 01, 13, etc., and 'H' can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'LIKE'

Options:
1) 56, 58, 03, 02
2) 57, 65, 62, 02
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 68, 40, 02

Correct Answer: 57, 65, 62, 02

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page