SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift (Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

College: Student: : Hospital: __?__

1) Doctor

2) Treatment

3) Nurse

4) Patient

Correct Answer: Patient

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

DHL : PTX :: BFJ : ?

1) NRV

2) RVZ

3) CGK

4) KOS

Correct Answer: NRV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

5 : 124 :: 7 : ?

1) 125

2) 248

3) 342

4) 343

Correct Answer: 342

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

1) Hard:Soft

2) Hot:Cold

3) Right:Wrong

4) Come:Arrive

Correct Answer: Come:Arrive

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letter/number from the given alternatives

1) AG

2) WA

3) ET

4) IQ

Correct Answer: ET

6. For the following questions

Find the odd word/letter/number pair from the given alternatives

1) 14, 12

2) 24, 7

3) 42, 4

4) 37, 4

Correct Answer: 37, 4

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 7.Arrange the following words as per the order in the dictionary

1. RESIGN 2. REPAIR 3. RESIDUE 4. RESEARCH 5. RESCUE

1) 4 5 3 1 2

2) 2 5 4 3 1

3) 2 5 4 1 3

4) 5 4 3 1 2

Correct Answer: 2 5 4 3 1

Question 8.A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

JAZ, LEX, NIV, PMT, ?

1) QUR

2) RQR

3) SUR

4) RUS

Correct Answer: RQR

Question 9.A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

19, 28, 39, 52, ?, 84

1) 39

2) 52

3) 67

4) 84

Correct Answer: 67

Question 10.X and Y are brothers. R is the father of Y. T is the sister of S who is maternal uncle of X. How is T related to R?

1) Mother

2) Wife

3) Sister

4) Brother

Correct Answer: Wife

Question 11.A is taller than B. C is taller than A. D is taller than E but shorter than B. Who is the tallest?

1) C

2) A

3) D

4) B

Correct Answer: C

Question 12.From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

SOMNAMBULISM

1) NAMES

2) BASALT

3) SOUL

4) BIOME

Correct Answer: SOUL

Question 13.If D = 4, DOG = 26, then find the value of ANIMAL= ?

1) 47

2) 49

3) 48

4) 50

Correct Answer: 50

Question 14.If '+' stands for '÷', '-' stands for '=', 'x' stands for '+', '÷'stands for greater than, '=' stands for less than, '>' stands for multiplication and '<' stands for subtraction, then which of the following alternatives is correct?

1) 5÷2x1=3+4>1

2) 5>2x1-3>4<1

3) 5x2<1-3<4x1

4) 5<2x1÷3>4x1

Correct Answer: 5>2x1-3>4<1

Question 15.In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.

3X4X5 = 435

4X3X2 = 342

2X3X4= ?

1) 324

2) 342

3) 432

4) 243

Correct Answer: 324

Question 16.In the question, selection the missing number from the given alternatives.

1) 56

2) 120

3) 151

4) 154

Correct Answer: 120

Question 17.Ram walks 3 km towards East and takes a left turn and walks for one km before he turns left and walks 2 km to take another left turn to walk for another one km. How many km is he away from his starting point?

1) 1km

2) 2kms

3) 3kms

4) 4kms

Correct Answer: 1km

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements: All fruits are leaves. Some fruits are grapes.

Conclusion: I: Some leaves are grapes.
Conclusion II:
All grapes are fruits.

1) Only conclusion I follows

2) Only Conclusion II follows

3) Both conclusion I and II follows

4) Neither Conclusion I nor II follows

Correct Answer: Only conclusion I follows

Question 19.Find out the number of triangles in the figure given.

1) 6

2) 8

3) 10

4) 12

Correct Answer: 12

Question 20.Which one of the following diagrams represent the correct relationship between DOCTORS, SURGEONS and NURSES

1)

2)

3)

   

4)

Correct Answer: 1

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 2

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 3

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

1)

       

2)

3)        

4)

Correct Answer: 2

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its tow and next by its column. e.g. 'A' can be represented by 22, 10 etc and 'P' can be represented by 55, 67, 79 etc. Similarly, you have to identify the set for the word "NEAT".

1) 44,14,34,56

2) 20,33,78,75

3) 13,40,67,99

4) 32,21,41,68

Correct Answer: 32,21,41,68

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page