SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Morning Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Morning Shift (Reasoning)

EXAM DATE : 2-September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

Owl : Hoots :: Hen : ?

Options:
1) Chirps
2) Clucks
3) Coos
4) Cackles

Correct Answer: Clucks

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

AKU : ? :: CMW : DNX 

Options:
1) BGL
2) BLQ
3) BGQ
4) BLV

Correct Answer: BLV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

5 : 100 :: 7 : ?

Options:
1) 49
2) 196
3) 91
4) 135

Correct Answer: 196

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) Time
2) Skill
3) Interest
4) Knowledge

Correct Answer: Time

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) CPA
2) REB
3) QUD
4) AOT

Correct Answer: CPA

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) 15 - 21
2) 32 - 41
3) 22 - 27
4) 31 - 35

Correct Answer: 15 - 21

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and then choose the one which comes last. 

1. Qualify 2.Quarter 3.Quarrel 4.Quaver

Options:
1) Qualify
2) Quarter
3) Quarrel
4) Quaver

Correct Answer: Quaver

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

DF, GJ, KM, NQ, RT, ?

Options:
1) EI
2) UX
3) UV
4
) XY

Correct Answer: UX

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

2, 7, 14, 23, 34, ?

Options:
1) 47
2) 39
3) 42
4) 46

Correct Answer: 47

Question 10.A and B are standing at place "P". They start moving in the opposite directions at the speed of 5 Kmph and 4 Kmph respectively. What will be the distance between them after 3 hours

Options:
1) 3 kms
2) 21 kms
3) 18 kms
4) 27 kms

Correct Answer: 27 kms

Question 11.If Usha is taller than Nisha; Nisha is taller than Asha; Alka is taller then Usha. Harsha is shorter than Asha; then who among them is the tallest?

Options:
1) Usha
2) Alka
3) Nisha
4) Asha

Correct Answer: Alka

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 

DHARAMSALA

Options:
1) MASALA
2) ARAMANA
3) RAMA
4) SAHARA

Correct Answer: ARAMANA

Question 13.If in a code GONE is written as ILPB then how may CRIB be written in that code?

Options:
1) EUKY
2) EKUY
3) EYUK
4) EOKY

Correct Answer: EOKY

Question 14.

Options:
1) 295
2) 290
3) 209
4) 105

Correct Answer: 295

Question 15.If 12x16 = 188 and

14x18 = 248, 

then find the value of 

16x20 = ?

Options:
1) 320
2) 360
3) 316
4) 318

Correct Answer: 316

Question 16.Find the missing number from the given alternatives. 

Options:
1) 60
2) 62
3) 64
4) 66

Correct Answer: 64

Question 17.One morning, Raju walked towards the sun. After some time he turned left and again to his left. Which direction is he facing?

Options:
1) North
2) South
3) East
4) West

Correct Answer: West

Question 18.One or two statements are given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. 

Statements: 1. If people are intelligent, they should be creative. 
Assumptions: I. Creativity and intelligence are related. II. Creative people are intelligent.

Options:
1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Both conclusion I and conclusion II follow

Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]

Question 19.How many rectangles are there in the given figure? 

Options:
1) 8
2) 15
3) 24
4) 30

Correct Answer: 30

Question 20.In a village some of the goldsmiths are literates. Which diagram shows literate goldsmiths?

Options:
1

2

3

4

Correct Answer: 

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

Options:
1

2

3

4

Correct Answer: 

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Options:
1

2


3


4

Correct Answer: 

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

Options:
1

2

3

4

Correct Answer: 

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 

Options:
1

2

3

4

Correct Answer: 

Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., O can be represented by 03,11, etc., and 'F' can be represented by 55, 68, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BEAD

Options:
1) 97, 32, 14, 56
2) 88, 41, 20, 57
3) 57, 32, 41, 87
4) 75, 14, 20, 57

Correct Answer: 57, 32, 41, 87

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page