SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" Evening Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" Evening Shift (Reasoning)

EXAM DATE : 10-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
Line : Square :: Arc : ?

Options:

1) Ring
2) Sphere
3) Circle
4) Ball

Correct Answer: Circle

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
FJSP : DLQR :: GMIL : ?

Options:

1) EOGN
2) JNIO
3) HOGN
4) IONG

Correct Answer: EOGN

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
21 : 3 :: 574 : ?

Options:

1) 23
2) 82
3) 97
4) 113

Correct Answer: 82

Question 4.

For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) Tabla
2) Tanpura
3) Sarod
4) Sitar

Correct Answer: Tabla

Question 5.

For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) CBED
2) JILK
3) TSVU
4) VZXY

Correct Answer: VZXY

Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) 132
2) 176
3) 279
4) 352

Correct Answer: 279

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Sinister 2. Sinuous 3. Sinhalese 4.Sinusitis 5. Sinecure

Options:

1) 5, 3, 2, 4, 1
2
) 5, 2, 4, 3, 1
3) 5, 2, 1, 3, 4
4) 5, 3, 1, 2, 4

Correct Answer: 5, 3, 1, 2, 4

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
LMA, NOB, PQC, ? , STE

Options:

1) TUV
2) RSD
3) DOA
4) BRD

Correct Answer: RSD

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
41, 43, 47, 53, ?

Options:

1) 59
2) 63
3) 61
4) 65

Correct Answer: 61

Question 10.Pointing towards a boy Meera said 'He is the son of the only son of my grandfather.' How is that boy related to Meera?

Options:

1) Cousin
2) Brother
3) Uncle
4) Brother-in-law

Correct Answer: Brother

Question 11.In a row of 15 children, when Raju was shifted three places towards right, he became 8th from the right end. What was his earlier position from the left end of the row?

Options:

1) 14
2) 12
3) 6
4) 5

Correct Answer: 5

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
PREDICAMENT

Options:

1) CEMENT
2) DEMENTIA
3) PREDICT
4) PRIMER

Correct Answer: PRIMER


Question 13.In a certain code, 'TEACHER' is written as VGCEJGT. How is 'CHILDREN' written in that code?

Options:

1) EJKNEGTP
2) EJKNFTGP
3) EJNFITP
4) EJKNFTGH

Correct Answer: EJKNFTGP

Question 14.If L denotes 'x', M denotes '÷', P denotes '+' and Q denotes '-', then 
16P24M8Q6M2L3

Options:

1) 13/6
2) -1/6
3) 14½
4) 10

Correct Answer: 10

Question 15.The missing number in the given series is:
15 (105) 14 , 13 (?) 12

Options:

1) 91
2) 78
3) 65
4) 68

Correct Answer: 78

Question 16.Select the missing numbers from the given alternatives 

Options:

1) 60
2) 70
3) 80
4) 90

Correct Answer: 90

Question 17.Prabhu travelled from his house a distance of 20kms to his friend's house. After some time he left his friends house and took a turn towards right and travelled 15 kms to reach a park. After resting for a while, he again started and turned to right and travelled 18 kms to reach a petrol bunk. From there he again turned right and covered a distance of 15 kms. How many km more he has to travel to reach home?

Options:

1) 2 kms
2) 18 kms
3) 21 kms
4) 23 kms

Correct Answer: 2 kms

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 
Statements: Some flies are ants. 
All insects are ants.
Conclusions: I. All flies are ants. 
II. Some ants are insects. 

Options:

1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Only conclusion II follows

Question 19.From the positions of a cube shown below, which letter will be on the face opposite to face with 'A'?

Options:

1) F
2) D
3) C
4) B

Correct Answer: D

Question 20.Which one of the following Venn diagrams best illustrates the three classes
Rhombus, Quadrilaterals, Polygons

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
 

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
 

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
 


Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'C' can be represented by 04, 40, etc., and 'K' can be represented by 56, 75, etc. 
Similarly you have to identify the set for the word 'NICE' 

Options:

1) 66, 58, 33, 02
2) 87, 65, 03, 24
3) 66, 23, 68, 30
4) 59, 68, 40, 02

Correct Answer: 66, 58, 33, 02

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page