SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" (Quantitative Aptitude)

EXAM DATE : 10 September 2016

EXAM NAME : SSC Examination 2016

TOTAL MARKS : 200

Question 51.A is twice as good as B and together they finish a piece of work in 16 days. The number of days taken by A alone to finish the work is

Options:

1) 20 days
2) 21 days
3) 22 days
4) 24 days

Correct Answer: 24 days

Question 52.The successive discount of 15%, 20% and 25% on an article is equivalent to the single discount of

Options:

1) 60%
2) 47%
3) 49%
4) 40%

Correct Answer: 49%

Question 53.The numbers x, y, z are respectively proportional to 2, 3, 5 and the sum of x, y and z is 80. If the number z is given by the equation z = ax8,
then a is

Options:

1) 6
2) 3/2
3) 3
4) 5/2

Correct Answer: 6

Question 54.If the ratio of cost price and selling price be 10:11, then the profit percentage is

Options:

1) 1%
2) 10%
3) 5%
4) 8%

Correct Answer: 10%

Question 55.The price of rice has increased by 60%. In order to restore the original price, the new price must be reduced by

Options:

Question 56.A man covers a total distance of 100 km on bicycle. For the first 2 hours, the speed was 20 km/hr and for the rest of the journey, it came down to 10
km/hr. The average speed will be

Options:

1) km/hr
2) 13 km/hr
3) 15 1/8 km/hr
4) 20 Km/hr

Correct Answer:km/hr

Question 57.Alipta got some amount of money from her father. In how many years will the ratio of the money and the interest obtained from it be 10:3 at 6% simple
interest per annum?

Options:

1) 7 years
2) 3 years
3) 5 years
4) 4 years

Correct Answer: 5 years

Question 58.If (x 2) (x p) = x2 ax+ 6, then the value of (a p) is

Options:

1) 0
2) 1
3) 2
4) 3

Correct Answer: 2

Question 59.

Options:

1) 2/7
2) 7/8
3) 7/2
4) 8/7

Correct Answer: 7/8

Question 60.
 

Options:

1) 80°
2) 40°
3) 60°
4) 20°

Correct Answer: 60°

Question 61

Options:

1) 40°
2) 50°
3) 60°
4) 70°

Correct Answer: 50°

Question 62.If tan (5x 10°) = cot (5y + 20°), then the value of x + y is

Options:

1) 15°
2) 16°

4) 24°

Correct Answer: 16°

Question 63.Which one of the following is the minimum value of the sum of two integers whose product is 24?

Options:

1) 25
2) 11
3) 8
4) 10

Correct Answer: 10

Question 64.The average marks obtained by a class of 60 students is 65. The average marks of half of the students is found to be 85. The average marks of the
remaining students is

Options:

1) 35
2) 45
3) 55
4) 65

Correct Answer: 45

Question 65.

Options:

1) 16
2) 20
3) 10
4) 5

Correct Answer: 16

Question 66.

Options:

1) 0
2) 3
3) 7
4) 11

Correct Answer: 3

Question 67.Which of the set of three sides can't form a triangle?

Options:

1) 5 cm, 6 cm, 7 cm
2) 5 cm, 8 cm, 15 cm
3) 8 cm, 15 cm, 18 cm
4) 6 cm, 7 cm, 11 cm

Correct Answer: 5 cm, 8 cm, 15 cm

Question 68.

Options:

1) 30°
2) 60°
3) 50°
4) 40°

Correct Answer: 60°

Question 69.A pilot in an aeroplane at an altitude of 200 m observes two points lying on either side of a river. If the angles of depression of the two points be 45° and
60°, then the width of the river is

Options:

Question 70.A solid sphere of radius 9 cm is melted to form a sphere of radius 6 cm and a right circular cylinder of same radius. The height of the cylinder so formed
is

Options:

1) 19 cm
2) 21 cm
3) 23 cm
4) 25 cm

Correct Answer: 19 cm

Question 71.An arc of 30° in one circle is double an arc in a second circle, the radius of which is three times the radius of the first. Then the angles subtended by the
arc of the second circle at its centre is

Options:

1) 3°
2) 4°
3) 5°
4) 6°

Correct Answer: 5°

Study the Bar diagram carefully and answer the questions. The Bar diagram shows the trends of foreign direct investment (FDI) into India from all over the World (in Rs. crores).

Question 72. The sum of FDI of 1992 and 1993 is

Options:

1) 15.58 cr
2) 15.85 cr
3) 15.22 cr
4) 15.65 cr

Correct Answer: 15.85 cr

Question 73. The year which exhibited the 2nd highest growth percentage in FDI in India over the period shown is

Options:

1) 1993
2) 1994
3) 1997
4) 1996

Correct Answer: 1996

Question 74. The ratio of investment in 1997 to the average investment is

Options:

1) 2:1
2) 1:2
3) 1:1
4) 3:1

Correct Answer: 2:1

Question 75. The absolute difference in FDI to India between 1996 and 1997

Options:

1) 7.29
2) 7.13
3) 7.16
4) 7.22

Correct Answer: 7.13

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page