SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 7 September 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 7 September 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

EXAM DATE : 7-September-2016
EXAM START TIME : 
10:00:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 51.Find the least number which must be subtracted from 18265 to make it a perfect square

Options:

1) 30
2
) 38
3
) 40
4
) 45

Correct Answer: 40

Question 52.A and B together can do a piece of work in 36 days, B and C together can do it in 24 days. A and C together can do it in 18 days. The three working together can finish the work in

Options:

1) 8 days
2) 16 days
3) 30 days
4) 32 days

Correct Answer: 16 days

Question 53.Two adjacent sides of a parallelogram are 21 cms and 20 cms. The diagonal joining the end points of these two sides is 29 cms. The area of the parallelogram (in sq.cms) is

Options:

1) 240
2
) 120
3
) 210
4
) 420

Correct Answer: 420

Question 54.A dealer marks his goods 20% above cost price. He then allows some discount on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is

Options:

1) 4%
2) 6%
3) 10%
4) 12%

Correct Answer: 10%

Question 55.Sum of two numbers is thrice their difference. Their ratio is

Options:

1) 1:2
2
) 2:1
3
) 3:1
4
) 1:3

Correct Answer: 2:1

Question 56.The average age of 36 students in a group is 14 years. When the teacher's age is included in it, the average increases by one. The teacher's age in years is

Options:

1) 31
2
) 51
3
) 36
4
) 50

Correct Answer: 51

Question 57.A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price but uses a weight of 875 gms for the kilogram weight. His gain in percentage is

Question 58.A's salary is 50% more than that of B. Then B's salary is less than that of A by

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 59.Speed of a boat along and against the current are 14 kms/hr and 8 kms/hr respectively. The speed of the current is

Options:

1) 11 kms/hr
2) 6 kms/hr
3
) 5.5 kms/hr
4) 3 kms/hr

Correct Answer: 3 kms/hr

Question 60.If the simple interest on Rs. 1 for 1 month is 1 paisa, then the rate percent per annum will be

Options:

1) 10%
2
) 8%
3
) 12%
4
) 6%

Correct Answer: 12%

Question 61.If a/b + b/a = 1, then the value of a3 + b3will be

Options:

1) 1
2
) 0
3
) -1
4) 2

Correct Answer: 0

Question 62.If p = 99, then the value of p(p2+3p+3) will be

Options:

1) 999999
2
) 1000000
3
) 1000001
4
) 999998

Correct Answer: 999999

Question 63.If a-b=1 and a3-b= 61, then the value of ab will be

Options:

1) -20
2
) 20
3
) 30
4
) 60

Correct Answer: 20

Question 64.

Options:

1) 2a-b
2
) a+b
3) a-b
4
) 2a+b

Correct Answer: a-b

Question 65.The point where the 3 medians of a triangle meet is called

Options:

1) centroid
2) Incentre
3) Circumcentre
4) orthocentre

Correct Answer: centroid

Question 66.Δ ABC a right angled triangle has ∠B = 90° and AC is hypotenuse. D is its circumcentre and AB = 3 cms, BC = 4 cms. The value of BD is 

Options:

1) 3cms
2) 4 cms
3) 2.5 cms
4) 5.5 cms

Correct Answer: 2.5 cms

Question 67.Δ ABC is an equilateral triangle and D, E are midpoints of AB and BC respectively. Then the area of Δ ABC : the area of the trapezium ADEC is

Options:

1) 5:3
2
) 4:1
3
) 8:5
4
) 4:3

Correct Answer: 4:3

Question 68.


Options:

1) 75°
2
) 30°
3
) 150°
4
) 105°

Correct Answer: 105°

Question 69.


Options:

1) 1
2
) 0
3
) -1
4
) 2

Correct Answer: 0

Question 70.If x=aCosθCosΦ, y = aCosθSinΦ and z= aSinθ, then the value of x2+ y2 + z2 is

Options:

1) 2a2
2) 4a2
3) 9a2
4) a2

Correct Answer: a2

Question 71.A 1.6 m tall observer is 45 meters away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the tower is 30°, then the height of the tower in meters is 
(Take √3 = 1.732)

Options:

1) 25.98
2
) 26.58
3) 27.58
4) 27.98

Correct Answer: 27.58

Question 72.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

If the below poverty line population of the village 'X' is 12160, then the population of village 'S' is

Options:

1) 18500
2) 20500
3) 22000
4) 20000

Correct Answer: 2200

Question 73.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :


The ratio of the below poverty line population of village 'T' to that of the below poverty line population of village 'Z' is

Options:

1) 11:23
2
) 13:11
3
) 23:11
4) 11:13

Correct Answer: 23:11

Question 74.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

If the population of the village 'R' is 32000, then the below poverty line population of village 'Y' is

Options:

1) 14100
2) 15600
3) 16500
4) 17000

Correct Answer: 15600

Question 75.The following pie chart shows proportion of population of seven villages in 2009. Study the pie chart and answer the questions that follows :

In 2010, the population of 'Y' and 'V' increases by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the villages. If in 2009, the population of village Y was 30,000, then the below poverty line population of village 'V' in 2010 is _____

Options:

1) 11250
2
) 12760
3
) 13140
4
) 13780

Correct Answer: 12760

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page