SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 4 September 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 4 September 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

EXAM DATE : - 4 September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 51.X can do a piece of work in 'p' days and Y can do the same work in 'q' days . Then the number of days in which X and Y can together do that work is

Question 52.A shopkeeper marks his goods 40% above the cost price and allows a discount of 25% on it. His gain % is

Options:
1) 5%
2) 10%
3) 15%
4) 20%

Correct Answer: 5%

Question 53.The ratio of the ages of two boys is 3:4. After 3 years, the ratio will be 4:5.The ratio of their ages after 21 years will be

Options:
1) 14:17
2) 17:19
3) 11:12
4) 10:11

Correct Answer: 10:11

Question 54.The cost price of 25 books is equal to the selling price of 20 books. The profit percent is

Options:
1) 20%
2) 22%
3) 24%
4) 25%

Correct Answer: 25%

Question 55.One number is 25% of another number. The larger number is 12 more than the smaller. The large number is

Options:
1) 48
2) 16
3) 4
4) 12

Correct Answer: 16

Question 56.A train 500 m long, running at a uniform speed, passes a station in 35 sec. If the length of the platform is 221 m, the speed of the train in km/hr is

Options:
1) 721/35 
2) 74.16
3) 24.76
4) 78.54

Correct Answer: 74.16

Question 57.If the simple interest on Rs. 400 for 10 years is Rs. 280, then rate of interest per annum is

Options:
1) 7%
2) 7 ½ %
3) 7 ¼ %
4) 8 ½ %

Correct Answer: 7%

Question 58.

Options:
1) -1
2) 1
3) 0
4) 1/2

Correct Answer: 1

Question 59.

Options:
1) 1/5
2) 1/6
3) 5
4) 6

Correct Answer: 1/6

Question 60.G and AD are respectively the centroid and median of the triangle ΔABC.The ratio AG:AD is

Options:
1) 3:2
2) 2:3
3) 2:1
4) 1:2

Correct Answer: 2:3

Question 61.A point P lying inside a triangle is equidistant from the vertices of the triangle. Then the triangle has P as its
 

Options:
1) Centroid
2) Incentre
3) Orthocentre
4) Circumcentre

Correct Answer: Circumcentre

Question 62.If sinθ + cosθ = 1, then the sinθ cosθ is equal to

Options:
1) 0
2) 1
3) ½
4) -½

Correct Answer: 0

Question 63.If 7 times the seventh term of an Arithmetic Progression (AP) is equal to 11 times its eleventh term, then the 18th term of the AP will be

Options:
1) 1
2) 0
3) 2
4) -1

Correct Answer: 0

Question 64.The average age of eight teachers in a school is 40 years. A teacher among them died at the age of 55 years whereas another teacher whose age was 39 years joins them. The average age of the teachers in the school now is (in years)

Options:
1) 35
2) 36
3) 38
4) 39

Correct Answer: 38

Question 65.

Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) 3

Correct Answer: 2

Question 66.

Options:
1) 3/4
2) 4/5
3) 5/8
4) 7/8

Correct Answer: 7/8

Question 67.Two equal circles of radius 3 cm each and distance between their centres is 10 cm. The length of one of their transverse common tangent is

Options:
1) 7 cm
2) 9 cm
3) 10 cm
4) 8 cm

Correct Answer: 8 cm

Question 68.

Options:
1) 90o
2) 45 o
3) 60 o
4) 75 o

Correct Answer: 90o

Question 69.

Options:
1) 4/3
2) 3/4
3) 5/3
4) 3/5

Correct Answer: 3/5

Question 70.A sphere has the same curved surface area as a cone of vertical height 40 cm and radius 30 cm. The radius of the sphere is

Options:
1) 5√5 cm
2) 5√3 cm
3) 5√15 cm
4) 5√10 cm

Correct Answer: 5√15 cm

Question 71.The angle of elevation of the top of a tower from a point A on the ground is 30˚. On moving a distance of 20 metres towards the foot of the tower to a point B, the angle of elevation increases to 60˚. The height of the tower in metres is

Options:
1) √3
2) 5√3
3) 10√3
4) 20√3

Correct Answer: 10√3

Question 72.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

If the price of gold in 2013 is Rs. 31,500 per 10 gram, then the price of gold in 2011 per 10 gram is

Options:
1) Rs.17000
2) Rs.17500
3) Rs.18000
4) Rs.18500

Correct Answer: Rs.17500

Question 73.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions



The ratio of the price of gold in the two years 2010 and 2013 is

Options:
1) 1:2
2) 1:3
3) 1:4
4) 1:5

Correct Answer: 1:3

Question 74.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

The percentage of increase in the price of gold from the year 2011 to 2013 is

Options:
1) 50%
2) 60%
3) 70%
4) 80%

Correct Answer: 80%

Question 75.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions

The ratio of percentage of increase in price of gold from 2011 to 2012 and 2012 to 2013 is

Options:
1) 6:5
2) 7:5
3) 8:5
4) 9:5

Correct Answer: 7:5

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page