SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)

EXAM DATE : 30-August-2016
EXAM START TIME :
13:15:00
EXAM NAME :
SSC Examination 2016

Question 51.36 men together can build a wall 140 m long in 21 days ; the number of men working at the same rate required to build the same wall in 14 days is

Options:

1) 54
2) 48
3) 36
4) 18

Correct Answer: 54

Question 52.The perimeters of a square and a rectangle are equal . If their area be 'A' m2 and 'B' m2 then correct statement is

Options:

1) A < B
2) A ≤ B
3) A > B
4) A ≥ B

Correct Answer: A > B

Question 53.A man bought a watch for 10% discount.If he had bought for 20% discount he would have got the watch for ₹ 125 less . The marked price of the watch is

Options:

1) rs. 2500
2) rs. 1250
3) rs. 3750
4) rs. 1000

Correct Answer: rs. 1250

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 54.The compound ratio of the inverse ratios of the ratios x : yz , y : zx , z : xy is :

Options:

1) 1 : xyz
2) xyz : 1
3) 1: 1
4) x : yz

Correct Answer: xyz : 1

Question 55.By selling a tape - recorder for ₹ 1040 a man gains 4% . If he sells if for ₹ 950 , his loss will be

Options:

1) 5%
2) 4%
3) 4.5%
4) 9%

Correct Answer: 5%

Question 56.What will be the percentage of increase in the area of a square when each of the its sides is increased by 10% ?

Options:

1) 20
2) 11
3) 121
4) 21

Correct Answer: 21

Question 57.Every Sunday , Gin jogs3 miles . For the rest of the week , each day he jogs1 mile more than the previous day . How many miles Gin jogs in 2 weeks ?

Options:

1) 42
2) 63
3) 84
4) 98

Correct Answer: 84

Question 58.If p3 - q3 = ( p - q ) { ( p + q )2 - x p q } then the value of x is

Options:

1) 1
2) -1
3) 2
4) -2

Correct Answer: 1

Question 59.

Options:

1) 2√2 - 1
2) 1 - 2√2
3) 1 - √2
4) -2√2

Correct Answer: 1 - 2√2

Question 60.A rectangle with one side of length 4 cm is inscribed in a circle of diameter 5 cm . Find area of the rectangle

Options:

1) 21 cm2
2) 12 cm2
3) 4 cm2
4) 3 cm2

Correct Answer: 12 cm2

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 61.ABCD is a cyclic trapezium with AD || BC . If ∠A = 105° , then other three angles are

Options:

1) ∠B = 75° , ∠C = 75° , ∠D = 105°
2) ∠B = 105° , ∠C = 75° , ∠D = 75°
3) ∠B = 75° , ∠C = 105° , ∠D = 75°
4) ∠B = 105° , ∠C = 105° , ∠D = 75°

Correct Answer: ∠B = 75° , ∠C = 75° , ∠D = 105°

Question 62.If sec 15θ = cosec 15θ (0° < θ < 10°) then value of θ is

Options:

1) 9°
2) 5°
3) 8°
4) 3°

Correct Answer:

Question 63.

Options:

1) Y > X > Z
2) x > y > z
3) Z > X > Y
4) X > Z > Y

Correct Answer: Z > X > Y

Question 64.Average runs scored by 11 players of a cricket team is 23 runs . If the first player scored 113 runs . Find the average runs of the remaining players

Options:

1) 8 runs
2) 12 runs
3) 14 runs
4) 27 runs

Correct Answer: 14 runs

Question 65.

Options:

1) 1
2) a + b + c
3) 1/b + 1/b + 1/c
4) 0

Correct Answer: 1

Question 66.


Options:

1) -7/3
2) 7/3
3) 3/7
4
) -3/7

Correct Answer: 7/3

Question 67.The ratio of circumradius and radius of an equilateral triangle is

Options:

1) 1:2
2) 3:1
3) 2:1
4
) 1:3

Correct Answer: 2:1

Question 68.AB is a diameter of the circle with centre O , CD is chord of the circle , If ∠BOC = 120° , then the value of ∠ADC is

Options:

1) 42°
2) 30°
3) 60°
4) 35°

Correct Answer: 30°

Question 69.A straight tree breaks due to storm and the broken part bends so that the top of the tree touches the ground making an angle of 30° with the ground . The distance from the foot of the tree to the point , where the top touches the ground is 10 m. Find the total height of the tree?

Options:

1) 10√3 m
2) 10√3 /3 m
3) 10 ( √3 + 1) m
4) 10 ( √3 - 1) m

Correct Answer: 10√3 m

Question 70.The compound interest on a certain sum for 2 yearsat 10% per annum isRs. 525 . The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is :

Options:

1) Rs.520
2) Rs.550
3) Rs. 500
4) Rs. 515

Correct Answer: Rs. 500

Question 71.If tan θ = tan 30° . tan 60° and θ is an acute angle , then 2θ is equal to

Options:

1) 30°
2) 45°
3) 90°
4) 0°

Correct Answer: 90°

(Question 72-75)

Question 72.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.


From 1975 to 1987 , inflation rate increased in the third world countries approximately by

Options:

1) 10%
2) 20%
3) 30%
4) 36%

Correct Answer: 36%

Question 73.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.


The change in rate of inflation was least in which of the following .

Options:

1) Developed Nations
2) UK
3) World
4) Third world

Correct Answer: World

Question 74.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.


Comparing the figures for USA vis-a-vis the developed nations , it can be concluded that

Options:

1) USA had better control on inflation
2) Developed nations had better control on inflation
3) The inflation rate continues to be the same for USA and developed nations
4) No conclusions can be drawn

Correct Answer: USA had better control on inflatio

Question 75.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.


In the year 1987 , the inflation rate in the third world countries vis-a-vis the world jumped approximately by

Options:

1) 135%
2) 126%
3) 122%
4) 200%

Correct Answer: 126%

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page