SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Evening Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Evening Shift (Quantitative Aptitude)

EXAM DATE : 3-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 51.The sum of two positive integers is 80 & difference between them is 20. Then what is difference of squares of those numbers ?

Options:

1) 1400
2
) 1600
3
) 1800
4
) 2000

Correct Answer:
 1600

Question 52.The difference between the selling prices of an article sold at 4% and 3% profits is 3. The cost price of the article is :

Options:

1
)  400
2
)  350
3
)  300
4
)  100

Correct Answer:
  300

Question 53.In a school there are 1500 students, 44% of them are girls. Monthly fee of each boy is  540 and fee of each girl is 25% less than that of a boy. The sum of fees of boys & girl is 

Options:

1)  720600
2
)  720800
3
)  720900
4
)  721000

Correct Answer:
  720900

Question 54.The time for a train of length 110 metres running at the speed of 72 km/hr to cross a bridge of length 132 metres is

Options:

1
) 9.8 sec
2) 12.1 sec
3) 12.42 sec
4) 14.3 sec

Correct Answer:
 12.1 sec

Question 55.



Options:

1
) 1
2
) 0.4087
3
) 0.73
4
) 0.27

Correct Answer:
 1

Question 56.



Options:

1
) 1
2
) -1
3
) 0
4
) -2

Correct Answer:
 -2

Question 57.In a circle, two arcs of unequal length subtend angles in the ratio 5:3. If the smaller angle is 45° then the measure of other angle in degrees.

Options:

1
) 75°
2
) 72°
3
) 60°
4
) 78°

Correct Answer:
 75°

Question 58.The orthocentre of an obtuse-angled triangle lies

Options:

1
) inside the triangle 
2) outside the triangle 
3) on one side of a triangle 
4) none of these

Correct Answer:
 outside the triangle 

Question 59.If a.sin 45°.cos 45°.tan60° = tan245° - cos60° then find the value of a ?

Options:

1


2

3
) 1
4



Correct Answer:
 

Question 60.Ganesh, Ram and Sohan together can complete a work in 16 days. If Ganesh and Ram together can complete the same work in 24 days. The number of days Sohan alone takes, to finish the work is

Options:

1
) 40
2
) 48
3
) 32
4
) 30

Correct Answer:
 48

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 61.The radius of base of a right circular cone is 6cm and its slant height is 10cm. Then its volume is 

(use Π = 22/7 ) 

Options:

1
) 301.71 cm3
2) 310.71 cm3
3) 301.17 cm3
4) 310.17 cm3

Correct Answer:
 301.71 cm3

Question 62.A shop keeper allows 20% discount on the marked price on his articles. Find the marked price of an article for which he charges  740

Options:

1
)  725
2
)  875
3
)  925 
4
)  1040

Correct Answer:
  925 

Question 63.A truck covers a distance of 550 metres in one minute where as a bus covers a distance of 33 km in 3/4 hours. Then the ratio of their speeds is

Options:

1
) 1:3
2
) 2:3
3
) 3:4
4
) 1:4

Correct Answer: 3:4

Question 64.Seven years ago, the average age of A, B and C was 51 years. If A is 3 years older than B and B is 3 years older then C then the present ages of A, B and C are ( in year) 

Options:

1) 61, 58 and 55
2) 54, 51, and 48 
3) 55, 58, and 61
4) 48, 51 and 54

Correct Answer: 61, 58 and 55

Question 65.If a2 + b2 + c2 = 14 and a + b + c = 6, then the value of (ab + bc + ca) is,

Options:

1
) 11
2
) 12
3
) 13
4
) 14

Correct Answer:
 11

Question 66.



Options:

1
) 1
2
) 0
3
) -1
4) 2

Correct Answer:
 0

Question 67.If O is the centre of a circle of radius 5 cm. At a distance of 13 cm from O, a point P is taken. From this point, two tangents PQ and PR are drawn to the circle. Then , the area of quadrilateral PQOR is 

Options:

1
) 60 cm2
2) 32.5 cm2
3) 65 cm2
4) 30 cm2

Correct Answer: 60 cm2

Question 68. A, B and C are three points on a circle with centre O. The tangent at C meets BA produced at T. If ∠ATC = 30° and ∠ACT = 48°,then what is the value of ∠AOB ?

Options:

1
) 78°
2
) 96°
3
) 102°
4
) 108°

Correct Answer:
 108°

Question 69.If 3sinθ+ 4cosθ = 5 (0< θ <900 ) then the value of sinθ is

Options:

1

2


3


4

Correct Answer: 

Question 70.Two men standing on same side of a pillar 75 metre high, observe the angles of elevation of the top of the pillar to be 30° and 60° respectively the distance between two men is 

Options:

1

2) 100
3

4


Correct Answer:
 

Question 71.The difference between compound interest and simple interest on Rs. 5000 for 2 years at 8% per annum payable yearly is 

Options:

1
) Rs.30
2
) Rs.31
3
) Rs.33
4
) Rs.32

Correct Answer:
 Rs.32

Question 72.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.



If the total amount spent on sports during the year was ₹ 15,000,000, the amount spent on cricket and hockey together was

Options:

1) 6000000
2
) 5000000
3
) 3750000
4
) 7500000

Correct Answer:
 6000000

Question 73.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.




If the total amount spent on sports during the year was ₹ 12,000,000 , how much was spent on basket ball ?

Options:

1) 1250000
2
) 1000000
3
) 1200000
4
) 1500000

Correct Answer:
 1500000

Question 74.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.



The ratio of the total amount spent on football to that spent on hockey was 

Options:

1) 1:15
2
) 1:1
3
) 15:1
4
) 3:2

Correct Answer:
 1:1

Question 75.The given pie chart have shows the spendings of a country on various sports during a year. Study the graph and answer the following questions.



What is the central angle for the tennis .

Options:

1) 36°
2
) 63°
3
) 33°
4
) 66°

Correct Answer:
 36°

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page