SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (Quantitative Aptitude)

Question 52.The price of a shirt after 15% discount, is Rs.119. What was the marked price of the shirt before discount

Options:

1) Rs.129
2) Rs.140
3) Rs.150
4) Rs.160

Correct Answer: Rs.140

Question 53.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_53Q.jpg

Options:

1) 0
2) 1
3) 2
4) -1

Correct Answer: 0

Question 54.The average of a,b,c is 20 and that of b,c,d is 25; if d=30, then the value of a is

Options:

1) 25
2) 45
3) 30
4) 15

Correct Answer: 15

Question 55.A store sells a watch for a profit of 25% of the cost. Then the percentage of profit against selling price is

Options:

1) 22%
2) 20%
3) 18%
4) 15%

Correct Answer: 20%

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 56.If A is equal to 20% of B and B is equal to 25% of C; then what percent of C is equal to A?

Options:

1) 10
2) 15
3) 5
4) 20

Correct Answer: 5

Question 57.A gun is fired at a distance of 1.7 km from Ram and he hears the sound after 25 seconds. The speed of sound in meter per second is

Options:

1) 60
2) 62
3) 64
4) 68

Correct Answer: 68

Question 58.A sum of ₹ 3000 yields an interest of ₹ 1080 at 12% per annum simple interest in how many years ?

Options:

1) 4 Years
2) 3 Years
3) 5 years
4) 2½ Years

Correct Answer: 3 Years

Question 59.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_59Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C.42.59A.jpg
2) ⅔
3) ⅓
4) 2

Correct Answer:

Question 60.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_60Q.jpg

Options:

1) 0
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_60B.jpg

3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_60C.jpg

4) 1

Correct Answer: 0

Question 61.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_61Q.jpg

Options:

1) 2
2) 1
3) 0
4) ½

Correct Answer: ½

Question 62.The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius 6m is

Options:

1) 36 m2
2) 72 m2
3) 18 m2
4) 12 m2

Correct Answer: 36 m2

Question 63.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_62Q.jpg

Options:

1) 2sinθ
2) 2cosθ
3) 2secθ
4) 2cosecθ

Correct Answer: 2cosecθ

Question 64.Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is

Options:

1) 3:4
2) 4:3
3) 5:3
4) 5:7

Correct Answer: 4:3

Question 65.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_65Q.jpg

Options:

1) 180
2) 198
3) 234
4) 252

Correct Answer: 198

Question 66.In a cyclic quadrilateral ABCD ∠BCD=120° and passes through the centre of the circle. Then ∠ABD = ?

Options:

1) 30°
2) 40°
3) 50°
4) 60°

Correct Answer: 30°

Question 67.The midpoints of AB and AC of a triangle ABC are X and Y respectively. If BC+XY=12 units, then BC-XY is

Options:

1) 10 units
2) 8 units
3) 6 units
4) 4 units

Correct Answer: 4 units

Question 68.In an isosceles ΔABC, AD is the median to the unequal side meeting BC at D. DP is the angle disector of ∠ADB and PQ is drawn parallel to BC meeting AC at Q. Then the maeasure of ∠PDQ is

Options:

1) 130°
2) 90°
3) 180°
4) 45°

Correct Answer: 90°

Question 69.129 meter from the foot of a cliff on level of ground, the angle of elevation of the top of a cliff is 30°. The height of this cliff is

Options:

1) 50√3 metre
2) 45√3 metre
3) 43√3 metre
4) 47√3 metre

Correct Answer: 43√3 metre

Question 70.The volume of metallic cylindrical pipe of uniform thickness is 748 c.c. Its length is 14 cm and its external radius is 9 cm. The thickness of the pipe is

Options:

1) 0.5 cm
2) 1.5 cm
3) 1 cm
4) 2 cm

Correct Answer: 1 cm

Question 71.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_71Q.jpg

Options:

1) ⅕
2) 2/5
3) ⅗
4) 0

Correct Answer:

The bar graph shows the production of table fans in a factory during one week. Study the bar graph and answer the question.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_72-75.jpg

Question 72. The maximum production exceeds the minimum production by:

Options:

1) 400
2) 420
3) 500
4) 540

Correct Answer: 420

Question 73. The average production of table fan in that week is

Options:

1) 370
2) 280
3) 300
4) 250

Correct Answer: 300

Question 74. Ratio of the total production of table fans in the factory from Monday to Wednesday to that from Thursday to Saturday is

Options:

1) 19:26
2) 26:19
3) 29:16
4) 16:29

Correct Answer: 29:16

Question 75. The average production of table fans on Monday & Tuesdays exceeds the average production of table fans during the week by

Options:

1) 150 fans
2) 100 fans
3) 140 fans
4) 200 fans

Correct Answer: 100 fans

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page