SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift (Quantitative Aptitude)

Question 51.A and B can together do a piece of work in 6 days and A alone can do it in 9 days. The number of days B will take to do it alone is

1) 18 days

2) 24 days

3) 9 days

4) 12 days

Correct Answer: 18 days

Question 52.The length of the two parallel sides of a trapezium are 16 m and 20 m respectively. If its height is 10 m, its area in square metres is

1) 360

2) 260

3) 240

4) 180

Correct Answer: 180

Question 53. A discount series of 15%, 20% and 25% is equal to the single discount of?

1) 48%

2) 49%

3) 50%

4) 51%

Correct Answer: 49%

Question 54.Rs. 490 is divided among A, B and C such that A's share is half that of B's and thrice that of C's. What is C's share?

1) Rs.49

2) Rs.147

3) Rs.294

4) Rs.245

Correct Answer: Rs.49

Question 55.A dealer sold an article at 6% loss. Had he sold it for Rs. 64 more, he would have made a profit of 10%. Then the cost of the article is

1) Rs.400

2) Rs.200

3) Rs.164

4) Rs.464

Correct Answer: Rs.400

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 56.There are 1400 students in a school, 25% of those wear spectacles and 2/7 of those wearing spectacles are boys. How many girls in the school wear spectacles?

1) 250

2) 100

3) 200

4) 300

Correct Answer: 250

Question 57.A man can row upstream at 12 km/hr and downstream at 18 km/hr. The man's rowing speed in stillwater is

1) 15 km/hr

2) 5 km/hr

3) 3 km/hr

4) 10 km/hr

Correct Answer: 15 km/hr

58.

1) 115

2) 121

3) 125

4) 127

Correct Answer: 121

Question 59.The value of (ds+t÷ ds) ÷ dt would be

1) d2(s+t)

2) 1

3) 0

4) ds-t

Correct Answer: 1

Question 60.Possible measures of three angles of a triangle are

1) 33°, 42°, 115°

2) 40°, 70°, 80°

3) 30°, 60°, 100°

4) 50°, 60°, 70°

Correct Answer: 50°, 60°, 70°

Question 61.BD and CE are two medians of the triangle ABC. If EO = 7 cm, then the length of CE is

1) 28 cm

2) 14 cm

3) 21 cm

4) 35 cm

Correct Answer: 21 cm

Question 62.

1) 1/√3

2) 1

3) √3

4) 0

Correct Answer: √3

Question 63.The greatest perfect square number of 6 digits is

1) 999001

2) 998001

3) 998009

4) 998101

Correct Answer: 998001

Question 64.The average height of 30 boys out of a class of 50 is 160 cm. If the average height of the remaining boys is 165 cm, the average height of the whole class (in cm) is:

1) 161

2) 162

3) 163

4) 164

Correct Answer: 162

Question 65. Given a - b = 2, a3 - b3 = 26 हो तो (a + b)2 is

1) 9

2) 4

3) 16

4) 12

Correct Answer: 16

Question 66. If X + Y + Z = 9 हो तो (X - 4)3 + (Y - 2)3 + (Z - 3)3 - 3 (X - 4) (Y - Z) (Z - 3) is

1) 6

2) 9

3) 0

4) 1

Correct Answer: 0

Question 67.Three medians AD, BE and CF of ∆ABC intersect at G; Area of ∆ABC is 36 sq cm. Then the area of ∆CGE is

1) 12 sq cm

2) 6 sq cm

3) 9 sq cm

4) 18 sq cm

Correct Answer: 6 sq cm

Question 68.A chord of a circle is equal to its radius. A tangent is drawn to the circle at an extremity of the chord. The angle between the tangent and the chord is

1) 30°

2) 45°

3) 60°

4) 75°

Correct Answer: 30°

Question 69.

1) 1

2) √3

3) 2

4) 1/√3

Correct Answer: 2

Question 70.The difference between simple and compound interest (compounded annually) on a sum of money for 3 years at 10% per annum is Rs. 93. The sum (in Rs.) is:

1) 30000

2) 30300

3) 3000

4) 3030

Correct Answer: 3000

Question 71.The angles of elevation of top and bottom of a flag kept on a flagpost from 30 metres distance, are 45o and 30o respectively. Height of the flag is [taking √3 = 1.732]

1) 12 √3 m

2) 15 m

3) 14.32 m

4) 12.68 m

Correct Answer: 12.68 m

Question 72.Study the following bar-diagram carefully and answer the questions. The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 - 1992 to 1998 - 1999.

The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is

1) 2:6

2) 3:4

3) 3:5

4) 4:4

Correct Answer: 3:5

Question 73. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?

1) 95%

2) 110%

3) 115%

4) 124%

Correct Answer: 124%

Question 74. The percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94 is

1) 100

2) 150

3) 200

4) 120

Correct Answer: 100

Question 75. Ratio of the sum of foreign exchange during the years 1991-92, 1992-93, 1993-94 to that during the years 1995-96, 1996-97, 1997-98 is

1) 31: 35

2) 35:31

3) 37:52

4) 52:37

Correct Answer: 37:52

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page