SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 6 September 2016" (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 6 September 2016" (General Awareness)

EXAM DATE : 6-September-2016

EXAM START TIME : 16:15:00

EXAM NAME : SSC Examination 2016

EXAM DURATION : 01:15 Hrs

TOTAL MARKS : 200

TOTAL NO OF QUESTIONS : 100

Question 26.The rate at which RBI gives short term loan to commercial banks is called
भारतीय रिजर्व बैंक वाणिज्यिक बैंकों को जिस दर पर अल्‍प कालिक ऋण देता है, उसे क्‍या कहते है ?

Options:

1) Repo rate
रेपो रेट

2) Reverse Repo rate
रिवर्स रेपो रेट

3) Bank rate
बैंक दर

4) Cash Reserve rate
नकद आरक्षित दर

Correct Answer: Repo rate
रेपो रेट

Question 27.The nationalisation of major commercial banks took place in
बड़े वाणिज्यिक बैंको का राष्‍ट्रीयकरण कब हुआ ?

Options:

1) 1947
2) 1956
3) 1969
4) 1980

Correct Answer: 1969

Question 28.Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of
लोकसभा सचिवालय सीधे किसके नियंत्रण में आता है ?

Options:

1) Ministry of Home Affairs
गृह मंत्रालय

2) Ministry of Parliamentary Affairs
संसदीय कार्य मंत्रालय

3) Speaker of Lok Sabha
लोकसभा अध्‍यक्ष

4) President
राष्‍ट्रपति

Correct Answer: Speaker of Lok Sabha
लोकसभा अध्‍यक्ष

Question 29.Which of the following Act introduced separate electorates (communal representation) for Muslims?
निम्‍नलिखित में से किस एक्‍ट ने मुसलमानों के लिए अलग मतदाताओं (सामुदायिक प्रतिरूप) की पेशकश की ?

Options:

1) 1892 Act
1892 एक्‍ट

2) Act of 1909
एक्‍ट ऑफ 1909

3) Reforms of 1919
1919 का संशोधन

4) Government of India Act of 1935
1935 का भारत सरकार एक्‍ट

Correct Answer: Act of 1909
एक्‍ट ऑफ 1909

Question 30.Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?
चोलों के समय का 'बृहदेश्‍वर मन्दिर' कहां स्थित है ?

Options:

1) Mysore
मैसूर

2) Mahabalipuram
महाबलिपुरम

3) Tanjavur
तंजावुर

4) Kanyakumari
कन्‍याकुमारी

Correct Answer: Tanjavur
तंजावुर

Question 31.The first protocol to ban the emissions of choloroflurocarbons in the atmosphere was made in
वातावरण में क्‍लोरो-फ्लोरोकार्बन उत्‍सर्जन पर प्रतिबंध लगाने संबंधी प्रथम प्रोटोकोल कहॉं बना था ?

Options:

1) Montreal
मॉन्ट्रियल

2) Osaka
ओसाका

3) Geneva
जेनेवा

4) Florida
फ्लोरिडा

Correct Answer: Montreal
मॉन्ट्रियल

Question 32.Blood group was discovered by
रक्‍त समूह (ब्‍लड-ग्रुप) की खोज किसने की थी ?

Options:

1) Alexander Fleming
अलेक्‍जेंडर फ्लेमिंग

2) William Harvey
विलियम हार्वे

3) Landsteiner
लैंडस्‍टीनर

4) Paulov
पॉलोव

Correct Answer: Landsteiner
लैंडस्‍टीनर

Question 33.Magnetic Meridian is a
मैगनेटिक मैरीडियन क्‍या है ?

Options:

1) Line parallel to the equator of the Earth
पृथ्‍वी की भूमध्‍य रेखा के समान्‍तर

2) Latitude
अक्षाँश

3) Line joining the geographic north and geographic south of Earth
पृथ्‍वी के भौगोलिक उत्‍तर और भौगोलिक दक्षिण को जोड़ने वाली रेखा

4) Plane passing through the magnetic north and magnetic south of Earth
पृथ्‍वी के मैग्‍नेटिक उत्‍तर और मैग्‍नेटिक दक्षिण से गुजरने वाला क्षेत्र

Correct Answer: Plane passing through the magnetic north and magnetic south of Earth
पृथ्‍वी के मैग्‍नेटिक उत्‍तर और मैग्‍नेटिक दक्षिण से गुजरने वाला क्षेत्र

Question 34.Programs that duplicate the functionality of one system on another system is known as
जो प्रोग्राम एक सिस्‍टम के फंक्‍शन को दूसरे सिस्‍टम पर नकल करेगा, उन्‍हें क्‍या कहते हैं ?

Options:

1) Emulators
एम्‍युलेटर

2) Simulators
सिम्‍युलेटर

3) Evaluators
इवैल्‍युएटर

4) PCB
पी.सी.बी

Correct Answer: Emulators
एम्‍युलेटर

Question 35.The manufacturing of iron from iron-ore involves the process of
लोहा अयस्‍क से लोहा विनिर्मित करने की प्रक्रिया को क्‍या कहते है ?

Options:

1) Oxidation
ऑक्‍सीकरण

2) Reduction
अपचयन

3) Electrolysis
विघुत अपघटन

4) Fractional distillation
प्रभाजी आसवन

Correct Answer: Reduction
अपचयन

Question 36.In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as
वर्षा-वन में किसी पेड़ के छत्र के नीचे जो वनस्‍पति उगती है, उसे क्‍या कहते है ?

Options:

1) Crown
क्राउन

2) Canopy
छत्र

3) Understorey
अन्‍डरस्‍टोरी

4) Forest floor
वन-तल

Correct Answer: Understorey
अन्‍डरस्‍टोरी

Question 37.The term "roll-in" is used in
“रोल-इन” शब्‍द किसमें प्रयुक्‍त होता है ?

Options:

1) Cricket
क्रिकेट

2) Tennis
टेनिस

3) Hockey
हॉकी

4) Golf
गोल्‍फ

Correct Answer: Hockey
हॉकी

Question 38.Which of the following is the busiest International sea port in India?
निम्‍नलिखित विकल्‍पों में से भारत का सबसे व्‍यस्‍त अन्‍तर्राष्‍ट्रीय बन्‍दरगाह कौन-सा है ?

Options:

1) Mumbai
मुम्‍बई

2) Kolkata
कोलकाता

3) Kochi
कोची

4) Tuticorin
टूटीकोरीन

Correct Answer: Mumbai
मुम्‍बई

Question 39.The word "Secular" was added to the Preamble of the Constitution of India by which Constitutional Amendment?
भारत में संविधान की उद्देशिका में 'धर्मनिरपेक्ष' शब्‍द कौन से संविधान संशोधन द्वारा जोड़ा गया ?

Options:

1) 41st Constitutional Amendment
41वां संविधान संशोधन

2) 42nd Constitutional Amendment
42वां संविधान संशोधन

3) 43rd Constitutional Amendment
43वां संविधान संशोधन

4) 44th Constitutional Amendment
44वां संविधान संशोधन

Correct Answer: 42nd Constitutional Amendment
42वां संविधान संशोधन

Question 40.Who coined the slogan "Inquilab Zindabad"?
“इंकलाब जिन्‍दाबाद” का नारा किसने दिया ?

Options:

1) Subash Chandra Bose
सुभाष चन्‍द्र बोस

2) Balagangadhar Tilak
बाल गंगाधर तिलक

3) Bhagat Singh
भगत सिंह

4) Sukhdev
सुखदेव

Correct Answer: Bhagat Singh
भगत सिंह

Question 41."Great Barrier Reef", the world's largest Coral reef is located in
विश्‍व की सबसे बड़ी कोरल रीफ 'ग्रेट बैरीयर रीफ' कहॉं स्थित है ?

Options:

1) Caribbean Islands
कैरेबियन द्वीपसमूह

2) Australia
ऑस्‍ट्रेलिया

3) Philippines
फिलिपीन्‍स

4) Indonesia
इण्‍डोनेशिया

Correct Answer: Australia
ऑस्‍ट्रेलिया

Question 42.Decoding and interpretation of visual information in brain is associated with
मस्तिष्‍क में दृश्‍य-सूचना के विकोडन और व्‍याख्‍या का सम्‍बन्‍ध किससे है ?

Options:

1) Frontal lobe
सामने वाली पालि

2) Occipital lobe
पश्‍चकपाल पालि

3) Temporal lobe
कनपटी की पालि

4) Parietal lobe
मित्‍तीय पालि

Correct Answer: Temporal lobe
कनपटी की पालि

(OR) Parietal lobe
मित्‍तीय पालि

Question 43.Flemings "Left hand Rule" is associated with the effect of
फ्लेमिंग का 'वाम हस्‍त नियम' किससे संबन्धित है ?

Options:

1) Electric field on current
धारा पर विधुत क्षेत्र

2) Magnetic field on magnet
चुम्‍बक पर चुम्‍बकीय क्षेत्र

3) Electric field on magnet
चुम्‍बक पर विधुत क्षेत्र

4) Magnetic Field on current
धारा पर चुम्‍बकीय क्षेत्र

Correct Answer: Magnetic Field on current
धारा पर चुम्‍बकीय क्षेत्र

Question 44.An emulsion is a colloidal solution of
एक घोल किसका कोलाइडी विलयन होता है ?

Options:

1) Liquid in liquid
द्रव में द्रव

2) Solid in liquid
द्रव में ठोस

3) Gas in solid
ठोस में गैस

4) Solid in Solid
ठोस में ठोस

Correct Answer: Liquid in liquid
द्रव में द्रव

Question 45._________ is a byproduct of sewage treatment and can be decomposed to produce bio-gas
निम्‍नलिखित में से क्‍या मलजल-उपचार का उपोत्‍पाद है जिसे बायोगैस बनाने के लिए उसे अपघटित किया जाता है ?

Options:

1) Sewage
(सीवेज) मलजल

2) Sludge
गाढ़ा कीचड़

3) Sewer
मलप्रणाल

4) Scum
कचरा

Correct Answer: Sludge
गाढ़ा कीचड़

Question 46.The BRICS New Development Bank (NDB) is headquartered at
ब्रिक्‍स न्‍यू डवलपमैन्‍ट बैंक (एन.डी.बी) का मुख्‍यालय कहॉं है ?

Options:

1) Shanghai
शंघाई

2) New Delhi
नई दिल्‍ली

3) Brasilia
ब्रासीलिआ

4) Moscow
मॉस्को

Correct Answer: Brasilia
ब्रासीलिआ

Question 47.Which one of the following cities of Iraq is located on Tigris river?
निम्‍नलिखित में से कौन-सा ईराकी शहर टिगरीश नदी के किनारे बसा हुआ है ?

Options:

1) Baghdad
बगदाद

2) Mousul
मौसूल

3) Kirkuk
किरकुक

4) Basra
बसरा

Correct Answer: Baghdad
बगदाद

Question 48.Human Development Index is prepared by
मानव विकास सूचकांक कौन तैयार करता है ?

Options:

1) UNDP
संयुक्‍त राष्‍ट्र विकास कार्यक्रम

2) WTO
विश्‍व व्‍यापार संगठन

3) IMF
अंतरराष्‍ट्रीय मुद्रा कोष

4) WHO
विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य संगठन

Correct Answer: UNDP
संयुक्‍त राष्‍ट्र विकास कार्यक्रम

Question 49.Uber Cup is associated with
उबेर कप किस खेल से सम्‍बन्धित है?

Options:

1) Football
फुटबॉल

2) Handball
हैंडबॉल

3) Badminton
बैडमिंटन

4) Squash
स्‍कवॉश

Correct Answer: Badminton
बैडमिंटन

Question 50.The food in Onion is stored in the form of _______
प्‍याज में खाद्य पदार्थ किस रूप में संचयित होती है ?

Options:

1) Cellulose
सेलुलोस

2) Protein
प्रोटीन

3) Starch
स्‍टार्च

4) Sugar
शर्करा

Correct Answer: Cellulose
सेलुलोस

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page