SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" (General Awareness)

EXAM DATE : 10 September 2016

EXAM NAME : SSC Examination 2016

TOTAL MARKS : 200

Question 26.Which one of the following countries is not a member of the "BRICS" group?

Options:

1) Brazil
2) Russia
3) China
4) Indonesia

Correct Answer: Indonesia

Question 27. 'Do or Die' is associated with which of the movements in India's freedom struggle

Options:

1) Dandi March
2) NonCooperation
Movement
3) Khilafat Movement
4) Quit India Movement

Correct Answer: Quit India Movement

Question 28.'Parsec' is the unit measurement of

Options:

1) Density of stars
2) Astronomical distance
3) Brightness of heavenly bodies
4) Orbital velocity of giant stars

Correct Answer: Astronomical distance

Question 29.A collective term used by the Jains for their sacred books is

Options:

1) Prabandhas
2) Angas
3) Nibandhas
4) Charits

Correct Answer: Angas

Question 30.Which one of the following is not an instrument of Fiscal policy?

Options:

1) Open Market Operations
2) Taxation
3) Public borrowing
4) Public expenditure

Correct Answer: Open Market Operations

Question 31.At room temperature, the metal that remains liquid is:

Options:

1) Mercury
2) Platinum
3) Lead
4) Zinc

Correct Answer: Mercury

Question 32.Which is known as carbolic acid?

Options:

1) Phenol
2) Ethanol
3) Acetic acid
4) Oxalic acid

Correct Answer: Phenol

Question 33.On which river is the Tehri dam built?

Options:

1) Alakananda
2) Bhagirathi
3) Ganga
4) Hooghly

Correct Answer: Bhagirathi

Question 34.With which country, India has the longest international boundary?

Options:

1) Nepal
2) Pakistan
3) China
4) Bangladesh

Correct Answer: Bangladesh

Question 35.Which State in India has the largest coastline?

Options:

1) Tamil Nadu
2) Andhra Pradesh
3) Gujrat
4) West Bengal

Correct Answer: Gujrat

Question 36.Jog falls in Karnataka is located over which river?

Options:

1) Kaveri
2) Godavari
3) Saraswati
4) Krishna

Correct Answer: Saraswati

Question 37.In which of the following market forms, a firm does not exercise control over price?

Options:

1) Monopoly
2) Perfect competition
3) Oligopoly
4) Monopolistic competition

Correct Answer: Perfect competition

Question 38.Which one of the following areas of India is covered by tropical evergreen forest?

Options:

1) Semiarid
areas of Gujarat
2) Eastern Ghats
3) Western Ghats
4) Madhya Pradesh

Correct Answer: Western Ghats

Question 39.Which one of the following substances is normally found in urine?

Options:

1) Blood proteins
2) creatinine
3) red blood cells
4) white blood cells

Correct Answer: creatinine

Question 40.The thymus gland produces a hormone called

Options:

1) thyroxine
2) thymosin
3) thyronine
4) calcitonin
 

Correct Answer: thymosin

Question 41.Blood group AB has

Options:

1) No antigen
2) No antibody
3) Neither antigen nor antibody
4) Both antigen and antibody

Correct Answer: No antibody

Question 42.Which Vitamins are those, if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body?

Options:

1) B Complex
2) E and C
3) B and C
4) A and D

Correct Answer: A and D

Question 43.Atomic explosion is triggered by

Options:

1) thermo nuclear reaction
2) chemical reaction
3) controlled chain reaction
4) uncontrolled chain reaction

Correct Answer: uncontrolled chain reaction
Question 44.The phenomenon of change in direction of light when it passes from one medium to another is called

Options:

1) Propagation
2) Reflection
3) Refraction
4) Dispersion

Correct Answer: Refraction

Question 45.Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?

Options:

1) Speaker of Lok Sabha
2) Prime Minister
3) President
4) Finance Minister

Correct Answer: Speaker of Lok Sabha

Question 46.What is the name of portal launched by RBI recently to check illegal money collection?

Options:

1) Sahyog
2) Sahayata
3) Sampark
4) Sachet

Correct Answer: Sachet

Question 47.Which of the following is not an operating system

Options:

1) Android
2) Vista
3) iOS
4) Opera

Correct Answer: Opera

Question 48.Which pair of the following Indians has been selected for grant of Raman Magasaysay Award 2016

Options:

1) Bezwada Wilson and T.M. Krishna
2) T.M. Krishna and Arvind Adiga
3) Arvind Adiga and Bezwada Wilson
4) T.M. Krishna and Satish Gujral

Correct Answer: Bezwada Wilson and T.M. Krishna

Question 49.The discretionary powers of a Governor is limited in

Options:

1) Appointment of Chief Minister
2) Dismissal of the Ministry
3) Dissolution of the Legislative Assembly
4) Assent to Bills

Correct Answer: Assent to Bills

Question 50.Who is the first law officer of the country?

Options:

1) Chief Justice of India
2) Attorney General
3) Law Minister
4) Solicitor General

Correct Answer: Attorney General

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page