SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 09 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 09 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 9-September-2016
EXAM START TIME : 
10:00:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna has now been restructured as

Options:

1) Prime Minister's Rojgar Yojna
2) National Rural Livelihoods Mission
3) Jawahar Gram Samriddhi Yojana
4) Sampoorna Gramin Rojgar Yojana

Correct Answer: National Rural Livelihoods Mission

Question 27.Neeraj Chopra is associated with which sports?

Options:

1) Kabaddi
2) Cricket
3) Javelin Throw
4) Wrestling

Correct Answer: Javelin Throw

Question 28.Which of the following is not a commercial source of energy?

Options:

1) Coal
2) Petroleum
3) Natural Gas
4) Firewood

Correct Answer: Firewood

Question 29.Who is the runners-up in the recently held UEFA Euro-16?
 

Options:

1) Germany
2) Portugal
3) France
4) U.K

Correct Answer: France

Question 30.Taoism, is an ancient tradition of Philosophy and religious belief deeply rooted i

Options:

1) Taiwanese custom and world view
2) Chinese custom and world view
3) Japanese custom and world view
4) Vietnamese custom and world view

Correct Answer: Chinese custom and world view

Question 31.Which of the following is an emergency hormone in humans?

Options:

1) Thyroxine
2) Insulin
3) Adrenalin
4) Progestrone

Correct Answer: Adrenalin

Question 32.Which term is not associated with sound wave?

Options:

1) Hertz
2) Decibel
3) Candela
4) Mach

Correct Answer: Candela

Question 33.In computer science, data hazard occurs when

Options:

1) pipeline changes the order of read/write access to operands
2) performance loss
3) machine size is limited
4) some functional unit is not fully pipelined

Correct Answer: pipeline changes the order of read/write access to operands

Question 34.During the period of which Governor General / Viceroy was the Indian Civil Service introduced?

Options:

1) Dalhousie
2) Curzon
3) Bentick
4) Cornwallis

Correct Answer: Cornwallis

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 35.Which of the following is the uppermost layer of the atmosphere?

Options:

1) Stratosphere
2) Mesosphere
3) Ionosphere
4) Exosphere

Correct Answer: Exosphere

Question 36.The first Commercial Civilian Aircraft developed by India is :

Options:

1) Pawan Hans
2) Tejas
3) Gajraj
4) Saras

Correct Answer: Saras

Question 37.Webbed neck is a characteristic of

Options:

1) Down's syndrome
2) Turner's syndrome
3) Klinefelter's syndrome
4) Cri-du-chat syndrome

Correct Answer: Turner's syndrome

Question 38.The World Trade Organisation, which replaced GATT, has its Head Quarters in

Options:

1) Vienna
2) Brussels
3) New York
4) Geneva

Correct Answer: Geneva

Question 39.The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .

Options:

1) 21 years
2) 25 years
3) 30 years
4) 35 years

Correct Answer: 30 years

Question 40.National Anthem of Bangladesh 'Amar Sonar Bangla' was written by

Options:

1) Rabindranath Tagore
2) Sarojini Naidu
3) Kazi Nazrul Islam
4) Taslima Nasrin

Correct Answer: Rabindranath Tagore

Question 41.The largest producer of Lac in India is

Options:

1) Chattisgarh
2) Jharkhand
3) West Bengal
4) Gujarat

Correct Answer: Jharkhand

Question 42.The founder of Bachpan Bachao Andolan (Save Child Movement ) is

Options:

1) Malala Yousafzai
2) Sane Guruji
3) Salman Khan
4) Kailash Satyarthi

Correct Answer: Kailash Satyarthi

Question 43.If an electron and a photon have the same wavelength, then they will have the same

Options:

1) velocity
2) linear momentum
3) angular momentum
4) energy

Correct Answer: linear momentum

Question 44.Pandit Lachhu Maharaj, who passed away recently, was associated with

Options:

1) Flute
2) Tabla
3) Kathak
4) Bharatnatyam

Correct Answer: Tabla

Question 45.A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is

Options:

1) Teak
2) Shisam
3) Sandalwood
4) Sal

Correct Answer: Sandalwood

Question 46.Kalarippayatt is the martial art of which State of

Options:

1) Madhya Pradesh
2) Mizoram
3) Nagaland
4) Kerala

Correct Answer: Kerala

Question 47.Leptospirosis is a disease caused by

Options:

1) Virus
2) Fungus
3) Protozoa
4) None

Correct Answer: None

Question 48.The most abundant metal in the Earth's crust is 

Options:

1) zinc
2) copper
3) aluminium
4) iron

Correct Answer: aluminium

Question 49.Hepatitis affects which organ of the human body?

Options:

1) Live
2) Pancreas
3) Spleen
4) Small intestine

Correct Answer: Liver

Question 50.Mohammed Shahid, who recently passed away, was associated with which sport?

Options:

1) Badminton
2) Hockey
3) Football
4) Cricket

Correct Answer: Hockey

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page