SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 8 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 8 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 8-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.Which of the following green house gases has the greatest heat-trapping ability?

Options:

1) Chlorofluoro carbon
2) Methane
3) Carbon dioxide
4) Nitrous oxide

Correct Answer: Chlorofluoro carbon

Question 27.Which State of India is leading in solar energy generation ?

Options:

1) Gujarat
2) Rajasthan
3) Haryana
4) Uttar Pradesh

Correct Answer: Rajasthan

Question 28.Diamond does not conduct electricity, because 

Options:

1) It's structure is very compact
2) It is of crystalline nature
3) There are only carbon atoms present in it
4) No free electrons are present in it

Correct Answer: No free electrons are present in it

Question 29.Ganga is a result of confluence of rivers Bhagirathi and Alakananda at which place ?

Options:

1) Dev Prayag
2) Karan Prayag
3) Gangotri
4) Rudra Prayag

Correct Answer: Dev Prayag

Question 30.What are Aldehydes ?

Options:

1) Mild oxidising agents
2) Strong oxidising agents
3) Strong reducing agents
4) Mild reducing agents

Correct Answer: Strong reducing agents

Question 31.Which circuit is used to store one bit of data ?

Options:

1) Register
2) Flip Flop
3) Vector
4) Encoder

Correct Answer: Flip Flop

Question 32.Why is weightlessness experienced while orbiting the earth in space ships ?

Options:

1) Inertia
2) Acceleration
3) Zero gravity
4) Orbital motion

Correct Answer: Zero gravity

Question 33.Which is the largest gland in human body?

Options:

1) Liver
2) Thyroid
3) Pituitary
4) Salivary gland

Correct Answer: Liver

Question 34.Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian independence ?

Options:

1) Maulana Abdul Kalam Azad
2) J. B. Kriplani
3) Jawahar Lal Nehru
4) Rajendra Prasad

Correct Answer: J. B. Kriplani

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 35.What is the minimum age for membership to Rajya Sabha ?

Options:

1) 20 years
2) 25 years
3) 30 years
4) 35 years

Correct Answer: 30 years

Question 36.What is an octroi ?

Options:

1) Tax
2) Tax collection centre
3) Tax processing centre
4) Tax information centre

Correct Answer: Tax

Question 37.Sextant is an instrument used in which of the following ?

Options:

1) Gynaecology
2) Navigation
3) Birth control
4) Medical treatment

Correct Answer: Navigation

Question 38.Which of the following is not correctly matched?

Options:

1) The Mahakaal temple - Ujjain
2) Sringeri Matha - Chikkmanglur district
3) The Sun Temple - Konark
4) Jain temples - Khajuraho

Correct Answer: Jain temples - Khajuraho

Question 39.What is Gol Gumbadh ?

Options:

1) Mausoleum of Hyder Ali
2) Mausoleum of Aurangazeb
3) Mausoleum of Chand Bibi
4) Mausoleum of Mohammed Adil Shah

Correct Answer: Mausoleum of Mohammed Adil Shah

Question 40.Where is a transistor most likely to be found ? 

Options:

1) Wrist watch
2) Fuse
3) Hearing aid
4) Fluorescent lamp

Correct Answer: Hearing aid

Question 41.Which organ of human body secretes Insulin?

Options:

1) Pancreas
2) Kidney
3) Gall bladder
4) Liver

Correct Answer: Pancreas

Question 42.If a healthy freshwater fish is placed in salt water, what will be the expected consequence ?

Options:

1) The fish becomes dehydrated and dies
2) The fish becomes bloated and dies
3) The fish suffers from fungal or bacterial disease and dies
4) There is no observable effect on the fish provided there is sufficient food

Correct Answer: The fish becomes dehydrated and dies

Question 43.Which country is known as 'Land of Midnight Sun'?

Options:

1) Sweden
2) Norway
3) Germany
4) Finland

Correct Answer: Norway

Question 44.Which river basin is shared by more than 10 States of India ?

Options:

1) Indus
2) Brahmaputra
3) Ganges
4) Damodar

Correct Answer: Ganges

Question 45.Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?

Options:

1) Kalhana
2) Maitreyi
3) Kalidasa
4) Panini

Correct Answer: Panini

Question 46.What is the total strength of the Rajya Sabha?

Options:

1) 250
2) 260
3) 270
4) 280

Correct Answer: 250

Question 47.Which of the following is done at a Stock Exchange ?

Options:

1) Commodities are bought and sold at wholesale price
2) Commodities are bought and sold at retail price
3) Securities are bought and sold
4) None of these

Correct Answer: Securities are bought and sold

Question 48.Which of the following is India's military offensive against Pakistan in the Kargil war ?

Options:

1) Operation Kargil
2) Operation LOC
3) Operation Vijay
4) Operation Success

Correct Answer: Operation Vijay

Question 49.Who gave the title 'Nightingale of India' to Sarojini Naidu ?

Options:

1) Jawaharlal Nehru
2) Rabindranath Tagore
3) Rajendra Prasad
4) Mahatma Gandhi

Correct Answer: Mahatma Gandhi

Question 50.The headquarters of RBI is in 

Options:

1) Delhi
2) Kanpur
3) Mumbai
4) Nasik

Correct Answer: Mumbai

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page