SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 7 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 7 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 7-September-2016
EXAM START TIME : 
10:00:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.What is the maximum number of days of employment a rural poor would get under 'MGNREGA'?

Options:

1) 180 days
2) 120 days
3
) 100 days
4) 90 days

Correct Answer: 100 days

Question 27.Scheduled bank is a bank which is ….

Options:

1) Nationalised
2
) Not Nationalised
3) Based in foreign Country
4) Included in the second schedule of RBI
Correct Answer: Included in the second schedule of RBI

Question 28.Black soil is also known by which of the following name ?

Options:

1) Khadar Soil
2
) Bangar Soil
3) Alluivial Soil
4) Regur soil

Correct Answer: Regur soil

Question 29.What is the name of the book written by Panini ?

Options:

1) Mahabhashya
2) Mitakshara
3) Madhyamika Karika
4) Ashtadhyayi

Correct Answer: Ashtadhyayi

Question 30.Which dynasty was started by Khizr Khan ?

Options:

1) The Sayyids
2) The Lodhis
3
) The Rajputs
4) The Khiljis

Correct Answer: The Sayyids

Question 31.The instrument used for measuring air pressure is called …..

Options:

1) Anemometer
2) Barometer
3) Hygrometer
4) Thermometer

Correct Answer: Barometer

Question 32.Gustation refers to the sense of which of the following ?

Options:

1) Smell
2) Hearing
3) Tactile
4) Taste

Correct Answer: Taste

Question 33.Intensity of any wave is proportional to which of the following?

Options:

1) amplitude
2) Square of amplitude
3
) Square root of amplitude
4) Cube of amplitude

Correct Answer: Square of amplitude

Question 34.In the following list of devices which device is used in network layer?

Options:

1) Repeaters
2) Router
3) Application Gateway
4) Switch

Correct Answer: Router

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 35.NTPC is a Central Public Sector Enterprise in which sector?

Options:

1) Education
2) Health
3) Power
4) Transport

Correct Answer: Power

Question 36.Which State government has launched the Smart Village Programme, to improve public facilities in village?

Options:

1) Maharashtra
2) Rajasthan
3) Odisha
4) Gujarat

Correct Answer: Gujarat

Question 37.Rodrigo "Digong" Duterte emerged winner in 2016 presidential elections of which country ?

Options:

1) Mexico
2) The Philippines
3) Spain
4) Singapore

Correct Answer: The Philippines

Question 38.What is commonly known as 'white plague'?

Options:

1) Typhoid
2) Malaria
3) Tuberculosis
4) Plague

Correct Answer: Tuberculosis

Question 39.What are gilt-edged securities?

Options:

1) Securities issued by the multinational companies.
2) Securities issued by the Government
3) Securities issued by the private sector
4) Securities issued by the joint venture companies

Correct Answer: Securities issued by the Government

Question 40.In whose consultation does the President convene and prorogue all sessions of Parliament ?

Options:

1) The Speaker
2) The Prime Minister
3
) The Prime Minister and the leader of the opposition in Lok Sabha
4) The Council of Ministers

Correct Answer: The Prime Minister

Question 41.With which religion is Kaivalya associated?

Options:

1) Buddhism
2) Jainism
3) Hinduism
4) Sikhism

Correct Answer: Jainism

Question 42.Bauxite is used as raw material by which industry

Options:

1) Aluminium
2) Iron
3) Steel
4) Gold

Correct Answer: Aluminium

Question 43.The large collection of stars, dust and gas held together by gravitational attraction between components is known as

Options:

1) Cluster
2) Atmosphere
3) Galaxy
4) Sun Family

Correct Answer: Galaxy

Question 44.Thermal electricity is generated by using which of these ?

Options:

1) Coal only 
2) Coal and Natural Gas only
3) Coal, Natural Gas and Petroleum
4) None of these

Correct Answer: Coal, Natural Gas and Petroleum

Question 45.When iron rusts, its weight …..

Options:

1) decreases
2) increases
3) remains the same
4) first increases and then decreases

Correct Answer: increases

Question 46.The driest location on Earth is in which country?

Options:

1) Kenya
2) Chile
3) Congo
4) Libya

Correct Answer: Chile

Question 47.Which leader of British Labour Party was recently elected the first Muslim Mayor of London?

Options:

1) Sadiq Khan
2) Ataullah Khan
3
) Firdauz Zaidi
4) Karim Shaikh

Correct Answer: Sadiq Khan

Question 48.Lady Ratan Tata Trophy' is related to which game?

Options:

1) Basketball
2) Hockey
3) Kho-Kho
4) Cricket

Correct Answer: Hockey

Question 49.Which instrument is used for measuring humidity of atmosphere?

Options:

1) Barometer
2) Anemometer
3) Thermometer
4) Hygrometer

Correct Answer: Hygrometer

Question 50.Pankaj Advani is associated with which sport?

Options:

1) Billiards
2
) Boxing
3) Cricket
4) Badminton

Correct Answer: Billiards

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page