SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 31 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 31 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

Question 26.Money market is a market for _______________

Options:

1) Short term fund
2) Long term fund
3) Negotiable instruments
4) Sale of shares

Correct Answer: Short term fund

Question 27.India shares longest international boundary with which country?

Options:

1) Bangladesh
2) China
3) Nepal
4) Bhutan

Correct Answer: Bangladesh

Question 28.The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with

Options:

1) President
2) Prime Minister
3) Parliament
4) States

Correct Answer: Parliament

Question 29.Appointments for all India Services are made by

Options:

1) UPSC
2) President
3) Prime Minister
4) Parliament

Correct Answer: President


Question 30.The people of the Indus valley civilisation worshipped ____________________.

Options:

1) Vishnu
2) Pashupati
3) Indra
4) Brahma

Correct Answer: Pashupati

Question 31.The Upanishads are the ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌______________________ .

Options:

1) Great Epics
2) Story Books
3) Source of Hindu Philosophy
4) Law Books

Correct Answer: Source of Hindu Philosophy


Question 32.Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .

Options:

1) Kosi
2) Gandak
3) Brahmaputra
4) Ganga

Correct Answer: Brahmaputra

Question 33.The largest herbarium of India is located at

Options:

1) Kolkata
2) Lucknow
3) Mumbai
4) Coimbatore

Correct Answer: Kolkata

Question 34.Temperature of distant luminous bodies can be determined by

Options:

1) Mercury thermometers
2) Gas thermometers
3) Pyrometers
4) Colour thermometers

Correct Answer: Pyrometers

Question 35.In IT terminology failure in the kernel is called as

Options:

1) crash
2) crash dump
3) dump
4) Kernel error

Correct Answer: crash

Question 36.Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?

Options:

1) Sabarmati Ashram
2) Sevagram Ashram
3) Vishwa Bharti
4) Phoenix Ashram

Correct Answer: Vishwa Bharti

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 37.Which of the following State has become India's first carbon free State?

Options:

1) Himachal Pradesh
2) Madhya Pradesh
3) Uttar Pradesh
4) Maharashtra

Correct Answer: Himachal Pradesh

Question 38.Energy travels from Sun to Earth through

Options:

1) conduction
2) convection
3) radiation
4) modulation

Correct Answer: radiation

Question 39.C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?

Options:

1) Tennis
2) Cricket
3) Hockey
4) Golf

Correct Answer: Cricket

Question 40.Pump priming should be resorted to at a time of?

Options:

1) Inflation
2) Deflation
3) Stagflation
4) Reflation

Correct Answer: Deflation

Question 41.Which is the highest award for gallantry during peacetime?

Options:

1) Vir Chakra
2) Param Vir Chakra
3) Ashok Chakra
4) Mahavir Chakra

Correct Answer: Ashok Chakra

Question 42.At Barren Island, the only active volcano in India is situated in

Options:

1) Andaman Islands
2) Nicobar Islands
3) Lakshadweep
4) Minicoy

Correct Answer: Nicobar Islands

Question 43.The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?

Options:

1) Percolation
2) Conduction
3) Leaching
4) Transpiration

Correct Answer: Leaching

Question 44.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in

Options:

1) Conduction
2) Convection
3) Radiation
4) Both conduction and convection

Correct Answer: Convection

Question 45.Polio is caused by

Options:

1) Bacteria
2) Virus
3) Fungus
4) Protozoa

Correct Answer: Virus

Question 46.Which country is in the process of building the largest single Aperture Radio Telescope - FAST

Options:

1) Japan
2) China
3) USA
4) Russia

Correct Answer: China

Question 47.The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?

Options:

1) Rajasthan
2) Uttar Pradesh
3) Andhra Pradesh
4) Karnataka

Correct Answer: Andhra Pradesh

Question 48.Fixed Foreign Exchange Rate can be changed by

Options:

1) RBI
2) SEBI
3) Ministry of Finance
4) FIPB

Correct Answer: RBI

Question 49.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome

Options:

1) Loss due to insect pests
2) Decrease in food production
3) Deficiencies of micronutrients and vitamins
4) Loss due to plant diseases

Correct Answer: Deficiencies of micronutrients and vitamins

Question 50.Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?

Options:

1) Parliament
2) Supreme Court of India
3) President
4) Attorney General of India

Correct Answer: Supreme Court of India

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page