SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 30-August-2016
EXAM START TIME : 
13:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.Silver gets corroded due to ________________ in air.

Options:

1) Oxygen
2) Hydrogen Sulphide
3) Carbon dioxide
4) Nitrogen

Correct Answer: Hydrogen Sulphide

Question 27.Which of the following is a radioactive element?

Options:

1) Cobalt
2) Uranium
3) Argon
4) Chromium

Correct Answer: Uranium

Question 28.Right to Constitutional Remedies comes under ________________

Options:

1) Legal rights
2) Fundamental rights
3) Human rights
4) Natural rights

Correct Answer: Fundamental rights

Question 29.Which of the digestive organs contains acid? 

Options:

1) Stomach
2) Small intestine
3) Appendix
4) Colon

Correct Answer: Stomach

Question 30.Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar. 

Options:

1) Bangladesh
2) Myanmar
3) Sri Lanka
4) Pakistan

Correct Answer: Sri Lanka

Question 31.Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?

Options:

1) Cotton
2) Jute
3) Wool
4) Silk

Correct Answer: Silk

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 32.Purpose of an optical filter is to : ________

Options:

1) reflect lights of different colours
2) dispense light into component colours
3) refract light of different colours
4) transmit or absorb light of different colours

Correct Answer: transmit or absorb light of different colours

Question 33.Which of the following is not a weighted code?

Options:

1) Excess 3 - Code
2) Binary Number System
3) Decimal Number System
4) BCD Number System

Correct Answer: Excess 3 - Code

Question 34.'Residex' is associated with : 

Options:

1) Share prices
2) Price inflation
3) Mutual fund prices
4) Land prices

Correct Answer: Land prices

Question 35.Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called __________ . 

Options:

1) Infra-red (IR)
2) Gamma rays
3) Ultraviolet rays (UV)
4) X-rays

Correct Answer: Ultraviolet rays (UV)

Question 36.Birju Maharaj is a well known exponent of

Options:

1) Manipuri dance
2) Kathak
3) Odissi
4) Kathakali

Correct Answer: Kathak

Question 37.In the absence of the earth's atmosphere, sky would appear

Options:

1) blue
2) deep red
3) white
4) black

Correct Answer: black

Question 38.The First Woman President of the Indian National Congress was

Options:

1) Sarojini Naidu
2) Vijayalakshmi Pandit
3) Annie Besant
4) Kadambani Ganguli

Correct Answer: Annie Besant

Question 39.Which of the following programmes meet the credit needs of poor women?

Options:

1) Mahila Samriddhi Yojna
2) Rashtriya Mahila Kosh
3) Indira Mahila Yojna
4) Mahila Samakhya Programme

Correct Answer: Rashtriya Mahila Kosh

Question 40.The Comptroller and Auditor-General of India submits his report relating to the accounts of the Union to the ______________ .

Options:

1) Finance Minister
2) Prime Minister
3) President
4) Chief Justice of the Supreme Court

Correct Answer: President

Question 41.The first Buddhist Council was held at _____________ .

Options:

1) Kashmir
2) Rajagriha
3) Pataliputra
4) Vaisali

Correct Answer: Rajagriha

Question 42.Where do the Western and Eastern Ghats meet?

Options:

1) Nilgiri hills
2) Cardamom hills
3) Palani hills
4) Annamalai hills

Correct Answer: Nilgiri hills

Question 43.Who was the founder of the Satvahana Empire?

Options:

1) Kanha
2) Simuka
3) Hala
4) Gautamiputra

Correct Answer: Simuka

Question 44.Indian National Congress split for the first time in its session at

Options:

1) Allahabad
2) Calcutta
3) Surat
4) Lahore

Correct Answer: Surat

Question 45.Silica gel is a

Options:

1) moisturizer
2) flavouring agent
3) drying agent
4) delicious food

Correct Answer: drying agent

Question 46.Which Superfast train has AC Coach having Braille Signals?

Options:

1) Purushottam Express
2) Shramjeevi Express
3) Himgiri Express
4) Purva Express

Correct Answer: Purushottam Express

Question 47.Biofertilizers convert nitrogen to _________ .

Options:

1) nitrates
2) ammonia
3) nitrogenase
4) amino acids

Correct Answer: ammonia

Question 48.Shiva Thapa is associated with which of the following sports?

Options:

1) Boxing
2) Golf
3) Shooting
4) Badminton

Correct Answer: Boxing

Question 49.The natural habitat of Rhinoceros in India is

Options:

1) Bharatpur
2) Gir forest
3) Khaziranga
4) Nilgiris

Correct Answer: Khaziranga

Question 50.Which country recently voted to leave the European Union (EU)?

Options:

1) Greece
2) Spain
3) United Kingdom
4) Germany

Correct Answer: United Kingdom

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page