SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 3-September-2016
EXAM START TIME : 
10:00:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.MUDRA Bank has been launched to help

Options:

1) Small business
2) Marginal farmers
3) Poor women
4) Rural sector

Correct Answer:
 Small business

Question 27.Which of the following controls the insurance business of India?

Options:

1) RBI
2) IDBI
3) SEBI
4) IRDA

Correct Answer: IRDA

Question 28.The Speaker of Lok Sabha addresses his letter of resignation to the 

Options:

1) President of India
2) Prime Minister
3) Deputy Speaker of Lok Sabha
4) The Chief Justice of India

Correct Answer: Deputy Speaker of Lok Sabha

Question 29.Who presided over the first session of the Indian National Congress?

Options:

1) A.O. Hume
2) Surendranath Banerjee
3) W.C. Banerjee
4) Badruddin Tayyabji

Correct Answer:
 W.C. Banerjee

Question 30.Which of the following writers has called Akbar's Din-i-Ilahi as a monument of his folly, not of wisdom?

Options:

1) Badayuni
2) Vincent Smith
3) Barni
4) W.Haig

Correct Answer:
 Vincent Smith

Question 31.Which of the following region in India is now regarded as an "Ecological Hot Spot"?

Options:

1) Western Himalayas
2) Eastern Himalayas
3) Western Ghats
4) Eastern Ghats

Correct Answer:
 Western Ghats

Question 32.The Beaufort scale is used to measure:

Options:

1) Atmospheric pressure
2) Altitudes of mountains
3) Wind velocity
4) Intensity of earthquakes

Correct Answer: Wind velocity

Question 33.The waste management technique that involves the use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called

Options:

1) Bio sensor
2) Bio magnification
3) Bio remediation
4) Bio concentration

Correct Answer:
 Bio remediation

Question 34.In IT networking, which of the following device is used in physical layer?

Options:

1) Repeater
2) Router
3) Transport Gateway
4) Bridge

Correct Answer:
 Repeater

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 35.The purest form of water in nature is

Options:

1) Rain water
2) Lake water
3) River water
4) Sea water

Correct Answer:
 Rain water

Question 36.The source of energy that causes the least global warming is

Options:

1) coal
2) Geothermal energy
3) Natural Gas
4) Petroleum

Correct Answer: Geothermal energy

Question 37.The constellation 'Sapta Rishi' is known to Westerners as the 

Options:

1) Seven Monks
2) Alpha Centauri
3) Big Dipper
4) Small Bear

Correct Answer:
 Big Dipper

Question 38.Bridge is the technique used in

Options:

1) Athletics
2) Wrestling
3) Weight lifting
4) Karate

Correct Answer:
 Wrestling

Question 39.Which of the following books is called the 'Bible of Socialism'?

Options:

1) Economics of Welfare
2) Das Capital
3) Value and Capital
4) Asian Drama

Correct Answer: Das Capital

Question 40.Which country recently detonated its first hydrogen bomb?

Options:

1) North Korea
2) South Korea
3) Iran
4) Libya

Correct Answer:
 North Korea

Question 41.The Swarna Jayanti Shahari Rojgar Yojna (SJSRY) mainly aims at creating employment opportunities for 

Options:

1) both self employment and wage employment in urban areas
2) self employment in urban areas only
3) wage employment in urban areas only
4) None of these

Correct Answer: both self employment and wage employment in urban areas

Question 42.Who is known as the 'Father of Green Revolution' in India?

Options:

1) G. Paul
2) Norman Borlaug
3) Van Neil
4) Dr. Mithchell

Correct Answer:
 Norman Borlaug

Question 43.The component used for tuning a radio is basically a variable ____________________.

Options:

1) Resistor
2) Condenser
3) Inductor
4) Transformer

Correct Answer: Condenser

Question 44.Which of the following is not a donor atom?

Options:

1) Phosphorus
2) Antimony
3) Arsenic
4) Aluminium

Correct Answer: Aluminium

Question 45.Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?

Options:

1) Abhinav Bharat
2) Azad Hind Sena
3) Revolutionary Army
4) Forward Block

Correct Answer:
 Forward Block

Question 46. 0°K is equivalent to

Options:

1) 273°C
2) -273°C
3) 0°C
4) 100°C

Correct Answer: -273°C

Question 47.The oxygen liberated during photosynthesis comes from

Options:

1) Water
2) Carbon dioxide
3) Glucose
4) Chlorophyll

Correct Answer: Water

Question 48.First national park of India that was established in 1936 was named as

Options:

1) Kanha National Park
2) Bharatpur National Park
3) Hailey National Park
4) Rajaji National Park

Correct Answer:
 Hailey National Park

Question 49.Who is the 1st Indian female amputee to climb Mount Everest?

Options:

1) Arunima Sinha
2) Bachendri Pal
3) Santosh Yadav
4) Premlata Agarwal

Question 50.The term 'Higgs Boson' is associated with

Options:

1) Nano Technology
2) Oncology
3) God Particle
4) Stem Cell Research

Correct Answer: God Particle

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page