SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 3-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.During whose Viceroyalty, the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi?

Options:

1) Lord Canning
2) Lord Harding
3) Lord Lytton
4) Lord Clive

Correct Answer:
 Lord Harding

Question 27.Who among the following was the court physician of Kanishka?

Options:

1) Vasumitra
2) Nagarjuna
3) Charaka
4) Patanjali

Correct Answer:
 Charaka

Question 28.The region which is a water divide between the Ganga and Indus river systems is_______________

Options:

1) Haridwar
2) Namchobarva
3) Alakananda
4) Ambala

Correct Answer:
 Ambala

Question 29.Subordinate courts are supervised by___________

Options:

1) Supreme Court
2) District Court
3) High Court
4) Parliament

Correct Answer:
 High Court

Question 30.Which of the following is the world's top environmental conservation award?


Options:

1) Golden Bear Award
2) Golden Panda Award
3) Golden Globe Award
4) Golden Palms Award

Correct Answer:
 Golden Panda Award

Question 31.A galvanometer can be converted to a voltmeter by connecting


Options:

1) a high resistance in parallel
2) a high resistance in series
3) a low resistance in series
4) a low resistance in parallel

Correct Answer:
 a high resistance in series

Question 32.Bee sting contains________________

Options:

1) An acidic liquid
2) a salt solution
3) an alkaline liquid
4) a corrosive liquid

Correct Answer:
 An acidic liquid

Question 33.Which scheduling service is used to handle traffic with different priorities?

Options:

1) Traffic management
2) QoS traffic scheduling
3) QoS Scheduler
4) Qos Manager

Correct Answer:
 QoS traffic scheduling

Question 34.The outer most layer of Sun is known as___________

Options:

1) Chromosphere
2) Photosphere
3) Radioactive zone
4) Corona

Correct Answer:
 Corona

Question 35.Highest percentage of carbon is found in which form of coal?

Options:

1) Anthracite
2) Bituminous
3) Peat
4) lignite

Correct Answer: Anthracite

Question 36.Which country has the largest internet users?

Options:

1) USA
2) China
3) India 
4) Russia

Correct Answer:
 China

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 37.The xylem in plants are responsible for:

Options:

1) transport of water
2) transport of food
3) transport of amino acids
4) transport of oxygen

Correct Answer:
 transport of water

Question 38.Which of the following cities is the new capital of Seemaandhra?

Options:

1) Amaravati
2) Secunderabad
3) Vijayawada
4) Vishakhapatnam

Correct Answer:
 Amaravati

Question 39.Which State Government has recently abolished "agriculture income tax"

Options:

1) Karnataka
2) Rajasthan
3) Bihar
4) Asssam

Correct Answer:
 Karnataka

Question 40.Which of the following is not a method of estimating national income?

Options:

1) Expenditure method
2) Output method
3) Matrix method
4) Income method

Correct Answer: Matrix method

Question 41.If the name of a tribe has to be excluded from the list of Scheduled Tribe, who has the power for such exclusion?

Options:

1) President
2) Parliament
3) National Commission for Scheduled Tribes
4) Union Council of Ministers

Correct Answer:
 Parliament

Question 42.Project 'Sankalp' started for the purpose____________

Options:

1) To eradicate illiteracy
2) To eradicate Polio
3) To eliminate AIDS/HIV
4) To eliminate unemployment

Correct Answer:
 To eliminate AIDS/HIV

Question 43.Ring of Fire is found commonly in_________

Options:

1) Pacific Ocean
2) Atlantic Ocean
3) Indian Ocean
4) Arctic Ocean

Correct Answer: Pacific Ocean

Question 44.Which of the following bacterium causes crown gall disease in plants?


Options:

1) Bacillus thurigiensis
2) Agrobacterium tumefaciens
3) Pseudomonas fluorescens
4) None of these

Correct Answer:
 Agrobacterium tumefaciens

Question 45.Eustachian Tube is located in which part of human body?

Options:

1) Nose
2) Ear
3) Eyes
4) Throat

Correct Answer: Ear

Question 46.Which part of the brain plays an important role in motor control?

Options:

1) Cerebellum
2) Cerebrum
3) Medulla
4) Pons
 

Correct Answer: Cerebellum

Question 47.The frequency of direct current is _____________

Options:

1) Zero
2) 50 HZ
3) 60 HZ
4) 100 HZ

Correct Answer:
 Zero

Question 48.The veda which deals with the rituals is known as_____________

Options:

1) Rigveda
2) Yajurveda
3) Samaveda
4) Atharvaveda

Correct Answer: Yajurveda

Question 49.Prime Minister's 'Ujjwala Yojana' is related to __________________

Options:

1) Free distribution of LPG connections to socially backward classes.
2) Free electric connections to members of Scheduled Castes and Scheduled Tribes.
3) Mass immunisation campaign for children.
4) None of the these.

Correct Answer:
 Free distribution of LPG connections to socially backward classes.

Question 50.'Agronomy' is the practice of raising ______________

Options:

1) Plants and Animals
2) Crop plants
3) Agriculture
4) Fruit plants only

Correct Answer: Plants and Animals

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page