SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

Question 26.In a Parliamentary form of Government ___________

Options:

1) The Legislature is responsible to the Judiciary
2) The Executive is responsible to the Legislature.
3) The Legislature is responsible to the Executive
4) The Judiciary is responsible to the Legislature

Correct Answer: The Executive is responsible to the Legislature.

Question 27.Which of the following statements is correct about the President of India ?

Options:

1) Addresses first session of Parliament after each General Election.
2) Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
3) Addresses every session of Parliament
4) Never addresses Parliament

Correct Answer: Addresses first session of Parliament after each General Election.

Question 28.Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?

Options:

1) Bande Mataram:Aurobindo Ghosh
2) New India:Bipin Chandra Pal
3) Yugantar:Bhupendranath Dutta
4) Sandhya:Barindra Ghosh

Correct Answer: Sandhya:Barindra Ghosh

Question 29.Silk worms feed on

Options:

1) Basil leaves
2) Curry leaves
3) Rose leaves
4) Mulberry leaves

Correct Answer: Mulberry leaves

Question 30.Who among the following has been appointed the new Coach of the Indian Cricket team by the BCCI recently?

Options:

1) Saurav Ganguly
2) Anil Kumble
3) Rahul Dravid
4) S. R. Kulkarni

Correct Answer: Anil Kumble

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 31.What is the product formed when sodium bicarbonate is heated bly?

Options:

1) Sodium Carbonate
2) Sodium Hydroxide
3) Sodium Peroxide
4) Sodium Monoxide

Correct Answer: Sodium Carbonate

Question 32.Mission Indradhanush - a programme introduced recently in the country by the NDA Government is related to:

Options:

1) Systematic immunization of children against disease
2) Providing insurance cover to farmers against crop failure
3) Development of fisheries in rural areas
4) Development of multiple cropping in hilly region

Correct Answer: Systematic immunization of children against disease

Question 33.Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?

Options:

1) Mahesh Bhatt
2) Satyajit Ray
3) Mira Nair
4) G.P.Sippy

Correct Answer: Satyajit Ray

Question 34.What situation would result if Government expenditure exceeds the Government revenue on Current Account?

Options:

1) Deficit budgeting
2) Zero-based budgeting
3) Performance-based budgeting
4) Surplus budgeting

Correct Answer: Deficit budgeting

Question 35.Disguised unemployment in India is mainly related to

Options:

1) Agricultural sector
2) Rural Area
3) Factory sector
4) Urban Area

Correct Answer: Agricultural sector

Question 36.Which of the following is not guaranteed by Indian Constitution?

Options:

1) Right to Equality
2) Right of religious freedom
3) Right to Constitutional remedies
4) Right to free education for all

Correct Answer: Right to free education for all

Question 37.A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:

Options:

1) strait
2) Sound
3) Bay
4) Fjord

Correct Answer: Bay

Question 38.Punjab has a large number of inundation canals drawing water from

Options:

1) Jhelum river
2) Chenab river
3) Beas river
4) Sutlej river

Correct Answer: Sutlej river

Question 39.The sexual reproductive organs of aspergillus are :

Options:

1) Spermatium and Oogonium
2) Antheridium and Oogonium
3) Spermatium and Ascogonium
4) Antheridium and Ascogonium

Correct Answer: Antheridium and Ascogonium

Question 40.Stars twinkle but planets do not twinkle because

Options:

1) they emit light of a constant intensity
2) their distance from the earth does not change with time
3) they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
4) they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

Correct Answer: they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

Question 41.Which of the following is not true about X-rays?

Options:

1) have low penetrating power
2) travel with the speed of light
3) Can be reflected or refracted
4) can affect photographic plates

Correct Answer: have low penetrating power

Question 42._____changes each time it is installed to avoid detection by antivirus software.

Options:

1) Polymorphic virus
2) worm
3) logic bomb
4) trojan horse

Correct Answer: Polymorphic virus

Question 43.Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents?

Options:

1) Parthenium
2) Elephant grass
3) Water hycinth
4) Mogar grass

Correct Answer: Parthenium

Question 44.One of the following is also called as World Bank

Options:

1) IMF
2) IBRD
3) WTO
4) IDA

Correct Answer: IBRD

Question 45.The book entitled, 'Playing it my way' has been authored by

Options:

1) Sachin Tendulkar
2) V V S Laxman
3) Saurav Ganguly
4) Chetan Chauhan

Correct Answer: Sachin Tendulkar

Question 46.Which of the following is an example of Cartel?

Options:

1) OPEC
2) IMF
3) WTO
4) UNO

Correct Answer: OPEC

Candidate Answer: OPEC

Question 47.Sullage water is‌‌‌‌_______

Options:

1) Waste water released from kitchen
2) waste water released from toilets
3) waste water released from factories
4) waste water released from hospitals

Correct Answer: Waste water released from kitchen

Question 48.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

Options:

1) Annie Besant
2) Mayawati
3) Vijayalakshmi Pandit
4) Sucheta Kriplani

Correct Answer: Sucheta Kriplani

Question 49.The most pure form of carbon among the options is

Options:

1) Anthracite
2) Lampblack
3) Graphite
4) Wood Charcoal

Correct Answer: Anthracite

Question 50.Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in

Options:

1) Madhya Pradesh
2) Uttar Pradesh
3) Rajasthan
4) Haryana

Correct Answer: Rajasthan

Question 51.The difference between the greatest and least five-digit numbers formed by the digits 2,5,0,6,8 is (repetition of digits are not allowed)

Options:

1) 69552
2) 65925
3) 65952
4) 63952

Correct Answer: 65952

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page