SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

26.What is 'net neutrality'?

Options:
1) Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally
2) Piracy in internet must be curbed
3) Internet users must give out balanced opinions in social media sites
4) Internet should be kept free from malware and virus

Correct Answer: Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally

27. Excise duty is levied on

Options:
1) sale of goods
2) production of goods
3) import of goods
4) export of goods

Correct Answer: production of goods

28. Golden Revolution in India refers to growth of:

Options:
1) Militancy in the north-east.
2) Oilseeds production
3) Horticulture
4) Increased importing of gold

Correct Answer: Oilseeds production

29.Water is used in a hot water bag because

Options:
1) It is easily available
2) It has high specific gravity
3) It has high specific heat
4) It is a liquid substance

Correct Answer: It has high specific heat

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

30. What is the meaning of "Public Interest Litigation"?

Options:
1) Anything of public interest
2) A case brought by victim to court, involving public interest.
3) A case brought by anyone to court involving public interest.
4) A directive issued by Supreme Court involving public interest

Correct Answer: A case brought by anyone to court involving public interest.

31.Who referred to Mahatma Gandhi as "Father of the Nation" for the first time?

Options:
1) Jawaharlal Nehru
2) Sardar Vallabh Bhai Patel
3) C. Rajgopalachari
4) Subhash Chandra Bose

Correct Answer: Subhash Chandra Bose

32.Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the non- cooperation movement?

Options:
1) Hind Kesari
2) Rai Bahadur
3) Rt. Honourable
4) Kaiser-e-Hind

Correct Answer: Kaiser-e-Hind

33.The temperature of a liquid is 32° F. What is its temperature in Celsius scale?

Options:
1) 32° C
2) 0° C
3) 100° C
4) 212° C

Correct Answer: 0° C

34.The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as

Options:
1) Dead centre
2) Centre of mass
3) Centre of gravity
4) Centre of motion

Correct Answer: Centre of mass

35.Which part of brain is also known as "little brain"?

Options:
1) Cerebrum
2) Cerebellum
3) Thalamus
4) Hypothalamus

Correct Answer: Cerebellum

36.Which organism is responsible for alcohol fermentation?

Options:
1) Chlorella
2) Yeast
3) Agaricus
4) Puccinia

Correct Answer: Yeast

37.Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?

Options:
1) Brahmaputra, Indus & Sutlej
2) Ganga, Sutlej & Yamuna
3) Brahmaputra, Ganga & Sutlej
4) Chenab, Ravi & Sutlej

Correct Answer: Brahmaputra, Indus & Sutlej

38.The most ideal region for the cultivation of cotton in India is

Options:
1) The Brahmaputra Valley
2) The Deccan Plateau
3) The Indo-Gangetic Valley
4) The Rann of Kutch

Correct Answer: The Deccan Plateau

39.Where do the electrical charges reside in a charged conductor?

Options:
1) at the core
2) throughout the body
3) depended upon the nature of the body
4) outer surface of the body

Correct Answer: outer surface of the body

40.The colour of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is

Options:
1) reflected
2) refracted
3) diffracted
4) scattered

Correct Answer: scattered

41.In which mode can the computers that are associated send frames directly to each other?

Options:
1) Adhoc mode
2) Infrastructure mode
3) Structured mode
4) Anonymous mode

Correct Answer: Adhoc mode

42.What was the immediate cause of the Mutiny of 1857?

Options:
1) The discontentment of the soldiers
2) The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle
3) The social conditions of India
4) The introduction of railways and telegraphs

Correct Answer: The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle

43.Who introduced the "Doctrine of Lapse" to expand British territories in India?

Options:
1) Lord Hastings
2) Lord Wellesley
3) Lord William Bentinck
4) Lord Dalhousie

Correct Answer: Lord Dalhousie

44.HRIDAY scheme launched by Urban Development Ministry aims at

Options:
1) Education of girl child
2) Development of smart cities
3) Urban sewage treatment
4) Development of heritage sites

Correct Answer: Development of heritage sites

45.Global warming is expected to result in

Options:
1) Increase in sea level
2) Change in crop pattern
3) Change in coastal line
4) All of these

Correct Answer: All of these

46.Who appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government?

Options:
1) The President of India
2) The Prime Minister of India
3) The Home Minister of India
4) The Finance Minister of India

Correct Answer: The President of India

47.The industry having the largest investment in Indian Economy is?

Options:
1) Tea
2) Cement
3) Steel
4) Jute

Correct Answer: Steel

48.Ajanta Ellora Caves are situated near which of the following cities?

Options:
1) Mount Abu
2) Aurangabad
3) Bijapur
4) Madurai

Correct Answer: Aurangabad

49.Which of the following is a name of US Parliament?

Options:
1) Diet
2) Senate
3) Congress
4) House of Commons

Correct Answer: Congress

50.Charles Correa is a renowned Indian

Options:
1) Freedom fighter
2) Painter
3) Architect, urban planner
4) Award winning doctor

Correct Answer: Architect, urban planner

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page