SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Morning Shift (General Awareness)

Question 26.Trickle down theory ignores the impact of economic growth on

Options:

1) Investment
2) Savings
3) Income distribution
4) Consumption

Correct Answer: Income distribution

Question 27.The Comptroller and Auditor General of India does not audit the receipts and expenditure of

Options:

1) Central Government
2) Local Bodies
3) State Government
4) Government Companies

Correct Answer: Local Bodies

Question 28.In which year did the Kakori conspiracy case take place?

Options:

1) 1925
2) 1924
3) 1926
4) 1927

Correct Answer: 1925

Question 29.The Taj Mahal is called 'a dream in marble'. Which monument is called as 'a dream in stone'?

Options:

1) The Rang Mahal
2) The Panch Mahal
3) The Red Fort
4) The Bahai temple

Correct Answer: The Panch Mahal

Question 30.Sex-ratio in India is measured as

Options:

1) Number of males per thousand females
2) Number of females per thousand males
3) Number of males per hundred females
4) Number of females per hundred males

Correct Answer: Number of females per thousand males

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 31.Companion cells are unique to

Options:

1) Bryophytes
2) Pteridophytes
3) Angiosperms
4) Gymnosperms

Correct Answer: Angiosperms

Question 32.Which one of the following is an insulator?

Options:

1) Copper
2) Wood
3) Mercury
4) Aluminium

Correct Answer: Wood

Question 33.Bubbles of air rise up through liquids due to:

Options:

1) Surface tension and adherence
2) viscosity and buoyancy.
3) air current over the liquid and buoyancy
4) Up thrust and surface tension.

Correct Answer: viscosity and buoyancy.

Question 34.Zeolite is

Options:

1) hydrated ferric oxide
2) hydrated sodium aluminium silicate
3) sodium hexameta phosphate
4) sodium tetra borate

Correct Answer: hydrated sodium aluminium silicate

Question 35.The boiling point of liquids vary as

Options:

1) pressure varies
2) temperature varies
3) volume varies
4) density varies

Correct Answer: pressure varies

Question 36.The largest source of pollution in the world is

Options:

1) herbicides and insecticides
2) Automobile exhausts
3) Sewage and garbage
4) Industrial effluents

Correct Answer: Sewage and garbage

Question 37.Among the following states, the literacy rate is highest in

Options:

1) Orissa
2) Punjab
3) Maharashtra
4) Mizoram

Correct Answer: Mizoram

Question 38.The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is

Options:

1) One-fourth of the total membership
2) One-tenth of the total membership
3) Fifty percent strength of the Lok Sabha
4) At least hundred members

Correct Answer: One-tenth of the total membership

Question 39.India's population growth is characterized by

Options:

1) An increase in rate of death
2) An increase in the ratio of females
3) An increase in the birth rate and declining death rate
4) Increasing number of old people

Correct Answer: An increase in the birth rate and declining death rate

Question 40.What will you call a system of taxation under which the poorer sections are taxed at higher rates than the richer sections?

Options:

1) Progressive tax
2) Proportional tax
3) Regressive tax
4) Degressive tax

Correct Answer: Regressive tax

Question 41.The most important function of an interest group is to

Options:

1) form the government
2) alter government policies to its liking
3) build up public opinion
4) Contest elections

Correct Answer: alter government policies to its liking

Question 42.Which among the following is not correctly paired?

Options:

1) Shivaji-Afzal Khan
2) Nurjahan-Mahabat Khan
3) Akbar-Rana Pratap
4) Babar-Bairam Khan

Correct Answer: Babar-Bairam Khan

Question 43.Which of the following deserts is rich in gold reserves?

Options:

1) Arabian
2) Thar
3) Mongolian
4) Atacama

Correct Answer: Atacama

Question 44.Lacrymal glands are situated in the

Options:

1) Palms
2) Buccal cavity
3) Eye orbit
4) Stomach

Correct Answer: Eye orbit

Question 45.The most extensive use of molasses after fermentation is for producing

Options:

1) Methanol
2) Sugar
3) Ethanol
4) Sugarcane

Correct Answer: Ethanol

Question 46.Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

Options:

1) oxides of nitrogen and sulphur
2) oxides of nitrogen and phosphorous
3) oxides of carbon and nitrogen
4) oxides of nitrogen and methane

Correct Answer: oxides of nitrogen and sulphur

Question 47.The dispute over Siachin Glacier is between

Options:

1) India and China
2) India and Afghanistan
3) India and Pakistan
4) India and Nepal

Correct Answer: India and Pakistan

Question 48.Who wrote the famous line: 'A thing of beauty is a joy forever'

Options:

1) John Keats
2) V.S. Naipaul
3) Sir Richard Burton
4) Larry Collins

Correct Answer: John Keats

Question 49.Who was the first lady Governor of an Indian State?

Options:

1) Mrs. Sucheta Kripalani
2) Miss Padmaja Naidu
3) Mrs Tarkeswari Sinha
4) Mrs. Sarojini Naidu

Correct Answer: Mrs. Sucheta Kripalani

Question 50.Which of the following is an application protocol?

Options:

1) HTTP
2) TCP
3) IP
4) UDP

Correct Answer: HTTP

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page