SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 10-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.Bilateral monopoly situation is

Options:

1) when there are only two sellers of a product
2) when there are only two buyers of a product
3) when there is only one buyer and one seller of a product
4) when there are two buyers and two sellers of a product

Correct Answer: when there is only one buyer and one seller of a product

Question 27.Lorenz curve shows

Options:

1) Inflation
2) Unemployment
3) Income distribution
4) Poverty

Correct Answer: Income distribution

Question 28.The Preventive Detention Act curtailed

Options:

1) Right to Freedom
2) Right to Equality
3) Right to Property
4) Education Right

Correct Answer: Right to Freedom

Question 29.Ornithophily is effected by

Options:

1) snails
2) bats
3) insects
4) birds

Correct Answer: birds

Question 30.To which ganarajya Gautam Buddha belonged?

Options:

1) Shibi
2) Shakya
3) Saurasena
4) Shabara

Correct Answer: Shakya

Question 31.Which of the following is not an Igneous Rock?

Options:

1) Dolomite
2) Granite
3) Basalt
4) Gabbro

Correct Answer: Dolomite

Question 32.Which of the following vitamins help in the absorption of calcium?

Options:

1) Vitamin A
2) Vitamin D
3) Vitamin B
4) Vitamin C

Correct Answer: Vitamin D

Question 33.The outermost layer of sun is called

Options:

1) Lithosphere
2) Chromosphere
3) Photosphere
4) Corona

Correct Answer: Chromosphere

Question 34.Constantly running system - program processes are known as

Options:

1) Daemons
2) Processes
3) Process Block
4) Process Control Block

Correct Answer: Daemons

Question 35.Which of the following vitamins contain nitrogen?

Options:

1) Vitamin A
2) Vitamin B
3) Vitamin C
4) Vitamin D

Correct Answer: Vitamin B

Question 36.Science dealing with study of soil is called

Options:

1) Pedology
2) Pedagogy
3) Ecology
4) Pomology

Correct Answer: Pedology

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 37.With which sport is P.V. Sindhu associated?

Options:

1) Shooting
2) Boxing
3) Swimming
4) Badminton

Correct Answer: Badminton

Question 38.In hydel power station, the motion produced in turbines is due to

Options:

1) flow of water
2) burning of coal
3) burning of diesel
4
) production of steam

Correct Answer: flow of water

Question 39.Which of the following gases is known as "Laughing Gas"?
 

Options:

1) Nitrous oxide
2) Nitrogen peroxide
3) Nitrogen
4) Nitric oxide

Correct Answer: Nitrous oxide

Question 40.The 'solid waste' is also known as

Options:

1) Sedge
2) Toxic waste
3) Sludge
4) Scrubber

Correct Answer: Sludge

Question 41.If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?

Options:

1) Scurvy
2) Typhoid
3) Malaria
4) Anaemia

Correct Answer: Typhoid

Question 42.Kalamkari painting refers to

Options:

1) A hand painted cotton textile in South-India
2) A handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
3) A block painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
4) A hand painted decorative silk cloth in North-Western India

Correct Answer: A hand painted cotton textile in South-India

Question 43.Which of the following areas make the largest contribution to national income in India?

Options:

1) Industry
2) Services
3) Agriculture
4) Mining

Correct Answer: Services

Question 44.Chachnama records the history of which conquest?

Options:

1) Kushanas
2) Hunas
3) Arabs
4) Greeks

Correct Answer: Arabs

Question 45.The deepest trench of the Indian Ocean is

Options:

1) Java trench
2) Aleutian trench
3) Atacama trench
4) Tizard trench

Correct Answer: Java trench

Question 46."Abhinav Bharat" was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by :

Options:

1) Damodar Chapekar
2) V. D. Savarkar
3) Praffula Chaki
4) Khudiram Bose

Correct Answer: V. D. Savarkar

Question 47.Ideas of welfare state are contained in

Options:

1) Fundamental Rights
2) Directive Principles of State Policy
3) Preamble of the Constitution
4) Part VII

Correct Answer: Directive Principles of State Policy

Question 48.Which of the following is called the 'Land of the Golden Pagoda'?

Options:

1) Myanmar
2) China
3) Japan
4) North Korea

Correct Answer: Myanmar

Question 49.Which Indian author in May 2016 won the prestigious 2016 Scholastic Asian Book Award for her work 'Codex : The Lost Treasure of the Indus' ?

Options:

1) Anita Desai
2) Aditi Krishna Kumar
3) Rupa Iyer
4) Preethi Nair

Correct Answer: Aditi Krishna Kumar

Question 50.Pneumonia is a bacterial disease caused by the type of bacteria called _____________

Options:

1) Bacilli
2) Cocci
3) Sprilli
4) Vibrio

Correct Answer: Cocci

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page