SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" (English Comprehension)

EXAM DATE : 10 September 2016

EXAM NAME : SSC Examination 2016

TOTAL MARKS : 200

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

FORSWEAR

Options:

1) SWEAR
2) OATH
3) ABUSE
4) FORSAKE

Correct Answer: FORSAKE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

INCLEMENT

Options:

1) RADICAL
2) MILD
3) HARSH
4) TYRANNICAL

Correct Answer: MILD

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) ANTICEPTIC
2) ANTECEPTIC
3) ANTICEPTIQUE
4) ANTISEPTIC

Correct Answer: ANTISEPTIC

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The doctor says that(A)/the patient will recover(B)/in few days(C)/No Error(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

I do not think that(A)/I can cope up(B)/with this problem(C)/No Error(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The mother(A)/yearns for(B)/her only child(C)/No Error(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: D

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Since last year his condition has been________

Options:

1) deteriorate
2) deteriorating
3) severely deteriorated
4) deterioratingly

Correct Answer: deteriorating

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Most children remain______school between the ages of seven and ten.

Options:

1) in
2) under
3) at
4) inside

Correct Answer: at

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The quake also_______ mudslides on the outskirts of the city.

Options:

1) tempered
2) tampered
3) erupted
4) triggered

Correct Answer: triggered

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Wet behind the ears

Options:

1) Skillful
2) Young and rich with experience
3) Young and without much experience
4) Hearing impaired

Correct Answer: Young and without much experience

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Under a cloud

Options:

1) Sheltered from the sun
2) Under suspicion
3) Out in the open
4) Get wet

Correct Answer: Under suspicion

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Get the sack

Options:

1) Look for a sack
2) Find a sack
3) Get a call back
4) Be dismissed

Correct Answer: Be dismissed

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person's peculiar habit

Options:

1) Trait
2) Idiosyncracy
3) Idiolect
4) Talent

Correct Answer: Idiosyncracy

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Speech delivered without preparation

Options:

1) Rhetoric
2) Oration
3) Extempore
4) Maiden speech

Correct Answer: Extempore

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.One who will do any job for anyone for money

Options:

1) Mercenary
2) Recruit
3) Hoodlum
4) Merchant

Correct Answer: Mercenary

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The more they earn, more they spend

Options:

1) The more they earn, the more they spend
2) More they earn, the more they spend
3) More they earn, more they spend
4) No improvement

Correct Answer: The more they earn, the more they spend

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The offerings were placed on the alter

Options:

1) on the altar
2) on the steps
3) on the platform
4) No improvement

Correct Answer: on the altar

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Really speaking, no man is perfect

Options:

1) Strictly
2) slightly
3) vaguely
4) No improvement

Correct Answer: Strictly

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Mankind does not know this

Options:

1) do
2) had
3) is
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Practically every part of the coconut tree is used by man

Options:

1) each
2) most
3) any
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Dyslexia is a perceptual disorder often occurring in persons of normal, or even above average intelligence. The reader is unable to perceive correctly what is on a page. Letters and numbers often appear reversed: "b" seems to be "d","quite" is "quiet" and "from" is "form". The reader tends to leave out letters or words or insert words or letters that are not there. Vowel and consonant sounds may be confused. Many dyslexics are lefthanded or able to write with either hand. They often confuse left and right. Learning to speak may also be delayed beyond infancy. The condition seems to be inherited. It may persist into adulthood. However, with early recognition and specialized approaches to teaching reading, most dyslexics can learn to read.

Some researchers believe that latent dyslexia may be aggravated by the way reading is taught. The modern wholeword, or lookandsay, method seems to be more of a hindrance to learning for dyslexics than it is for ordinary pupils. The phonetic method of teaching students to learn letters and sound them out appears to achieve better reading results. The problem of words that cannot be sounded out such as rough, laugh or through is
not solved by phonetics. These words must simply be memorized. However, for children with dyslexia the problem can be compounded by the failure of parents or teachers to recognize the condition. This can easily lead
to emotional problems for dyslexic children, who cannot understand their failure to keep up with their classmates.

Question 96. Dyslexia, often occurring in persons of normal, or even above average intelligence, is a __________

Options:

1) Conceptual disorder
2) Pathological disease
3) Perceptive disorder
4) Perceptual disorder

Correct Answer: Perceptual disorder

Question 97. In Dyslexia, letters and figures often appear __________\

Options:

1) Inverted
2) Blurred
3) Reversed
4) Clustered

Correct Answer: Reversed

Question 98. People suffering from dyslexia are often ___________

Options:

1) right handed
2) far sighted
3) ambidextrous
4) only left handed

Correct Answer: ambidextrous

Question 99. Dyslexia may ___________

Options:

1) be noticed during infancy
2) last till childhood
3) persist into adulthood
4) end when one goes to school

Correct Answer: persist into adulthood

Question 100.  The problem of perception can be compounded by the failure of parents and teachers to

Options:

1) provide treatment
2) recognize the condition
3) correct the child at infancy
4) understand the child

Correct Answer: recognize the condition

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page