SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 8 September 2016" Evening Shift (English Comprehension)

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 8 September 2016"

Evening Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 8-September-2016
EXAM START TIME : 16:15:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
REPROOF

Options:

1) WARNING
2) RIDICULE
3) REBUKE
4) THREAT

Correct Answer: REBUKE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Options:

1) PRICELESS
2) RARE
3) INESTIMABLE
4) WORTHLESS

Correct Answer: WORTHLESS

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Stagnetion
2) Stagnasion
3) Stagnation
4) Stegnation

Correct Answer: Stagnation

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
I have come (A)/ as soon as (B)/ the customers leave your shop (C)/ No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
I called (A)/ at his house yesterday (B)/ and have given him money (C)/ No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
The reason for (A)/ my absence is (B)/ due to ill health (C)/ No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
I like __________ in the sun.

Options:

1) laying
2) lay
3) lie
4) lying

Correct Answer: lying

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Please do not __________ an offer made by the Chairman.

Options:

1) deny
2) refuse
3) refrain
4) refuge

Correct Answer: refuse

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The clerk asked for my __________.

Options:

1) determination
2) destiny
3) destination
4) designation

Correct Answer: designation

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Evening of life

Options:

1) Old age
2) A party
3) Holiday
4) None of these

Correct Answer: Old age

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Button her lip

Options:

1) Tell us more
2) Stop talking
3) Invite us too
4) Enjoy herself

Correct Answer: Stop talking

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Invent cock and bull stories

Options:

1) Delightful fables
2) Eco-friendly accounts
3) Absurd and unlikely stories
4) Credible tales

Correct Answer: Absurd and unlikely stories

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Act of making things like new again.

Options:

1) Innovate
2) Renovate
3) Motivate
4) Activate

Correct Answer: Renovate

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who knows everything.

Options:

1) Omniscient
2) Conscious
3) Intellectual
4) Learned

Correct Answer: Omniscient

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Any morbid dread of water.

Options:

1) Hydrofoil
2) Hydrophobia
3) Hydraulic
4) Hyacinth

Correct Answer: Hydrophobia

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
You have come here with the intention in insulting me.

Options:

1) for insulting me
2) of insulting me
3) on insulting me
4) No improvement

Correct Answer: of insulting me

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
I did not give at the examination as my circumstances are bad.

Options:

1) write
2) sit
3) appear
4) No improvement

Correct Answer: appear

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Though he worked hard, but he failed.

Options:

1) and
2) yet
3) then
4) No improvement

Correct Answer: yet

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
No sooner did the teacher come into the class when we stood up.

Options:

1) since
2) then
3) than
4) No improvement

Correct Answer: than

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
He was so much a coward to help his friend.

Options:

1) so much cowardly
2) too much of a coward
3) as coward
4) No improvement

Correct Answer: too much of a coward

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. In the world today we make health an end in itself. We have forgotten that health really means to enable a person to do his work and do it well. A lot of modern medicine, and this includes many patients as well as many physicians, pay very little attention to health but very much attention to those who imagine they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers, the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. A healthy man should not be wasting time talking about health : he should be using health for work.
Modern medicine is primarily concerned with

Options:

1) promotion of good health
2) people suffering from imaginary illness
3) people suffering from real illness
4) increased efficiency in work

Correct Answer: people suffering from imaginary illness

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
In the world today we make health an end in itself. We have forgotten that health really means to enable a person to do his work and do it well. A lot of modern medicine, and this includes many patients as well as many physicians, pay very little attention to health but very much attention to those who imagine they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers, the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. A healthy man should not be wasting time talking about health : he should be using health for work.
The passage suggests that

Options:

1) health is an end in itself
2) health is a blessing
3) health is only a means to an end
4) we should not talk about health

Correct Answer: health is only a means to an end

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
In the world today we make health an end in itself. We have forgotten that health really means to enable a person to do his work and do it well. A lot of modern medicine, and this includes many patients as well as many physicians, pay very little attention to health but very much attention to those who imagine they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers, the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. A healthy man should not be wasting time talking about health : he should be using health for work.
Talking about health all the time makes people

Options:

1) always suffer from imaginary illness
2) sometimes suffer from imaginary illness
3) rarely suffer from imaginary illness
4) often suffer from imaginary illness

Correct Answer: often suffer from imaginary illness

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
In the world today we make health an end in itself. We have forgotten that health really means to enable a person to do his work and do it well. A lot of modern medicine, and this includes many patients as well as many physicians, pay very little attention to health but very much attention to those who imagine they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers, the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. A healthy man should not be wasting time talking about health : he should be using health for work.
The passage tells us

Options:

1) how medicine should be manufactured
2) what a healthy man should or should not do
3) what television programmes should be about
4) how best to imagine illness

Correct Answer: what a healthy man should or should not do

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
In the world today we make health an end in itself. We have forgotten that health really means to enable a person to do his work and do it well. A lot of modern medicine, and this includes many patients as well as many physicians, pay very little attention to health but very much attention to those who imagine they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers, the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. A healthy man should not be wasting time talking about health : he should be using health for work.
A healthy man should be concerned with

Options:

1) his work which good health makes possible
2) looking after his health
3) his health which makes work possible
4) talking about health

Correct Answer: his work which good health makes possible

 

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

 

<< Go Back to Main Page