SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 7 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 7 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 7-September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
PALLID

Options:

1) FRIENDLY
2) PALE
3) WORTHLESS
4) COMFORTING

Correct Answer: PALE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
INTANGIBLE

Options:

1) ETHEREAL
2) CONCRETE
3) INSUBSTANTIAL
4) ABSTRACT

Correct Answer: CONCRETE

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Pontifical
2) Pontiffical
3) Pontifecal
4) Pontificol

Correct Answer: Pontifical

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
I always enjoy (A)/ to read (B)/ books (C)/ No Error
(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Variety (A)/ is (B)/ spice of life (C)/ No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Neither of the scout leaders know (A)/ how to trap wild animals (B)/ or how to prepare them for mounting (C)/ No Error (D

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
We can __________ see anything in the dim light.

Options:

1) badly
2) scarcely
3) fairly
4) rather

Correct Answer: scarcely

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Few countries can __________ India in variety, colour and the richness of dance forms.

Options:

1) compare
2) rival
3) perform
4) prevail

Correct Answer: rival

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The scheme allows students from different countries to communicate __________.

Options:

1) each other
2) with each others
3) themselves
4) with one another

Correct Answer: with one another

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Straw in the wind

Options:

1) A light-weight object
2) A lucky charm
3) A game that kids play
4) An indication of what might happen

Correct Answer: An indication of what might happen

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Face the music

Options:

1) Be applauded
2) Be ridiculed
3) Be punished
4) Be dismissed

Correct Answer: Be punished

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Curry favour

Options:

1) Seek impartial judgement
2) Seek favourable attention
3) Prepare a dish
4) Attract attention

Correct Answer: Seek favourable attention

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A brief or short stay at a place

Options:

1) Solitude
2) Soiree
3) Sojourn
4) Solistice

Correct Answer: Sojourn

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
That which can be believed

Options:

1) Miraculous
2) Creditable
3) Credible
4) Gullible

Correct Answer: Credible

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who is indifferent to pain or pleasure

Options:

1) Eccentric
2) Philosopher
3) Fatalist
4) Stoic

Correct Answer: Stoic

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
Knowing that the area was prone to earthquakes, all the buildings were reinforced with additional concrete.

Options:

1) On being prone to earthquakes,
2) Having been knowing that the area was prone to earthquakes,
3) Since the area was known to be prone to earthquakes,
4) No improvement

Correct Answer: Since the area was known to be prone to earthquakes,

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
I will not buy some mangoes.

Options:

1) a little
2) much
3) any
4) No improvement

Correct Answer: any

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
He would surely assist me if I had requested him to do so.

Options:

1) would surely assisted me
2) would have surely assisted me
3) will have surely assisted me
4) No improvement

Correct Answer: would have surely assisted me

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The alarming report of the plane crash left everyone in a state of shock.

Options:

1) alarmed report
2) alarmed reporting
3) reported alarm
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
We were not the wiser after hearing the explanation

Options:

1) none
2) neither
3) nevertheless
4) No improvement

Correct Answer: none

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.

What was the greatest pleasure this side of the lake?

Options:

1) A secret farm
2) The Jamun tree
3) Feasting on the branches of the Jamun tree
4) Labourers looking away when the children came to dig and eat

Correct Answer: The Jamun tree

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi
That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.

What was the second coolest thing about the Jamun tree?

Options:

1) Shaking down the berries for Mirchi
2) There were parrots nesting in the tree
3) Selling parrots in the Marol Market
4) Capturing parrots in the tree

Correct Answer: There were parrots nesting in the tree

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.|
Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.

What did Sunil think of parrots?

Options:

1) That they should be captured and sold.
2) That they had been abducted in the night.
3) That they should not be captured and sold.
4) That they squawked every morning.

Correct Answer: That they should not be captured and sold.

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.

How did Kalu manage to raid the airline recycling bins before they were emptied?

Options:

1) He was an expert
2) He jumped over the barbed wire fences.
3) He had mastered the trash trucks schedules.
4) He worked at night

Correct Answer: He had mastered the trash trucks schedules.

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
Another marvel on the far side of the lake was a little farm that felt like a secret in the city. Some of the gaunt Karnataka labourers even looked away when children came to dig and eat. But the greatest pleasure, this side of the lake, was the jamun tree. A few months back, Kalu and Sunil had a feast in the branches, shaking down a few berries for Mirchi.
That's when they came to know the second-coolest thing about the jamun tree : There were parrots nesting in it. Since then, some other road boys had been capturing the parrots one by one to sell at the Marol Market, but Sunil had brought Kalu around to the belief that the birds should be left as they were. Sunil listened for their squawks each morning, to make sure they hadn't been abducted in the night.
Kalu's expertise was in the recycling bins inside airline catering compounds. Private waste collectors emptied these dumpsters on a regular basis, but Kalu had mastered the trash truck's schedules. The night before pickup, Kalu would climb over the barbed-wire fences and raid the overflowing bins.
Kalu's routine had become known by the local police, however. He kept getting caught, until some constables proposed a different arrangement. Kalu could keep his metal scrap if he'd pass on information he picked up on the road about local drug dealers.

Why was a different arrangement proposed?

Options:

1) Because Kalu's routine was known by the police
2) So that Kalu would be able to keep his metal scrap.
3) So that Kalu could pass on information about local drug dealers
4) Because Kalu kept getting caught

Correct Answer: Because Kalu kept getting caught

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page