SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 4 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 4 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : - 4 September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it. 

EXAGGERATE

Options:

1) MAGNIFY
2) IMAGINE
3) REINFORCE
4) REITERATE

Correct Answer: MAGNIFY

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it. 

GREGARIOUS

Options:

1) UNSOCIABLE
2) UNSYMPATHETIC
3) UNGRATEFUL
4) UNATTRACTIVE

Correct Answer: UNSOCIABLE

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Serendipty
2) Serendipity
3) Serndipity
4) Sernidipity

Correct Answer: Serendipity

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Considering the (A) / gravity of the problems (B) / an early reply has expected (C) / No Error (D)


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The Statesman has the (A) / larger circulation (B) / of all English dailies (C) / No Error (D)


Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

I am very anxious (A) / to know how are you (B) / and mother are doing (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Everything _____ carefully checked.


Options:

1) has been
2) have been
3) are being
4) is been

Correct Answer: has been

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I've _____ finished painting the house.


Options:

1) about
2) nearing
3) towards
4) almost

Correct Answer: almost

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

She _____ made him angry.


Options:

1) have absolutely
2) has certainly
3) have certainly
4) has absolutely

Correct Answer: has certainly

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Burn your boats


Options:

1) Have a burning desire to win
2) Become extremely tired after working very hard
3) Do something that makes it impossible to return to the previous situation
4) Want to spend money as soon as you get it

Correct Answer: Do something that makes it impossible to return to the previous situation

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Dressing-down


Options:

1) Apply bandage
2) Wear an expensive gown
3) Give a scolding
4) Pretend

Correct Answer: Give a scolding

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Null and void


Options:

1) Invalid
2) Observant
3) Uncontrolled
4) Homeless

Correct Answer: Invalid

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Write or carve words on stone or paper


Options:

1) Sketch
2) Imprint
3) Affix
4) Inscribe

Correct Answer: Inscribe

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Unable to pay one's debt


Options:

1) Insolvent
2) Impute
3) Indebt
4) Obligate

Correct Answer: Insolvent

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Trouble and annoy continually


Options:

1) Complaint
2) Harass
3) Punish
4) Oppress

Correct Answer: Harass

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The Chairman's harsh words like insult to injury to the embarrassed speaker.


Options:

1) added
2) evoked
3) invoked
4) No improvement

Correct Answer: added

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He is in of sorts today.

Options:

1) out
2) on
3) outside
4) No improvement

Correct Answer: out

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

She told to me the news.


Options:

1) said me
2) said to me
3) told me
4) No improvement

Correct Answer: told me

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The philanthropist bestowed a lakh to the orphanage.

Options:

1) granted
2) parted with
3) donated
4) No improvement

Correct Answer: donated

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

There are a better ways of solving the problem.


Options:

1) There are different ways of solving a problem.
2) There is a better way of looking at the problem.
3) There are better ways of solving the problem.
4) No improvement

Correct Answer: There are better ways of solving the problem.

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.

The artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add life like colours to the face for the actor who is playing _____ .

Options:

1) the lead role
2) the old man or woman
3) his own age
4) the role of the clown

Correct Answer: his own age

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

एसएससी - कर्मचारी चयन आयोग (सीजीएल) परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.

What do artists use to help young actors playing old men?

Options:

1) Wig and moustache
2) Hats and hairdos
3) Wheel chairs and walking sticks
4) False noses, enlarged eyebrows or scars

Correct Answer: Hats and hairdos

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.

What is the correct sequence for make-up?

Options:

1) Modelling the face by highlighting and shadowing then applying a base colour
2) Highlighting and shadowing, then applying a base colour and modelling the face
3) Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing
4) Shadowing and modelling, then applying a base colour for highlighting

Correct Answer: Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.

Lines are drawn with a dark make-up pencil or brush to suggest _____ .

Options:
1) dimples
2) wrinkles
3) smiles
4) pimples

Correct Answer: wrinkles

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.

When is powder usually applied?

Options:

1) Before the make-up
2) As make-up foundation
3) After the make-up
4) During the make-up

Correct Answer: After the make-up

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

एसएससी - कर्मचारी चयन आयोग (सीजीएल) परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

<< Go Back to Main Page