SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

RECTIFY

Options:

1)SATISFY
2)CORRECT
3)REDUCE
4)PACIFY

Correct Answer:
CORRECT

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

VANQUISH

Options:

1)VANISH
2)VARNISH
3)SURRENDER
4)TRAMPLE

Correct Answer:
SURRENDER

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1)Groteasque
2)Grotasque
3)Growtesque
4)Grotesque

Correct Answer:
Grotesque

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Here is something pretty (A) / that you can (B) / wear on the party (C) / No Error (D)

Options:

1)A
2)B
3)C
4)D

Correct Answer:
C

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam


Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

He was for all (A) / selling the car (B)/ and buying a bicycle (C) /No Error(D)

Options:

1)A
2)B
3)C
4)D

Correct Answer:
A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Look at what (A) / I am doing (B) / and do like I do (C) / No Error (D)

Options:

1)A
2)B
3)C
4)D

Correct Answer:
C

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

See me tomorrow without __________.

Options:

1)fails
2)failure
3)fail
4)failing

Correct Answer:
fail

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Radium __________ rays that blind the eyes.

Options:

1)gives away
2)gives over
3)gives up
4)gives off

Correct Answer:
gives off

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

You will have to work __________ you are in the office.

Options:

1)as long as
2)as good as
3)as far as
4)so far as

Correct Answer:
as long as

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To add fuel to the fire

Options:

1)Prevent fire from dying out
2)Make the fire burn brightly
3)Make things worse
4)Waste fuel for no reason.

Correct Answer:
Make things worse

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To take to heart

Options:

1)To be greatly affected
2)To take something heartily
3)To strike at the heart, out of enjoyment
4)To suffer from heart disease

Correct Answer:
To be greatly affected

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To bring to light

Options:

1)To put on light
2)To reveal
3)To bring a light
4)To arrange light sufficiently

Correct Answer:
To reveal

Question 88.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Lying in my room,the music could be heard

Options:

1)I could hear the music
2)The music can be heard
3)The music can be heard by me
4)No improvement

Correct Answer:I could hear the music

Question 89.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Come quickly ifyou willcatch the train

Options:

1)you want to
2)you shall
3)you could
4)No improvement

Correct Answer:
you want to

Question 90.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

At the sound of foot steps he turned roundfast really

Options:

1)real fast
2)real fastly
3)real faster
4)No improvement

Correct Answer:
real fast

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Onlya fewpeople came to the art exhibition as it was raining hard all day.

Options:

1)few
2)little
3)a small amount of
4)No improvement

Correct Answer:
No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

His immediateambitionwas to find a place to live in.

Options:

1)Strategy
2)Design
3)Aim
4)No improvement

Correct Answer:
Aim

Question 93.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A large body of people playing various musical instruments.

Options:

1)Melody
2)Harmony
3)Elocution
4)Orchestra

Correct Answer:
Orchestra

Question 94.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Solemn religious acts

Options:

1)Demonstrations
2)Celebrations
3)Rites
4)Functions

Correct Answer:
Rites

Question 95.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

That which cannot be averted

Options:

1)Inevitable
2)Irreparable
3)Incomparable
4)Indisputable

Correct Answer:
Inevitable

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

What is the effect of fear on humans?

Options:

1)We understand life's great mystery.
2)We are not able to develop our intelligence.
3)We think freely.
4)We see the vast expanse of life.

Correct Answer:
We are not able to develop our intelligence.

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

The aim of education is to make us realise the need of __________ .

Options:

1)understanding science
2)freedom
3)jobs
4)passing examinations

Correct Answer:
freedom

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

When we are young we should __________ .

Options:

1)seek the meaning of life
2)study and get a degree
3)try for a good job
4)study science

Correct Answer:
seek the meaning of life

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

Education helps us realize the ___________ .

Options:

1)way to develop our career
2)need for good health
3)meaning of fear
4)necessity of freedom

Correct Answer:
necessity of freedom

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one's livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein - all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

The passage is about __________ .

Options:

1)Education
2)Freedom
3)Intelligence
4)Livelihood

Correct Answer:
Education

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page