SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

  SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 3 September 2016"

Morning Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 3-September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

LABYRINTH

Options:

1) MAZE
2) PATH
3) SKYSCRAPER
4) IMPASSE

Correct Answer: MAZE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

BARREN


Options:

1) FERTILE
2) ABUNDANT
3) HARSH
4) FALLOW

Correct Answer: FERTILE

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Mysogynous
2) Misogynous
3) Mysoginous
4) Misoginous

Correct Answer: Misogynous

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

According to scientists(A)/, there are a lot of(B)/answers about it(C)/No Error(D).

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

They are coming (A)/ straight to (B)/our direction.(C)/No Error(D).


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The building collapsed(A)/at the afternoon (B)/at about 4 o'clock (C)/No Error(D).

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The police is ________ on his activities.


Options:

1) keeping an eye
2) keeping watchful eyes
3) keeping both eyes
4) keeping one eye

Correct Answer: keeping an eye

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Are you _______ stamp collecting?


Options:

1) interested by
2) interested in
3) interested at
4) interested about

Correct Answer: interested in

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Your report ________ my statement.


Options:

1) conforms
2) conforming
3) confirms
4) comforting

Correct Answer: confirms

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To get cold feet

Options:

1) Drenched
2) Fear
3) Felicitate
4) Fever

Correct Answer: Fear

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Beside the mark


Options:

1) Perfect
2) Not to the point
3) Relevant
4) Charming

Correct Answer: Not to the point

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

On tenterhooks


Options:

1) Happy and excited
2) In suspense and anxiety
3) Angry and irritated
4) Surprised and shocked

Correct Answer: In suspense and anxiety

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Property inherited from one's father or ancestors.

Options:

1) Patrimony
2) Mercenary
3) Hereditary
4) Aristocracy

Correct Answer: Patrimony

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person who is womanish in his habits


Options:

1) Feminist
2) Philogynist
3) Effeminate
4) Feminine

Correct Answer: Effeminate

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who is converted from one religion to another


Options:

1) Pilgrim
2) Polytheist
3) Proselyte
4) Presbyte

Correct Answer: Proselyte

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Do you have some sugar?


Options:

1) any sugar
2) little sugar
3) small sugar
4) No improvement

Correct Answer: any sugar

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Iago lied to Othello about his wife

Options:

1) lay
2) laid
3) lain
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

It is not possible to tell the entire story in nutshell
.

Options:

1) in a nutshell
2) in the nut
3) in a shell
4) No improvement

Correct Answer: in a nutshell

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

It is all but same to me whether I am transferred to Mumbai or Kolkata.

Options:

1) all or same
2) all the same
3) all one
4) No improvement

Correct Answer: all the same

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Despite his father's financial assistance he was always hard on

Options:

1) hard in
2) hard up
3) hard out
4) No improvement

Correct Answer: hard up

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Even the majority of elders turn their homes into hives of worry as they have too little to do in too much time. Those who have retired thus find retirement tiresome when hobbies, instead, could have turned it into a period of creativity and contentment. 

This common problem of inability to utilise leisure pleasurably and profitably is not restricted to Indians. In fact, Japanese are the worse sufferers. Their weekends, rather than increase their enjoyment of life, have wreaked havoc on their health and happiness. Unable to while away the long, unstructured hours, many of them have become addicts to coffee or hard liquor, and have even taken to gambling.\

How has this social malady come about? Ironically, the syllabus-loaded education system is the main culprit. It places a heavy work-load on children and youth, laying emphasis as it does on memory rather than intelligence. 



Why do a majority of retired elders find retirement tiresome?

Options:

1) Because their homes have been turned into hives of worry.
2) Because they do not have hobbies to utilise their free time.
3) Because they had nothing to do.
4) Because they had plenty of free time.

Correct Answer: Because they do not have hobbies to utilise their free time.

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Even the majority of elders turn their homes into hives of worry as they have too little to do in too much time. Those who have retired thus find retirement tiresome when hobbies, instead, could have turned it into a period of creativity and contentment. 

This common problem of inability to utilise leisure pleasurably and profitably is not restricted to Indians. In fact, Japanese are the worse sufferers. Their weekends, rather than increase their enjoyment of life, have wreaked havoc on their health and happiness. Unable to while away the long, unstructured hours, many of them have become addicts to coffee or hard liquor, and have even taken to gambling.

How has this social malady come about? Ironically, the syllabus-loaded education system is the main culprit. It places a heavy work-load on children and youth, laying emphasis as it does on memory rather than intelligence. 

How have the Japanese benefitted from their weekends?

Options:

1) They have increased enjoyment in life.
2) They enjoy health and happiness.
3) They use their free time to increase their enjoyment.
4) They become addicts to coffee or hard liquor and gambling.

Correct Answer: They become addicts to coffee or hard liquor and gambling.

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Even the majority of elders turn their homes into hives of worry as they have too little to do in too much time. Those who have retired thus find retirement tiresome when hobbies, instead, could have turned it into a period of creativity and contentment. 

This common problem of inability to utilise leisure pleasurably and profitably is not restricted to Indians. In fact, Japanese are the worse sufferers. Their weekends, rather than increase their enjoyment of life, have wreaked havoc on their health and happiness. Unable to while away the long, unstructured hours, many of them have become addicts to coffee or hard liquor, and have even taken to gambling.

How has this social malady come about? Ironically, the syllabus-loaded education system is the main culprit. It places a heavy work-load on children and youth, laying emphasis as it does on memory rather than intelligence. 

The syllabus-loaded education system

Options:

1) Places a heavy burden on the youth.
2) Ensures that parents pay attention to the development of children.
3) Lays emphasis on intelligence.
4) Gives students a lot of free time.

Correct Answer: Places a heavy burden on the youth.

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Even the majority of elders turn their homes into hives of worry as they have too little to do in too much time. Those who have retired thus find retirement tiresome when hobbies, instead, could have turned it into a period of creativity and contentment. 

This common problem of inability to utilise leisure pleasurably and profitably is not restricted to Indians. In fact, Japanese are the worse sufferers. Their weekends, rather than increase their enjoyment of life, have wreaked havoc on their health and happiness. Unable to while away the long, unstructured hours, many of them have become addicts to coffee or hard liquor, and have even taken to gambling.

How has this social malady come about? Ironically, the syllabus-loaded education system is the main culprit. It places a heavy work-load on children and youth, laying emphasis as it does on memory rather than intelligence. 

The author thinks that

Options:

1) Authorities are more appreciative of the syllabus-loaded education system.
2) Hobbies play an important role in changing the unfortunate situation.
3) Co-curricular activities are discouraged.
4) Only Indians suffer from inability to utilise leisure.

Correct Answer: Hobbies play an important role in changing the unfortunate situation.

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Even the majority of elders turn their homes into hives of worry as they have too little to do in too much time. Those who have retired thus find retirement tiresome when hobbies, instead, could have turned it into a period of creativity and contentment. 

This common problem of inability to utilise leisure pleasurably and profitably is not restricted to Indians. In fact, Japanese are the worse sufferers. Their weekends, rather than increase their enjoyment of life, have wreaked havoc on their health and happiness. Unable to while away the long, unstructured hours, many of them have become addicts to coffee or hard liquor, and have even taken to gambling.

How has this social malady come about? Ironically, the syllabus-loaded education system is the main culprit. It places a heavy work-load on children and youth, laying emphasis as it does on memory rather than intelligence. 

The passage tells us that

Options:

1) Hobbies are a waste of time
2) Hobbies play a crucial role in physical and mental development.
3) Hobbies wreak havoc on man's health and happiness.
4) Hobbies can turn us into addicts of coffee, liquor or gambling.

Correct Answer: Hobbies play a crucial role in physical and mental development.

 

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

 

<< Go Back to Main Page