SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Morning Shift (English Comprehension)

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016"

Morning Shift (English Comprehension)

76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

COPIOUS

Options:
1) VAST
2) IDENTICAL
3) PLENTIFUL
4) MESSY

Correct Answer: PLENTIFUL

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

EXTRANEOUS

Options:
1) UNUSUAL
2) DISPIRITED
3) RELEVANT
4) INTRUSIVE

Correct Answer: RELEVANT

78. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:
1) discripency
2) discripancy
3) discrepancy
4) descripancy

Correct Answer: discrepancy

79. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The Statesman has(A)/the largest circulation of any (B)/English dailies.(C)/No Error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

एसएससी - कर्मचारी चयन आयोग (सीजीएल) परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

80. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

A period of six years(A)/ have elapsed(B)/ since I last saw her.(C)/No Error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

81. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

For several years now(A)/my newspaper agent has been spelling(B)/my name in correctly.(C)/No Error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: D

82. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

One of the reasons the impressionists caused such a scandal was __________ their colours were too bright.

Options:
1) because of which
2) due to
3) because
4) of

Correct Answer: because

83. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

She must sometimes __________ to run away.

Options:
1) has wanted
2) have wanted
3) having want
4) has want

Correct Answer: have wanted

84. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The bank decided to ___________ them the money as they were reliable clients.

Options:
1) let
2) lend
3) borrow
4) lease

Correct Answer: lend

85. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Smooth ruffled feathers

Options:
1) Comb untidy hair
2) Make people feel less offended
3) Tousle someone's hair
4) Stroke a pet animal

Correct Answer: Make people feel less offended

86. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Assume airs

Options:
1) Take tight
2) Remain calm
3) Act innocent
4) Pretend superiority

Correct Answer: Pretend superiority

87. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Play truant

Options:
1) Play a tyrant
2) Stay away from duty
3) Be responsible
4) Be alert

Correct Answer: Stay away from duty

88. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who studies the working of the human mind.

Options:
1) Anthropologist
2) Psychologist
3) Neurologist
4) Ethnologist

Correct Answer: Psychologist

89. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Place given to soldiers to live in

Options:
1) Barracks
2) Trench
3) Garage
4) Quay

Correct Answer: Barracks

90. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person of South African Dutch descent

Options:
1) Boar
2) Boer
3) Boor
4) Bore

Correct Answer: Boer

91. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

She took the cycle which he bought yesterday.

Options:
1) that he bought yesterday.
2) that he had bought yesterday
3) that he has bought yesterday
4) No Improvement

Correct Answer: that he had bought yesterday

92. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

I must say to a feeling of uneasiness.

Options:
1) confess
2) connive
3) utter
4) No Improvement

Correct Answer: confess

93. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The police booked a case against the taxi driver for wrong parking.

Options:
1) restricted
2) wrote
3) filed
4) No Improvement

Correct Answer: filed

94. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

One of our students originates from Leh.

Options:
1) comes
2) origins
3) belongs
4) No Improvement

Correct Answer: comes

95. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Scarcely had he left the place when his friend came.

Options:
1) He had scarcely leave
2) He had left scarcely
3) He scarcely had left
4) No Improvement

Correct Answer: No Improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

He waited a moment in surprise, wondering why she did not come nearer, and then, maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space. His mother had soared upwards. As he passed beneath her, he heard the swish of her wings. Then a monstrous terror seized him and his heart stood still. He could hear nothing. But it only lasted a moment. The next moment, he felt his wings spread outwards. The wind rushed against his breast feathers, then under his stomach and against his wings. He could feel the tips of his wings cutting through the air. He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards.

He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy. Then, he flapped his wings once and he soared upwards. he uttered a joyous scream and flapped them again. He soared higher. He raised his breast and banked against the wind. His mother swooped past him, her wings making a loud noise. He answered her with another scream.

96. The young seagull dived at the fish

Options:
1) maddened by anger
2) maddened by want
3) out of spite
4) out of loneliness

Correct Answer: maddened by want

97. His heart stood still because he was seized by ______

Options:
1) a monstrous fury
2) courage
3) a monstrous terror
4) joy

Correct Answer: a monstrous terror

98. He was not falling headlong but

Options:
1) he was afraid
2) he was soaring downwards and outwards
3) his stomach was full
4) he was joining his father

Correct Answer: he was soaring downwards and outwards

99. The seagull just felt dizzy

Options:
1) and was filled with fear
2) and was no longer afraid
3) and did not flap his wings anymore
4) and dived lower

Correct Answer: and was no longer afraid

100. What did the young seagull do when his mother swooped past him?

Options:
1) Let out a joyous scream
2) Screamed at her in anger
3) Made a loud noise
4) Flapped anxiously

Correct Answer: Let out a joyous scream

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

एसएससी - कर्मचारी चयन आयोग (सीजीएल) परीक्षा ​​अध्ययन सामग्री

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page