SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Morning Shift (English Comprehension)

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016"

Morning Shift (English Comprehension)

Question 76.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1 ) Conniosseur
2 ) Connoisseur
3 ) Connossieur
4 ) Connosseiur

Correct Answer: Connoisseur

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

SOOTHE

Options:

1 ) QUENCH
2 ) MITIGATE
3 ) HEAL
4 ) AGITATE

Correct Answer: AGITATE

Question 78.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

DEVASTATION

Options:

1 ) DESTRUCTION
2 ) CONSTRUCTION
3 ) SEPARATION
4 ) FRUSTRATION

Correct Answer: DESTRUCTION

Question 79.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

An exact copy

Options:

1 ) Facsimile
2 ) Twin
3 ) Mirror
4 ) Clone

Correct Answer: Facsimile

Question 80.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

To give money to agents for sales.

Options:

1 ) Salary
2 ) Commission
3 ) Fee
4 ) Incentive

Correct Answer: Commission

Question 81.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person who is working in the same institution.

Options:

1 ) Guide
2 ) Collector
3 ) Captain
4 ) Colleague

Correct Answer: Colleague

Question 82.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Cat-nap

Options:

1 ) Rest
2 ) Fitful sleep
3 ) Long sleep
4 ) Short sleep

Correct Answer: Short sleep

Question 83.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To pull a long face

Options:

1 ) Looked happily
2 ) Looked surprised
3 ) Looked sad
4 ) Looked calm

Correct Answer: Looked sad

Question 84.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Fit her like a glove.

Options:

1 ) Too large
2 ) Too shabby
3 ) Too tight
4 ) Perfectly

Correct Answer: Perfectly

Question 85.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Health is too important to be ___________.

Options:

1 ) discarded
2 ) disposed
3 ) neglected
4 ) detested

Correct Answer: neglected

Question 86.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I am _______________this crime.

Options:

1 ) ignorant on
2 ) innocent of
3 ) indebted to
4 ) ignoring

Correct Answer: innocent of

Question 87.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I was _____________ paying the toll tax.

Options:

1 ) free from
2 ) exonerated from
3 ) exempted from
4 ) exposed to

Correct Answer: exempted from

Question 88.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)

Options:

1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D

Correct Answer: A

Question 89.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)

Options:

1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D

Correct Answer: D

Question 90.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)

Options:

1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D

Correct Answer: B

Question 91.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why did the narrator not bear a grudge against her mother?

Options:

1 ) She felt that her mother had that kind of nature
2 ) She was satisfied with her father's love
3 ) Her mother was incapable of loving
4 ) Her mother was angry with everyone

Correct Answer: She felt that her mother had that kind of nature

Question 92.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator's mother reverted to her old self because

Options:

1 ) she fought with her husband
2 ) she did not feel comfortable in revealing her emotions
3 ) she was angry with the children
4 ) her husband wanted her to be her old self

Correct Answer: she did not feel comfortable in revealing her emotions

Question 93.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator's mother didn't appreciate the narrator's results because

Options:

1 ) the marks were not good
2 ) the marks could be better
3 ) she wasn't very expressive
4 ) she was tense

Correct Answer: she wasn't very expressive

Question 94.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

How is the narrator's dad different from her mother?

Options:

1 ) He is dark
2 ) He expresses his feelings openly
3 ) He dislikes children
4 ) He is persuasive in nature

Correct Answer: He expresses his feelings openly

Question 95.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn't have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? "Ah, good, good" she would typically say with a tense smile etched on her face. "Do better next time, OK?"

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why was the narrator's mother not expressive of her love?

Options:

1 ) She was of Chinese origin
2 ) It was not her nature
3 ) She was a harsh person
4 ) The tradition at her home didn't allow her.

Correct Answer: The tradition at her home didn't allow her.

Question 96.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Both of us had a different opinion about it.

Options:

1 ) Both of us has
2 ) Each of us had
3 ) Each of us have
4 ) No improvement

Correct Answer: Each of us had

Question 97.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The trade union is hell bent at getting its demands fulfilled

Options:

1 ) hell bent in
2 ) hell bent about
3 ) hell bent on
4 ) No improvement

Correct Answer: hell bent on

Question 98.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The police had to break the door to get in

Options:

1 ) to break up
2 ) to break in
3 ) to break down
4 ) No improvement

Correct Answer: to break down

Question 99.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The plane landed and shot towards the airport

Options:

1 ) taxied
2 ) drove
3 ) wheeled
4 ) No improvement

Correct Answer: taxied

Question 100.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

After a hard days work, I just want to go home.

Options:

1 ) hard day's work
2 ) hard days' work
3 ) hard day work
4 ) No improvement

Correct Answer: hard day's work

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page