SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016" Evening Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 10 September 2016"

Evening Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 10-September-2016
EXAM START TIME : 16:15:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it. 
EMANCIPATE

Options:

1) LIFT
2) RISE
3) RAISE
4) LIBERATE

Correct Answer: LIBERATE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
TREACHERY

Options:

1) BETRAYAL
2) MULING
3) LOYALTY
4) REBELLION

Correct Answer: LOYALTY

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Ajournment
2) Adjournmant
3) Ajornment
4) Adjournment

Correct Answer: Adjournment

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Some of the richest (A) / business magnate (B) / live in Mumbai. (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
This is an urgent (A) / matter which may admit (B) / of few delays. (C) / No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Outside, the rain beats down (A) / in floods and the sea gives forth (B) / a sound like an alarm bells. (C) / No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
I hope you know that, once you have signed the contract, you will not be able to _______ .

Options:

1) back in
2) back out
3) back up
4) back at

Correct Answer: back out

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Your opening paragraph should __________ the reader's attention.

Options:

1) attest
2) address
3) attract
4) affect

Correct Answer: attract

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
When I visited him last evening we talked the matter ________ .

Options:

1) through
2) away
3) off
4) over

Correct Answer: over

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
A Man of letters

Options:

1) Letter - writer
2) Proof - reader
3) Postman
4) Scholar

Correct Answer: Scholar


Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Under a cloud

Options:

1) Shocked
2) Sad
3) Sick
4) Confused

Correct Answer: Sad


Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Bear in mind

Options:

1) Respect
2) Observe
3) Remember
4) Pretend to listen

Correct Answer: Remember

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Chief of a group of workmen.

Options:

1) Chieftain
2) Engineer
3) Foreman
4) Middleman

Correct Answer: Foreman

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Bitter quarrel between two families existing for a long period.

Options:

1) Siege
2) Feud
3) Battle
4) War

Correct Answer: Feud

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Animals without a backbone.

Options:

1) Marsupials
2) Mammals
3) Vertebrate
4) Invertebrates

Correct Answer: Invertebrates

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Can you be able to please tone down your excitement?

Options]'

1) Can you please be able to tone down your excitement?
2) Are you able to please tone down your excitement?
3) Can you please tone down your excitement?
4) No improvement

Correct Answer: Can you please tone down your excitement?

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Uneasy lies the head which wears the crown

Options:

1) who
2) that
3) what
4) No improvement

Correct Answer: that

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
The cities are bursting on the seams with people.

Options:

1) bursting on seams
2) bursting at seams
3) bursting at the seams
4) No improvement

Correct Answer: bursting at the seams

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Let his failure be a lesson to you all.

Options:

1) to all of you
2) to all you people
3) to all you
4) No improvement

Correct Answer: to all of you

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

A foolish person is some one who is easily taken-in and tricked by others.

Options:

1) sober
2) stupid
3) gullible
4) No improvement

Correct Answer: gullible

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Modern civilisation is completely dependent on energy, which has therefore to be abundant and also economical. About 85% of the world's energy is supplied by oil, coal and natural gas while nuclear, hydro, wind and solar power and biomass supply the rest. Coal, nuclear and hydro are used primarily to generate electricity while natural gas is widely used for heating. Biomass is used both for heating and cooking. The wind and solar power is the future's hope as they are sustainable energy sources. Oil powers almost all machines that move and that makes oil uniquely versatile. Oil powered airplanes carry 500 people across the widest oceans at nearly the speed of sound. Oil powered machines produce and transport food. Oil powered machines are ubiquitous. Clearly, we live in the age of oil but it is drawing to a close. According to data available if oil production remains constant until it's gone, there is enough to last 42 years. Oil wells will produce less as they become depleted, which will make it impossible to keep production constant. Similarly natural gas and coal will last another 61 years and 133 years respectively. Naturally, as they become scarce, they become expensive, leading to a worldwide energy crisis. If we are to survive on this planet, we have to make a transition to sustainable energy sources. The transition may be willy-nilly or planned - the choice is ours.
The dawning era of limited and expensive energy will be very difficult for everyone on earth but will be even more difficult if it is not anticipated. It is of utmost importance that the public and policymakers understand the global energy crisis and act in tandem to ensure that the species 'homo sapiens' does not become extinct.

The theme of the passage is

Options:

1) Changing Lives
2) Looming Energy Crisis
3) Energy Resources
4) Power in Today's world

Correct Answer: Looming Energy Crisis

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Modern civilisation is completely dependent on energy, which has therefore to be abundant and also economical. About 85% of the world's energy is supplied by oil, coal and natural gas while nuclear, hydro, wind and solar power and biomass supply the rest. Coal, nuclear and hydro are used primarily to generate electricity while natural gas is widely used for heating. Biomass is used both for heating and cooking. The wind and solar power is the future's hope as they are sustainable energy sources. Oil powers almost all machines that move and that makes oil uniquely versatile. Oil powered airplanes carry 500 people across the widest oceans at nearly the speed of sound. Oil powered machines produce and transport food. Oil powered machines are ubiquitous. Clearly, we live in the age of oil but it is drawing to a close. According to data available if oil production remains constant until it's gone, there is enough to last 42 years. Oil wells will produce less as they become depleted, which will make it impossible to keep production constant. Similarly natural gas and coal will last another 61 years and 133 years respectively. Naturally, as they become scarce, they become expensive, leading to a worldwide energy crisis. If we are to survive on this planet, we have to make a transition to sustainable energy sources. The transition may be willy-nilly or planned - the choice is ours.
The dawning era of limited and expensive energy will be very difficult for everyone on earth but will be even more difficult if it is not anticipated. It is of utmost importance that the public and policymakers understand the global energy crisis and act in tandem to ensure that the species 'homo sapiens' does not become extinct.

Biomass is an energy source used in

Options:

1) agriculture
2) industry
3) homes
4) offices

Correct Answer: homes

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Modern civilisation is completely dependent on energy, which has therefore to be abundant and also economical. About 85% of the world's energy is supplied by oil, coal and natural gas while nuclear, hydro, wind and solar power and biomass supply the rest. Coal, nuclear and hydro are used primarily to generate electricity while natural gas is widely used for heating. Biomass is used both for heating and cooking. The wind and solar power is the future's hope as they are sustainable energy sources. Oil powers almost all machines that move and that makes oil uniquely versatile. Oil powered airplanes carry 500 people across the widest oceans at nearly the speed of sound. Oil powered machines produce and transport food. Oil powered machines are ubiquitous. Clearly, we live in the age of oil but it is drawing to a close. According to data available if oil production remains constant until it's gone, there is enough to last 42 years. Oil wells will produce less as they become depleted, which will make it impossible to keep production constant. Similarly natural gas and coal will last another 61 years and 133 years respectively. Naturally, as they become scarce, they become expensive, leading to a worldwide energy crisis. If we are to survive on this planet, we have to make a transition to sustainable energy sources. The transition may be willy-nilly or planned - the choice is ours.
The dawning era of limited and expensive energy will be very difficult for everyone on earth but will be even more difficult if it is not anticipated. It is of utmost importance that the public and policymakers understand the global energy crisis and act in tandem to ensure that the species 'homo sapiens' does not become extinct.

The synonym for Ubiquitous is

Options:

1) Omnipotent
2) Omnifarious
3) Omniscient
4) Omnipresent

Correct Answer: Omnipresent

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Modern civilisation is completely dependent on energy, which has therefore to be abundant and also economical. About 85% of the world's energy is supplied by oil, coal and natural gas while nuclear, hydro, wind and solar power and biomass supply the rest. Coal, nuclear and hydro are used primarily to generate electricity while natural gas is widely used for heating. Biomass is used both for heating and cooking. The wind and solar power is the future's hope as they are sustainable energy sources. Oil powers almost all machines that move and that makes oil uniquely versatile. Oil powered airplanes carry 500 people across the widest oceans at nearly the speed of sound. Oil powered machines produce and transport food. Oil powered machines are ubiquitous. Clearly, we live in the age of oil but it is drawing to a close. According to data available if oil production remains constant until it's gone, there is enough to last 42 years. Oil wells will produce less as they become depleted, which will make it impossible to keep production constant. Similarly natural gas and coal will last another 61 years and 133 years respectively. Naturally, as they become scarce, they become expensive, leading to a worldwide energy crisis. If we are to survive on this planet, we have to make a transition to sustainable energy sources. The transition may be willy-nilly or planned - the choice is ours.
The dawning era of limited and expensive energy will be very difficult for everyone on earth but will be even more difficult if it is not anticipated. It is of utmost importance that the public and policymakers understand the global energy crisis and act in tandem to ensure that the species 'homo sapiens' does not become extinct.

The energy sources of the future are

Options:

1) nuclear and hydro power
2) coal and natural gas
3) wind and solar power
4) oil and biomass

Correct Answer: wind and solar power

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Modern civilisation is completely dependent on energy, which has therefore to be abundant and also economical. About 85% of the world's energy is supplied by oil, coal and natural gas while nuclear, hydro, wind and solar power and biomass supply the rest. Coal, nuclear and hydro are used primarily to generate electricity while natural gas is widely used for heating. Biomass is used both for heating and cooking. The wind and solar power is the future's hope as they are sustainable energy sources. Oil powers almost all machines that move and that makes oil uniquely versatile. Oil powered airplanes carry 500 people across the widest oceans at nearly the speed of sound. Oil powered machines produce and transport food. Oil powered machines are ubiquitous. Clearly, we live in the age of oil but it is drawing to a close. According to data available if oil production remains constant until it's gone, there is enough to last 42 years. Oil wells will produce less as they become depleted, which will make it impossible to keep production constant. Similarly natural gas and coal will last another 61 years and 133 years respectively. Naturally, as they become scarce, they become expensive, leading to a worldwide energy crisis. If we are to survive on this planet, we have to make a transition to sustainable energy sources. The transition may be willy-nilly or planned - the choice is ours.
The dawning era of limited and expensive energy will be very difficult for everyone on earth but will be even more difficult if it is not anticipated. It is of utmost importance that the public and policymakers understand the global energy crisis and act in tandem to ensure that the species 'homo sapiens' does not become extinct.

The survival of mankind will depend on

Options:

1) maximum use of available energy resources
2) transition to sustainable energy resources
3) regulation placed on energy consumers
4) keeping the level of energy production constant

Correct Answer: transition to sustainable energy resources

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page