Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Reasoning) Set - 13

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Reasoning) Set - 13


Directions (1-4): In the following questions select the one which is different from the other three responses.

1. (a) CEFG
    (b) DFGH
    (c) GIJK
    (d) ABCD

2. (a) OQTX
    (b) IMNQ
    (c) EGJN
    (d) XZCG

3.

4.

Directions: In question no. 5, find out from amongst the alternatives, the pair of number not belonging to the group for lack of common property.

5. (a) 64-8
    (b) 80-9
    (c) 7-49
    (d) 36-6

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Directions: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

6. Given set : 63, 49, 35

(a) 81, 63, 45
(b) 64, 40, 28
(c) 72, 40, 24
(d) 72, 48, 24

Directions: Which one of the given responses would be a mean ing fill order of the following ?

7. 1. Stem
    2. Flower
    3. Root
    4. Leaves
    5. Fruit

(a) 3, 1, 4, 2, 5
(b) 3, 1, 5, 2, 4
(c) 5, 2. 1, 4, 3
(d) 4, 3, 1, 5, 2

8. 1. Doctor
    2. Fever
    3. Prescribe
    4. Diagnose
    5. Medicine

(a) 2, 1, 3, 4, 5
(b) 1, 4, 3, 2, 5
(c) 2, 1, 4, 3, 5
(d) 2, 4, 3, 5, 1

Directions : In the foliowing questions a series is given with word/number/figure missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

9. CAT, FDW, IGZ, ?

(a) KTC
(b) KJA
(c) LHD
(d) LJC

10. 2, 5, 9, 19, 37, ?

(a) 73
(b) 75
(c) 76
(d) 78

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (b)


Get Daily Study Material via Email.