Model Questions for SSC CGL TIER-1 (English) Set - 12

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (English) Set - 12


1. Which of the following is the same in meaning as the phrase ‘holding out’ as used in the passage?

(a) catching
(b) expounding
(c) substaining
(d) restraining

2. According to the passage, the question of abortion is

(a) ignored
(b) hotly debated
(c) unanswered
(d) left to the scientists to decide

3. Which of the following is true regarding the reasons for progress in genetic engineering?

(a) It has become popular to abort female foetuses.
(b) Poor countries desperately need genetic information.
(c) Economically sound and scientifically advanced countries can provide the infrastructure for such research.
(d) Human beings are extremely interested in heredity.

4. Which of the following is the same in meaning as the word ‘obliterate’ as used in the passage?

(a) wipe out
(b) wipe off
(c) give birth to
(d) eradicate

5. Which of the following is the opposite in meaning to the word ‘charge’ as used in the passage?

(a) calm
(b) disturb
(c) discharge
(d) settle

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Directions: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words have been suggested, one of which fills the blanks appropriately. Find out the appropriate words in each case.

Amid rumours of the government planning a crackdown on stock speculation, the Shanghai stock index 61 8.8 per cent of February 27th, its 62 one day drop in a decade. 63 usual for China’s stock markets, investors in New York’s equity markets saw this and sent the Dow Jones industrial index down more than 400 points. The drop in New York’s index in turn 64 fear in markets across Asia the following day and suddenly stock indexes across the world 65. This chain reaction plainly 66 the increasingly 67 place that China now occupies in the minds of global investors. Its extraordinary economic run has been the key reason for 68 demand for everything from copper to cars much to the 69 of multinational and Chinese investors alike. But while investors are right about China’s growing economic importance to the world they are still confused about how to 70 a decline in Chinese stocks.

6. (a) demonstrated
    (b) strengthened
    (c) caused
    (d) reflect

7. (a) privileged
    (b) tangible
    (c) prominent
    (d) feasible

8. (a) variable
    (b) risen
    (c) fallen
    (d) soaring.

9. (a) risk
    (b) benefit
    (c) detriment
    (d) impact

10. (a) interpret
      (b) deal
      (c) cope
      (d) welcome

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (a)


Get Daily Study Material via Email.