SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2014, 2nd Shift "Numerical Aptitude"


SSC CGL LOGO

SSC CGL (2 shift) Previous Year Solved Paper - 2014

Subject: Numerical Aptitude

1.

(a) 198
(b) 180
(c) 108
(d) 189

2.

(a) 15 cm
(b) 12 cm
(c) 10 cm
(d) 11 cm

3.

4.

(a) 100°
(b) 120°
(c) 130°
(d) 140°

5. In the measures of the sides of triangle are (x2-1)cm, (x2+1) cm and 2x cm, then the triangle would be

(a) equilateral
(b) acute angled
(c) isosceles
(d) right angled

6. 2x = 4y = 8z and xyz = 288, then

7.

(a) 25
(b) 27
(c) 36
(d) 49

8.

(a) 10 cm
(b) 5 cm
(c) 20 cm

9.

10.

11.

12. If angle bisector is a triangle bisect the opposite side, then what type of triangle is?

(a) Right angled
(b) Scalene
(c) Similar
(d) Isosceles

13. If each angle of a triangle is less than the sum of the other two, them the triangle is

(a) obtuse angled
(b) right angled
(c) acute angled
(d) equilateral

14. A can complete a work in m days and B can complete it in n days. how many days will it take to complete the work if both A and B work together?

15. Pipe A is an inlet pipe filling the tank at 8000 L/h. Pipe B empties the tank in 3 h. The capacity of the tank is

(a) 12000 L
(b) 8000 L
(c) 6000 L
(d) 4000 L

16. A tap drips at a rate of one drop/s, 600 drops make 100 ml. The number of litres wasted in 300 days is

(a) 4320000
(b) 432000
(c) 43200
(d) 4320

17.

18. Three numbers are in the ratio 1:2:3 and their HCF is 12. The numbers are

(a) 12, 24, 26
(b) 5, 10, 15
(c) 4, 8, 12
(d) 10, 20, 30

19. If x [-2 {-4 (-a)}] + 5 [-2(-a)}] = 4a, then x is equal to

(a) -2
(b) -3
(c) -4
(d) -5

20. The list price of a shirt is Rs. 440 and a customer pays Rs. 396 for it. The discount rate is

21.

(a) Rs. 7300
(b) Rs. 7700
(c) Rs. 8000
(d) Rs. 7250

22. To attract more visitors, zoo authority announces 20% discount on every ticked which costs 25 paise. For this reason, sale of ticket increases by 28%. Find the percentage of increase in the number of visitors.

(a) 40
(b) 50
(c) 60
(d) No change

23. Which of the followng represents a correct proportion?

(a) 12 : 9 = 16 : 12
(b) 13 : 11 = 5 : 4
(c) 30 : 45 = 13 : 24
(d) 3 : 5 = 2 : 5

24. A sphere is cut into two hemispheres. One of them is used as bowl. It takes 8 bowlfuls of this to fill a conical vessel of height 12 cm and radius 6 cm. The radius of the sphere (in cm) will be

(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 6

25. The perimeters of a circle, a square and an equilateral triangle are same and their areas are C, S and T respectively. Which of the following statments is true?

(a) C = S = T
(b) C > S > T
(c) C < S < T
(d) S < C < T

26. In two successive years, 80 and 60 students of a school appeared at the final examination of which 60% and 80% passed respectively. The average rate of students passed (in percent) is

27. Nisha bought a number of oranges at 2 or a rupee and an equal number at 3 for a rupee. To make a profit of 20% she should sell a dozen for

(a) Rs. 6
(b) Rs. 8
(c) Rs. 10
(d) Rs. 12

28. IF A’s salary is 50% more than that of B, then B’s salary is less than A’s by

29. A and B are 20 km apart. A can walk at an average speed of 4 km/hr and B at 6 km/h. If they start walking towards each otehr at 7:am, when they will meet?

(a) 8:00 am
(b) 8:30 am
(c) 9:00 am
(d) 10:00 am

30. A policeman starts to chase a thief. When the thief goes 10 steps the policeman moves 8 steps. 5 steps of teh policeman is equal to 7 steps of the thief. The ratio of the speeds of the policeman and thief is

(a) 25 : 28
(b) 25 : 56
(c) 28 : 25
(d) 56 : 25

31. In a Mathematics examination the numbers scored by 5 candidates are 5 successive odd integers. If their total marks is 185, the highest score is

(a) 39
(b) 46
(c) 41
(d) 37

32. The graphs of x = a and y = b intersect at

(a) (a, b)
(b) (b, a)
(c) (–a, b)
(d) (a, –b)

33.

(a) 10
(b) 2
(c) 1
(d) 100

34.

 

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

35. If = 5 a+2 , then the value of a is

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

36. If x2 - 3x + 1 = 0, then the value of will be

(a) 18
(b) 15
(c) 21
(d) 30

37. A boat goes 24 km upstream and 28 km downstream, in 6 h. It goes 30 km upstream and 21 km downstream in 6 h and 30 min. The speed of the boat in still ater, is

(a) 8 km/h
(b) 9 km/h
(c) 12 km/h
(d) 10 km/h

38. The compound interest on a certain sum of money for 2 yr at 5% per annum is Rs. 410. The simple interest on the same sum at the same rate and for the same time is

(a) Rs. 400
(b) Rs. 300
(c) Rs. 350
(d) Rs. 405

39. If a cos+ b sin = p and a sin - b cos = q, then thw relation between a, b, p and q is

(a) a2 - b2 - p2 - q2
(b) a2 + b2 = p2 + q2
(c) a + b = p + q
(d) a - b = p - q

40. From a point P on the ground the angle of elevation of the top of a 10 m tall building is 30°. A flag is shoisted at the top of the building and the angle ofelevationof the top of the flagstaff from P is 45°. Find the length of the flafstaff.

 

41.

42.

43. 60 students were asked to choose their favourite sport. Their distribution is as follows.
Football - 15, Cricket - 12,
Swimming - 12, Basketball - 11
Athletics - 10
The data is illustrated in a pie chart.
What angle should be used for football?

(a) 15°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 180°

44.

Directions (Q. Nos. 45-50): Study the graph carefully and answer the questions.



45. In which year the sale of cool-sip in minimum?

(a) 1990
(b) 1992
(c) 1993
(d) Non of these

46. In case of which soft drink was the average annual sale maximum during the period 1988-1993?

(a) Pep-up
(b) Pep-up and dew-drop
(c) Cool-sip
(d) Cool-sip and pep-up

47. What was the approximate percent drop in the sale of pep-up in 1990 over its in 1989?

(a) 5
(b) 14
(c) 12
(d) 20

48. What was the approximate percent increase in sales of cool-sip in 1990 over its sales in 1989?

(a) 100
(b) 50
(c) 171
(d) 150

49. In which year sale of dew-drop in maximum?

(a) 1988
(b) 1992
(c) 1989
(d) 1993

50. In case of which soft drink was the average annual sale minimum during the period 1988-1993?

(a) Pep-up
(b) Cool-sip
(c) Dew-drop
(d) Dew-drop and cool-si

Answers Key

1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (a)
11. (c) 12. (c) 13. (c) 14. (d) 15. (a) 16. (d) 17. (c) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
21. (c) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (b) 26. (b) 27. (a) 28. (d) 29. (c) 30. (a)
31. (c) 32. (a) 33. (b) 34. (a) 35. (a) 36. (*) 37. (d) 38. (a) 39. (b) 40. (d)
41. (a) 42. (b) 43. (c) 44. (b) 45. (d) 46. (a) 47. (b) 48. (c) 49. (b) 50. (c)

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus