SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2013 "Reasoning"


SSC CGL LOGO

SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2013

Subject: Reasoning

Directions (Q. Nos. 1-4) Select the related letters/ words / numbers from the given alternatives.

1. Tanning : Leather : : Pyrotechnics : ?

(a) Bombs
(b) Fireworks
(c) Wool
(d) Machinery

2. King : Throne : : Rider : ?

(a) Chair
(b) Horse
(c) Seat
(d) Saddle

3. F : 216 : : L : ?

(a) 1728
(b) 1700
(c) 1600
(d) 1723

4. MOUSE : KPSTC : : LIGHT : ?

(a) MGHFU
(b) JGEFR
(c) JJEIR
(d) MJHIU

5. If 264 * 2 = 6, 870 * 3 = 11, then what should 735 * 5 be?

(a) 12
(b) 16
(c) 03
(d) 05

6. Which one of the given response would be a meaningful order of the following?

1. Implementation
2. Conceptual Modelling
3. Requirements Analysis
4. Logical Modelling
5. Physical Model
6. Schema Refinement

(a) 3, 2, 4, 6, 5, 1
(b) 1, 3, 2, 6, 5, 4
(c) 3, 2, 5, 4, 6, 1 (d) 3, 2, 1, 4, 6, 5

Directions (Q. Nos. 7 and 8) Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

7. b_ab_b_aab_b

(a) abbb
(b) abba
(c) baaa
(d) aabb

8. _bcab_cabc_abca_b

(a) abca
(b) aabc
(c) bbca
(d) abac

Directions (Q. Nos. 9-13) Find the odd word/number/number-pair from the given alternatives.

9.

(a) Head
(b) Heed
(c) Led
(d) Heap

10.

(a) Scurvy
(b) Rickets
(c) Night-blindness
(d) Influenza

11.

(a) Rain
(b) Shower
(c) Sleet
(d) Raisin

12.

(a) 547-563
(b) 71-55
(c) 517-523
(d) 248-231

13. 10, 13, 234, 681, 997

(a) 10
(b) 234
(c) 13
(d) 681

Directions (Q. Nos, 14-18) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

14. AFI, JOR, MRU, ?

(a) GJN
(b) HMP
(c) PMO
(d) RJL

15. bc, cde, de, efg, fg, ?

(a) ghi
(b) fgh
(c) hij
(d) ijk

16. C - 3, E - 5, G - 7, I - 9, ?,

(a) X - 24, M - 21
(b) K - 11, M - 13
(c) O - 15, X - 24
(d) M - 18, K - 14

17. 5, 16, 51, 158, ?

(a) 1452
(b) 483
(c) 481
(d) 1454

18. 9 * 2 : 9 * 9 : : 9 * 5 : ?

(a) 9 × 4
(b) 9 × 6
(c) 9 × 7
(d) 9 × 8

19. Priti scored more than Rahul. Yamuna scored as much as Divya. Lokita scored less than Manju. Rahul scored more than Yamuna. Manju scored less than Divya. Who scored the lowest?

(a) Manju
(b) Yamuna
(c) Lokita
(d) Rahul

20. A man showed a boy next to him and said “He is the son of my wife’s sister-in-law but I am the only child of my parents.” How is my son related to him?

(a) Cousin
(b) Brother
(c) Uncle
(d) Nephew

21. Find the correct group of signs to solve the equation.

24 * 16 * 8 * 32

(a) ¸ – =
(b) – + =
(c) × ¸ =
(d) + – =

22. Sunil is the son of Kesav. Simran, Kesav’s sister, has a son Maruti and daughter Sita. Prem is the maternal uncle of Maruti. How is Sunil related to Maruti?

(a) Cousin
(b) Maternal Uncle
(c) Brother
(d) Nephew

Directions (Q. Nos. 23-25) From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

23. MANUSCRIPT

(a) PRIMUS
(b) SMART
(c) RUSTIC
(d) MASTER

24. SEGREGATION

(a) NATION
(b) GREAT
(c) GREETINGS
(d) SEATING

25. CONSTITUTIONAL

(a) TUITION
(b) TALENT
(c) LOCATION
(d) CONSULT

26. If each of the letters in the English alphabet is assigned an even numerical value by giving A = 2,
B = 4 and so on, what would be the total value of the letters for the word ‘LADY’ when similarly coded?

(a) 74
(b) 72
(c) 84
(d) 82

27. If the word ‘LEADER’ is coded as 20 - 13 - 9 - 12 - 13 - 26, how would you write ‘LIGHT’?

(a) 20 - 16 - 17 - 15 - 27
(b) 20 - 15 - 16 - 18 - 23
(c) 20 - 17 - 15 - 16 - 28
(d) 20 - 16 - 15 - 17 - 22

28. If the first and second letters in the word ‘COMMUNICATIONS’ were interchanged, also the third and the fourth letters, the fifth and sixth letters and so on, which letter would be the tenth letter counting from your right?

(a) U
(b) A
(c) T
(d) N

29. Which of the following interchanges of numbers would make the given equation correct?

8 × 20 ¸ 3 + 9 – 5 = 38

(a) 3, 8
(b) 8, 9
(c) 3, 5
(d) 3, 9

30. Put the correct mathematical signs in the following equation from the given alternatives.

33 ? 11 ? 3 ? 6 = 115

(a) +, –, ×
(b) ×, ¸, –
(c) ¸, ×, ×
(d) –, ×, +

31. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.

15 * 24 * 3 * 6 * 17

(a) + ¸ – =
(b) + × = ¸
(c) – × = +
(d) – ¸ + =

Directions (Q. Nos. 32-34) Select the missing number from the given responses.

(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16

(a) 126
(b) 122
(c) 128
(d) 124

(a) 30
(b) 20
(c) 50
(d) 54

35. Raj is standing in the middle of a square field. He starts walking diagonally to North-East. Then, he turns right and reaches the far end of the field. Then, he turns right and starts walking. In the midway, he again turns right and starts walking. In halfway, he turns to his left and reaches new far end. In what direction is Raj now?

(a) North
(b) South
(c) North-West
(d) South-West

36. A boy starts from home in early morning and walks straight for 8 km facing the Sun. Then, he takes a right turn and walks for 3 km. Then, he turns right agian and walks for 2 km and then turns left and walks for 1 km. Then, he turns right, travels 1 km and then turns right and travels for 4 km straight. How far is he from the starting point?

(a) 5 km
(b) 6 km
(c) 2 km
(d) 4 km

Directions (Q. Nos. 37 and 38) One /I two statements are given, followed by two / three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

37. Statement
Sick people need medicine.

Conclusions
I. Healthy people do not need medicine.
II. People keep medicine in their home.

(a) Only Conclusion I follows
(b) Only Conclusion II follows
(c) Both Conclusions I and II follow
(d) Neither Conclusion I nor II follows

38. Statements
I. Some years are decades.
II. All centuries are decades.

Conclusions
I. Some centuries are years.
II. Some decades are years.
III. No century is a year.

(a) Conclusions I and II follow
(b) Conclusions I and III follow
(c) Only Conclusion I follows
(d) Only Conclusion II follows

39. There is a ball and a rectangular jar. Four positions are shown below to keep then balanced. Which of the following will not be balanced easily?

40. Which one of the four boxes given below is created by folding the given key design in the question figure?

41. How many cubes are there in the group?

(a) 10
(b) 16
(c) 18
(d) 20

42. Which one of the following diagrams best depicts the relationship among Earth, Sea and Sun?

43. Read the figure and find the region representing persons who are educated and employed but not confirmed.

(a) ac
(b) abc
(c) bd
(d) adc

44. In the given diagram, circle represents professionals, square represents dancers, triangle represents musicians and rectangle represents Europeans. Different regions in the diagram are numbered 1 to 11. Who among the following is neither a dancer nor a musician but is professional and not a European?

(a) 8
(b) 11
(c) 1
(d) 10

Directions (Q. Nos. 45 and 46) In these questions which answer figures will complete the pattern in the question figure?


 


 

47. Which of the answer figures includes the separate components found in the question figure?

48. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

49. Choose the right water image of the question figure from the given answer figures.
 

50. A word is represented by only one set of numbers as given in anyone of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘D’ can be represented by 02, 14 etc. and ‘R’ can be represented by 57, 76 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘BEST’.

(a) 24, 22, 76, 97
(b) 24, 21, 77, 97
(c) 24, 22, 77, 97
(d) 24, 22, 77, 96

Answer Key

1.b 6.c 11.d 16.b 21.d 26.c 31.a 36.a 41d 46.d
2.c 7.d 12.d 17.c 22.c 27.c 32.d 37.c 42.b 47.b
3.a 8.a 13.d 18.b 23.d 28.d 33.d 38.a 43.c 48.c
4.c 9.b 14.b 19.c 24.a 29.c 34.c 39.b 44.d 49.d
5.a 10.d 15.a 20.a 25.b 30.b 35.d 40.c 45.c 50.c

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Stud y Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL



comments powered by Disqus