SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2013 "Quantitative Aptitude"

cgl logo

SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2013

Subject: Quantitative Aptitude

1. A and B together can complete a piece of work in 12 days, B and C can do it in 20 days and C and A can do it in 15 days. A, B and C together can complete it in

(a) 6 days
(b) 8 days
(c) 10 days
(d) 12 days

2. A and B together can complete a work in 3 days. They start together but, after 2 days, B left the work. If the work is completed after 2 more days, B alone could do the work in

(a) 4 days
(b) 6 days
(c) 8 days
(d) 10 days

3. A does 20% less work than B. If A can complete a piece of work in 15/2 h, then B can do it in

(a) 4 h
(b) 6 h
(c) 8 h
(d) 10 h

4. A rational number between 3/4 and 3/8 is

(a) 7/3
(b) 16/9
(c) 9/16
(d) 1/7

5. Product of two coprime numbers is 117. Then their LCM is

(a) 9
(b) 13
(c) 39
(d) 117

6. The diameters of two circles are the side of a square and the diagonal of the square. The ratio of the areas of the smaller circle and the larger circle is

7. The total surface area of a sphere is 8p square unit. The volume of the sphere is

8. A conical flask is full of water. The flask has base radius r and height h. This water is poured into a cylindrical flask of base radius mr. The height of water in the cylindrical flask is

9. A dozen pairs of socks quoted at Rs. 180 are available at discount of 20%. How many pairs of socks can be bought for Rs. 48?

(a) 4 pairs
(b) 2 pairs
(c) 5 pairs
(d) 3 pairs

10. The marked price of a table is Rs. 12000. If it was sold for Rs. 10500 after allowing a certain discount, then the rate of discount is

(a) 10%
(b) 12.5%
(c) 15%
(d) 17.5%\

11. The marked price of a radio set is Rs. 480. The shopkeeper allows discount of 10% and gains 8%. If no discount is allowed, his gain percent would be

(a) 18%
(b) 18.5%
(c) 20%
(d) 25%

12. The prices of a school bag and a shoe are in the ratio 7 : 5. The price of school bag is Rs. 200 more than the price of a shoe. Then, the price of a shoe is

(a) Rs. 700
(b) Rs. 500
(c) Rs. 1200
(d) Rs. 200

13. A sum of Rs. 300 is divided among P, Q and R in such a way that Q gets Rs. 30 more than P and R gets Rs. 60 more than Q. The ratio of their shares is

(a) 2 : 3 : 5
(b) 3 : 2 : 5
(c) 2 : 5 : 3
(d) 5 : 3 : 2

14. The average of nine numbers is 50. The average of the first five numbers is 54 and that of the last three numbers is 52. Then, the sixth number is

(a) 34
(b) 24
(c) 44
(d) 30

15. The average of the first nine integral multiples of 3 is

(a) 12
(b) 15
(c) 18
(d) 21

16. An article is sold for Rs. 300 at a profit of 20%. Had it been sold for Rs. 235, the loss percentage would have been

(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 16

17. A box has 100 blue balls, 50 red balls and 50 black balls. 25% of blue balls and 50% of red balls are taken away. Then, percentage of black balls at present is

(a) 25%
(b) 100/3%
(c) 40%
(d) 50%

18. Two cars are moving with speeds v1 and v2 towards a crossing along two roads. If their distance from the crossing be 40 m and 50 m at an instant of time, then they do not collide, if their speeds are such that

19. A certain distance is covered at a certain speed. If half of this distance is covered in double the time, the ratio of the two speeds is

(a) 4 : 1
(b) 1 : 4
(c) 2 : 1
(d) 1 : 2

120. The simple interest on Rs. 4000 in 3 yr at the rate of x% per annum equals to the simple interest on Rs. 5000 at the rate of 12% per annum in 2 yr. The value of x is

(a) 6%
(b) 8%
(c) 9%
(d) 10%

21. If x2 – 3x + 1 = 0, then value of

x2 + x + 1/x+1/x2 is

(a) 2
(b) 6
(c) 8
(d) 10

(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 9

(a) 9.898
(b) 10.312
(c) 8.484
(d) 4.242

24. If a 2 + b 2 + 4c 2 = 2(a + b – 2c) – 3 and a, b, c are real, then the value of (a 2 + b 2 + c 2) is

(a) 13/4
(b) 2
(c) 9/4
(d) 3

25. A number x when divided by 289 leaves 18 as the remainder. The same number when divided by 17 leaves y as a remainder. The value of y is

(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 5

(a) (2, 4)
(b) (0, 0)
(c) (3, 2)
(d) None of these

27. The numerator of a fraction is 4 less than its denominator. If the numerator is decreased by 2 and the denominator is increased by 1, then the denominator becomes eight times the numerator. Find the fraction.

 

(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) – 1

(a) 60°
(b) 45°
(c) 55°
(d) 35°

(a) 8 cm 2
(b) 16 cm 2
(c) 24 cm 2
(d) 32 cm 2

31. The diagonals AC and BD of a cyclic quadrilateral ABCD intersect each other at the point P. Then, it is always true that

(a) AP . CP = BP . DP
(b) AP . BP = CP . DP
(c) AP . CD = AB . CP
(d) BP . AB = CD . CP

32. N is the foot of the perpendicular from a point P of a circle with radius 7 cm, on a diameter AB of the circle. If the length of the chord PB is 12 cm, the distance of the point N from the point B is

(a) 50°
(b) 55°
(c) 60°
(d) 65°

34. A vertical stick 12 cm long casts a shadow 8 cm long on the ground. At the same time, a tower casts a shadow 40 m long on the ground. The height of the tower is

(a) 60 m
(b) 65 m
(c) 70 m
(d) 72 m

(a) 90°
(b) 100°
(c) 110°
(d) 120°

36. In a triangle, if three altitudes are equal, then the triangle is

(a) equilateral
(b) right
(c) isosceles
(d) obtuse

37. The tops of two poles of height 24 m and 36 m are connected by a wire. If the wire makes an angle of 60° with the horizontal, then the length of the wire is

44. The selling price of 20 articles is equal to the cost price of 22 articles. The gain percentage is

(a) 12%
(b) 9%
(c) 10%
(d) 11%

45. A man gains10% by selling an article for a cetain price. If he sells it at double the price, then the profit made is

(a) 120%
(b) 20%
(c) 40%
(d) 100%

46. A number increased by 275/2 and the increment is 33. The number is

(a) 27
(b) 22
(c) 24
(d) 25

Directions (Q. Nos. 47-50) The following pie chart shows the marks scored by a student in different subjects- viz. Physics (Ph), Chemistry (Ch), Mathematics (M), Social Science (SS) and English (E) in an examination. Assuming that total marks obtained for the examination is 810, answer the questions given below.

47. The marks obtained in English, Physics and Social Science exceed the marks obtained in Mathematics and Chemistry by

48. The difference of marks between Physics and Chemistry is same as that between

(a) Physics and English
(b) Mathematics and English
(c) English and Social Science
(d) Chemistry and Social Science

49. The marks obtained in Mathematics and Chemistry exceed the marks obtained in Physics and Social Science by

(a) 30
(b) 40
(c) 45
(d) 50

50. Thu subject in which the student obtained 135 marks is

(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Mathematics
(d) English

Answer Key

1.c 6.d 11.c 16.c 21.d 26.b 31.b 36.a 41.b 46.c
2.b 7.d 12.b 17.b 22.b 27.a 32.c 37.a 42.a 47.d
3.b 8.c 13.a 18.d 23.a 28.a 33.c 38.a 43.a 48.d
4.c 9.a 14.b 19.b 24.c 29.c 34.a 39.c 44.c 49.c
5.d 10.b 15.b 20.d 25.c 30.b 35.c 40.b 45.a 50.d

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page

 


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus