SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2013, 2nd Shift "Quantitative Aptitude"


cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2013

Subject: Quantitative Aptitude

1. ABCD is a cyclic trapezium with AB || DC and AB diameter of the circle. If = 30° then is

(a) 60°
(b) 120°
(c) 150°
(d) 30°

2. ABC is a triangle. The bisectors of the internal angle and external angle intersect at D. If = 50°, then is

(a) 100°
(b) 90°
(c) 120°
(d) 60°

3. AB is the chord of a circle with centre O and DOC is a line segment originating from a point D on the circle and intersecting AB produced at C such that BC = OD. If = 20°, then = ?

(a) 20°
(b) 30°
(c) 40°
(d) 60°

4. In a circle of radius 17 cm, two parallel chords of length 30 cm and 16 cm are drawn. If both the chords are on the same side of the centre, then the distance between the chord is

(a) 9 cm
(b) 7 cm
(c) 23 cm
(d) 11 cm

(a) 5
(b) 10
(c) 6
(d) 8

7. If (x + 7954 × 7956) be a square number, then the value of ‘x’ is

(a) 1
(b) 16
(c) 9
(d) 4

8. A can do a piece of work in 12 days while B alone can do it in 15 days. With the help of C they can finish it in 5 days. If they are paid Rs. 960 for the whole work how much money A gets?

(a) 480
(b) 240
(c) 320
(d) 400

109. Ronal and Elan are working on an Assignement. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?

(a) 7 hrs. 30 min.
(b) 8 hrs
(c) 8 hrs. 15 min.
(d) 8 hrs. 25 min.

10. One man, 3 women and 4 boys can do a piece of work in 96 hours, 2 men and 8 boys can do it in 80 hours, 2 men and 3 women can do it in 120 hours. 5 men and 12 boys can do it in

11. ABC is a right angled triangle, B being the right angle. Mid-points of BC and AC are respectively B’ and A’. The ratio of the area of the quadrilateral AA’ B’B to the area of the triangle ABC is

(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 4
(d) None of the above

12. A square ABCD is inscribed in a circle of unit radius. Semicircles are described on each side as a diameter. The area of the region bounded by the four semicircles and the circle is

(a) 1 sq. unit
(b) 2 sq. unit
(c) 1.5 sq. unit
(d) 2.5 sq. unit

13. If the perimeters of a rectangle and a square are equal and the ratio of two adjacent sides of the rectangle is 1 : 2 then the ratio of the area of the rectangle and that of the square is

(a) 1 : 1
(b) 1 : 2
(c) 2 : 3
(d) 8 : 9

14. The interest on a certain sum of money is Rs. 22 and the discount on the same sum for the same time at the same rate is Rs. 20, find the sum.

(a) Rs. 220
(b) Rs 200
(c) Rs. 210
(d) Rs. 212

15. A retailer purchased radiosets at the rate of Rs. 400 each from a wholesaler. He raised the price by 30% and then allowed a discount of 8% on each set. His profit will be

(a) 19%
(b) 78.4%
(c) 22%
(d) 19.6%

16. A reduction in the price of apples enables a person to purchase 3 apples for Rs. 1 instead of Rs. 1.25. What is the % of reduction in price (approximately)?

(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 100/3

17. Rs. 700 is divided among A, B, C in such a way that the ratio of the amounts of A and B is 2 : 3 and that of B and C is 4 : 5. Find the amounts in Rs. each received, in the order A, B, C.

(a) 150, 250, 300
(b) 160, 240, 300
(c) 150, 250, 290
(d) 150, 240, 310

18. The ratio of monthly income of A, B is 6 : 5 and their monthly expenditures are in the ratio 4 : 3. If each of them saves Rs. 400 per month, find the sum of their monthly incomes.

(a) 2300
(b) 2400
(c) 2200
(d) 2500

19. A and B have together three times what B and C have, while A, B, C together have thirty rupees more than that of A. If B has 5 times that of C, then A has

(a) Rs. 60
(b) Rs. 65
(c) Rs. 75
(d) Rs. 45

20. A cricket player after playing 10 tests scored 100 runs in the 11th test. As a result, the average of his runs is increased by 5. The present average of runs is

(a) 45
(b) 40
(c) 50
(d) 55

21. A fruit seller buys some oranges at the rate of 4 for Rs. 10 and an equal number more at 5 for Rs. 10. He sells the whole lot at 9 for Rs. 20. What is his loss or gain per cent?

22. 15 litres of a mixture contains alcohol water in the ratio 1 : 4. If 3 litres of water is mixed in it, the percentage of alcohol in the new mixture will be

(a) 15
(b)
(c) 17
(d)

23. A man rides at the rate of 18 km/hr, but stop for 6 mins. To change horses at the end of every 7th km. The time that he will take to cover a distance of 90 km is

(a) 6 hrs.
(b) 6 hrs. 12 min.
(c) 6 hrs. 18 min.
(d) 6 hrs. 24 min.

24. A man rows down a river 15 km in 3 hrs. with the stream and returns in 15/2 hrs. The rate at which he rows in still water is

(a) 2.5 km/hr
(b) 1.5 km/hr
(c) 3.5 km/hr
(d) 4.5 km/hr

25. There is 100% increase to an amount in 8 years, at simple interest. Find the compound interest of Rs. 8000 after 2 years at the same rate of interest.

(a) Rs. 2500
(b) Rs. 2000
(c) Rs. 2250
(d) Rs. 2125

26. If the number p is 5 more than q and the sum of the squares of p and q is 55, then the product of p and q is

(a) 10
(b) -10
(c) 15
(d) -15

(a) 0
(b) 2
(c) -2
(d) 4

(a) a 2 + b 2 + c 2
(b) 0
(c) 1
(d) 2

(a) 3
(b) -3
(c) 1
(d) -1

(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) -1

31. The minimum value of (x -2) (x – 9) is

32. If x + y + z = 6 and x 2 + y 2 + z 2 = 20 then the value of x 3 + y 3 + z 3 – 3xyz is

(a) 64
(b) 70
(c) 72
(d) 76

34. If a triangle ABC, the side BC is extended up to D. Such that CD = AC, if = 109° and = 72° then the value of is

(a) 35°
(b) 60°
(c) 40°
(d) 45°

135. Two circles touch each other internally. Their radii are 2 cm and 3 cm. The biggest chord of the greater circle which is outside the inner circle is length

36. ABCD is a cycle quadrilateral, AB and DC are produced to meet at P. If = 70° and = 60°, then the is

(a) 130°
(b) 150º
(c) 155°
(d) 180°

37. From a point P which is at a distance of 13 cm from centre O of a circle of radius 5cm, in the same plane, a pair of tangents PQ and PR are drawn to the circle. Area of quadrilateral PQOR is

(a) 65 cm2
(b) 60 cm2
(c) 30 cm2
(d) 90 cm2

38. A horse is tied to a post by a rope. If the horse moves along a circular path always keeping the rope stretched and describes 88 mete when it has traced out 72° at the centre the length of the rope is (Take )

(a) 70 cm
(b) 75 cm
(c) 80 cm
(d) 65 cm

(a) an integer but not a perfect square
(b) a rational number but not an integer
(c) a perfect square of an integer
(d) irrational

42. One of the four angles of rhombus is 60°. If the length of each side of the rhombus is, 8 cm, then the length of the longer diagonal is

(a) cm
(b) 8 cm
(c) cm
(d) cm

43. If the areas of square length in two circle subtend angles of 60° and 75° at their centers the ratio of their radii is

(a) 3 : 4
(b) 4 : 5
(c) 5 : 4
(d) 3 : 5

 
Study the above bar graph showing the production of food grains (in million tons).
What is the ratio between maximum production and the minimum production during sthe given period?

(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 4
(d) 5 : 2

Directions: Study the following Histogram and answer following question nos. 145 to 149.

45. The total number of students involved in the data is

(a) 33
(b) 32
(c) 43
(d) 42

46. The maximum number of students got the marks in the interval of

(a) 10 – 20
(b) 20 – 30
(c) 30 – 40
(d) 40 – 50

47. The latest number of students got the marks in the interval.

(a) 40 – 50
(b) 20 – 30
(c) 10 – 20
(d) 0 – 10

48. The ratio of the students obtaining marks in the first and the last interval is

(a) 5 : 4
(b) 6 : 5
(c) 4 : 5
(d) 3 : 4

49. The difference in the amount estimated by the family on interior decoration and architect’s fees is

(a) Rs. 10000
(b) Rs. 9500
(c) Rs. 7200
(d) Rs. 9600


In a certain country, allocation to various sectors of the yearly budget per Rs. 1000 crores are represented by this pie-diagram. The expenditure (in Rs.) on Agriculture is

(a) 250 crore
(b) 150 crore
(c) 300 crore
(d) 200 crore

Answer Key

1.b 6.d 11.c 16.a 21.a 26.c 31.d 36.a 41.a 46.b
2.a 7.a 12.b 17.b 22.b 27.b 32.c 37.b 42.a 47.d
3.d 8.d 13.d 18.c 23.b 28.c 33.a 38.a 43.c 48.c
4.b 9.c 14.a 19.b 24.c 29.a 34.a 39.c 44.d 49.d
5.b 10.c 15.d 20.c 25.d 30.c 35.d 40.c 45.a 50.d

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus