SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2012 "Reasoning"


ssc cgl logo

SSC CGL (Tier - 1, 1st shift) Previous Year Solved Paper - 2012

Subject: Reasoning

Directions (1-9): In each of the following questions, select the related letters / words / numbers from the given alternatives.

1. 9 : 80: : 100 : ?

(a) 901
(b) 1009
(c) 9889
(d) 9999

2. 25: 125 :: 36 : ?

(a) 180
(b) 206
(c) 216
(d) 318

3. 335: 21 6:: 987:?

(a) 868
(b) 867
(c) 872
(d) 888

4. BEGK: ADFJ :: PSVY:?

(a) ROUX
(b) ORUX
(c) LQUT
(d) LOQT

5. AZBY: CXDW :: EVFU : ?

(a) GTHS
(b) GHTS
(c) GS.TH
(d) TGSH

6. BDFH: SUWY :: CEGI : ?

(l) QTWZ
(b) PTVX
(c) JLNP
(d) TVXZ

7. food: man:: fuel:?

(a) wood
(b) fire
(c) heat
(d) smoke

8. Spiritual: Belief:: Orchestral:?

(a) Theatre
(b) Situation
(c) Music
(d) Direction

9. Latter :Former :: Hazardous: ?

(a) Risky
(b) Comfortable
(c) Safe
(d) Harmful

Directions (10-18): In each of the following questions, find the odd word/number / letters / number pair from the given alternatives.

10.

(a) VWY
(b) QRT
(c) LMO
(d) JKL

11.

(a) B E
(b) G J
(c) N P
(d) Q R

12.

(a) 400
(b) 484
(c) 625
(d) 729

13.

(a) 1000
(b) 1725
(c) 2744
(d) 4096

14.

(a) 12-16
(b) 60-80
(c) 30-50
(d) 36-48

15.

(a) C X
(b) D W
(c) J Q
(d) L R

16.

(a) Cyclotron
(b) Basic
(c) Pascal
(d) Fortran

17.

(a) Rooster
(b) Buck
(c) Gander
(d) Peahen

18.

(a) Booklet
(b) Pamphlet
(c) Voucher
(d) Brochure

19. Which word will appear third in the dictionary?

(a) BALLIUM
(b) BALLISTICS
(c) BALLERINA
(d) BALLISTITE

20. Which word will appear last in the dictionary?

(a) laugh
(b) latch
(c) laurels
(d) latitude

21. Arrange the given words in a meaningful order:

1. INFANT
2. ADOLESCENT
3. CHILD
4. OLD
5. ADULT

(a) 3, 1,2,4,5
(b) 1, 3, 2, 5, 4
(c) 3, 2, 4, 5, 1
(d) 5, 4, 3, 2, 1

Directions (22-23) : In each of the following questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

22. c _ ab _ ca _ bc _ a

(a) bcab
(b) abcb
(c) bacb
(d) cbac

23. _ ba _ bab _ babb _ b

(a) baaa
(b) abbb
(c) babb
(d) abab

Directions (24-27): In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

24. 500, 484, 459, __?__, 374

(a) 384
(b) 432
(c) 418
(d) 423

25. MNOPWXYZRSTUBCD __?__

(a) A
(b) E
(c) 1
(d) F

26. 60, 69, 85, ___?__ ,146

(a) 110
(b) 117
(c) 109
(d) 120

27. 46, 50, 47, 55, 49, 61, __?__

(a) 54
(b) 52
(c) 57
(d) 51

28. The average age of 25 subordinates in an office is 30 years. If the age of Manager is added, the average age increases to 31 years. What is the age of the Manager?

(a) 26
(b) 36
(c) 46
(d) 56

29. Class A has students twice that of class B. After adding 20 students to class A and 30 students to class B, the total number of students in both the classes is 140. What is the number of students in class A in the beginning?

(a) 30
(b) 60
(c) 80
(d) 140

30. Find the lowest number which is divided by 8, 12, 15 and 20 leaves the remainder 2.

(a) 360
(b) 242
(c) 122
(d) 82

31. If B becomes A and P becomes O, what will K become in the English alphabet?

(a) L
(b) J
(c) H
(d) N

32. The given word is followed by 4 responses, one of which cannot be formed by using the letters of the word given ‘CAMBRIDGE’. Find out the word.

(a) BRIDGE
(b) BRIDE
(c) CAME
(d) CAMP

33. If SEASONAL is written as ESSANOLA, how can SEPA RATE be written in that code?

(a) SEAP ARET
(b) ESPARATE
(c) ESPAARTE
(d) ESAPARET

34. In certain code, RAGHAVAN is written as GARVAHNA. In that code which word will be written as MATHAVAN?

(a) TAMVAHNA
(b) TAMVAHAN
(c) TAMHAVNA
(d) MATVAHNA

35. If ‘FRIEND’ is coded as ‘IULHQG’, how will you code ‘ENEMY’?

(a) HQHPB
(b) HQHPA
(c) HQEMY
(d) HQHPG

36. In a coded language, if the word EQUATION is coded as GSWCVKQP, then how is the word DONKEY coded?

(a) FQPMGA
(b) YEKNOD
(c) GWCVKJ
(d) PQKUCW

37. If38 + 15 = 66 and 29 + 36 = 99, then 82 + 44 = ?

(a) 77
(b) 88
(c) 80
(d) 94

38. If + means ÷, - means x, x means +, ÷ means –, give the value for
45 + 9 - 3 × 15 ÷ 2

(a) 40
(b) 36
(c) 56
(d) 28

Directions (39-40): In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

39.

7 8 6
4 9 5
3 2 ?
25 70 29

(a) 9
(b) 8
(c) 1
(d) 5

40.

3 4 5
6 7 8
9 1 2
57 11 ?

(a) 42
(b) 21
(b) 11
(d) 18

41. From the given details, estimate the number of people affected by Tuberculosis in particular locality in the year 1994.
1994 1995 1996 1997 1998
? 92 113 141 176

(a) 9 9
(b) 8 5
(c) 7 1
(d) 7 8

42. A man started from a place walked towards North for 5 km then turned 90° to his right and walked another 5 km. Then he turned 45° to his right and walked 2 km and turned 45° to his left. What is his direction now?

(a) South
(b) South East
(c) East
(d) South West

43. A boy running towards South, turns to his right and runs, Then he turns to his right and finally turns to his left. Towards which direction is he running now?

(a) East
(b) West
(c) South
(d) North

Directions (44-45): In the following questions, one statement is given, followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

44. Statement

To keep myself updated, I always listen to 9 O’clock news on radio.

Conclusions:
I. The person does not read newspaper.
II. Recent news is available only on radio.

(a) Only conclusion I is implicit
(b) Only conclusion II is implicit
(c) Neither conclusion I nor II is implicit
(d) Both conclusions I and II are implicit

45. Statement

All wealthy people are happy in life.

Conclusions:
I. Wealth and happiness are directly related.
II. Wealth leads to happiness in life.

(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Both conclusions I and II follow
(d) Neither conclusion I nor II follows

Directions: In the following questions, which answer figure will complete the question figure?

46.



47. From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden! embedded.


Directions: In the following question, a piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

48.


49. Select the correct option that will be the mirror reflection of the problem figure.



Directions: In the following question, a word is represented by only one set of numbers as given in anyone of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘P’ can be represented by 11, 32, etc. and ‘K’ can be represented by 65, 78, etc. Similarly, you have to identify the set for the word SALM.

50.



(a) 55, 20, 56, 69
(b) 79, 13, 69, 75
(c) 96, 34, 76, 89
(d) 67, 21, 85, 97

Answer Key

1.d 6.d 11.a 16.a 21.b 26.a 31.b 36.a 41.d 46.c
2.c 7.c 12.d 17.b 22.c 27.b 32.d 37.c 42.c 47.c
3.a 8.c 13.c 18.c 23.b 28.d 33.d 38.d 43.b 48.d
4.b 9.c 14.d 19.d 24.d 29.b 34.a 39.c 44.c 49.b
5.a 10.d 15.a 20.c 25.b 30.c 35.a 40.b 45.c 50.b

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Stud y Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page

IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL



comments powered by Disqus